Eksperdid: Türgi ja Venemaa pole konflikti jätkuvast pingestumisest huvitatud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja tema Türgi kolleeg Recep Tayyip Erdoğan Antalyas peetud G20 tippkohtumisel.
Vene president Vladimir Putin ja tema Türgi kolleeg Recep Tayyip Erdoğan Antalyas peetud G20 tippkohtumisel. Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi Türgi ja Venemaa suhted on sõjalennuki allatulistamise järel järsult pingestunud, püüavad konflikti pooled olukorda aja jooksul deeskaleerida, samas võib ohtlikke intsidente veelgi ette tulla, arvasid ETV saates «Vabariigi kodanikud» osalenud eksperdid.

Tallinna ülikooli rahvusvahelise õiguse juhtivteadur Rein Müllerson avaldas saates arvamust, et Türgi ja Venemaa vahel sõda ei puhke, sest kumbki pool pole olukorra jätkuvast pingestumisest huvitatud, vahendas ERRi uudisteportaal.

Selles, et Moskva ei alusta NATOsse kuuluva Türgi vastu sõda, on veendunud ka Rahvusvahelise Kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu. Majanduseksperdi Raivo Vare arvates mõnda aega Türgi-Vene pinged jätkuvad, siis aga lahenevad.

Küsimusele, kas Eesti võib end nüüd turvalisemalt tunda, kui Putini peamised huvid on praegu Süürias ning Ukrainas kestab patiseis, vastas Vabariigi Presidendi julgeolekunõunik Merle Maigre, et oleme saanud end paremini tunda juba alates viimasest NATO tippkohtumisest, samas ei erine Eesti seis kuidagi ülejäänud NATO liikmete omast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles