10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 9. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Evelin Ilves: jah, ma leinan, kuid ma ei ole õnnetu

    Evelin Ilves Foto: Meisi Volt

    Täna on nii, et Evelin Ilvese intervjuu avaldamiseks õigemat aega praegu riigipea eraelus toimuvat arvestades ei ole. Fakt on, et elus ei lähe kõik nii, nagu me plaanime ja soovime. President ja Evelin teavad seda lõppeva aasta näitel iseäranis hästi.

    OLULIST

    • Evelin Ilves andis Piret Koolile avameelse intervjuu, milles räägib teda viimastel aastatel vaevanud varjudest.

    • «Üks minu moto on: «Tuba peab puhas olema.» Nii olgu ka su hingetuba. Ja see ei ole puhas, kui hoiad seal mõranenud tundeid.»

    Evelin Ilvese intervjuud loe postimees.ee-st

  2. Üle-eestiline pettus: veel kuut tehnoülevaatajat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises

    Sillamäe ülevaatuspunktis peeti kinni kaks ülevaatajat. Foto: Eero Vabamägi

    Kui möödunud nädalal kirjutas Postimees, et keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo politseinikud pidasid oktoobri ja novembri lõpus Tallinnas ja Sillamäel kinni viis sõidukite tehnoülevaatajat, siis tänaseks on selge, et sahkerdavate ülevaatajate ring on märksa laiem.

    OLULIST

    • Kahtlustuse järgi lasti altkäemaksu eest tehnoülevaatuselt läbi peamiselt sõiduautosid, kuid ka näiteks mikrobusse, haagiseid, mikrobusse ja busse.

    • Kuriteoepisoode, mida menetluste käigus praegu uuritakse, on ühtekokku ligi 150. Need episoodid jäävad tänavusse aastasse.

    Tehnoülevaatuste korruptsioonist loe postimees.ee-st

  3. Tallinki kapten: tormiööl oli nii pisaraid kui ähvardusi

    Lained lõid reede õhtul Tallinnast Stockholmi teel olnud reisilaeva Victoria I vööri radariantenni laevakere küljest lahti ning see kahjustas kahte vööriilluminaatorit. Kapten pöördus riskide vältimiseks tagasi Tallinnasse. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

    Kui enamik tormiööl viga saanud Tallinki laeva reisijatest suhtus kapteni otsusesse Tallinna tagasi sõita mõistvalt, siis leidus ka ähvardajaid.

    OLULIST

    • «Meeskonnaliikmete kokkupuuted reisijatega sündmuste selgitamisel olid  valdavalt siiski mõistvad, esines ka negatiivsemaid vestlusi, mõni ka pisarateni viivate ähvarduste ja süüdistusteni,» rääkis kapten.

    • Kapteni kinnitusel ei kujutanud purunenud illuminaatorite kaudu laeva jõudnud vee hulk endast inimestele ja laevale küll ohtu, kuid edasiste kahjustuste vältimiseks sai tehtud otsus tagasi Tallinna sadamasse pöörduda.

    Erakordsest laevasõidust loe postimees.ee-st

  4. Kolm inimest on viimasel paaril nädalal haigestunud leetritesse

    Leetrid. Foto: Wikimedia Commons

    Terviseameti teatel on kolm Eesti elanikku viimase paari nädala jooksul haigestunud leetritesse, esimesed kaks haigestunut tõid tõve kaasa Indoneesia reisilt.

    OLULIST

    • Tegemist oli täiskasvanutega, kes olid vaktsineeritud leetrite vastu ühe vaktsiinidoosiga, mis ei anna täit kaitset leetrite suhtes.

    • Hiljuti avaldunud haigusjuhtude tõttu palub terviseamet olla perearstidel eriti tähelepanelikud võimaliku leetrite kahtluse suhtes ja haiguse olemasolusse tõsiselt suhtuda. 

    Ootamatust leetripuhangust loe postimees.ee-st

  5. Katuseraha saab tänavu kokku 542 objekti

    Foto: Marko Saarm / Sakala

    Riigikogu rahanduskomisjon toetas kokku 6 450 000 eraldamist niinimetatud katuserahaks, millest üle viiendiku ehk  1 402 000 eurot läheb olümpiakomiteele.

    OLULIST

    • Rahvusringhääling saab rahanduskomisjoni ettepanekul rahvusvaheliste spordiülekannete toetuseks 250 000 eurot, Tartu linn Descartes’i ja Hansa kooli ühise spordiväljaku rekonstrueerimiseks 90 000 eurot ning MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing laste ja noorte ravikuludeks 75 000 eurot ning Eesti Pensionäride Ühenduste Liit 70 000 eurot.

    • Nimekirja lõpus on kõige väiksema toetuse saajad Rakvere linn ingerisoomlaste seltsi tegevuse jäädvustamiseks ja Jõhvi vallavalitsus puuetega laste tugikeskuse piirdeaia rajamiseks. Mõlemad projektid saavad toetust 2000 eurot.

    Tänavusest katuserahade saagist loe postimees.ee-st

  6. Time valis aasta inimeseks Merkeli

    Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

    Mõjukas ajakiri Time nimetas täna aasta inimeseks Saksamaa liidukantsleri Angela Merkel, tõstes esile tema liidrirolli Euroopa võla,- pagulus- ja migrandikriisides kui ka otsustavat reageeringut Venemaa sekkumisele Ukraina sündmustesse.

    OLULIST

    • «Angela Merkel on Time’i aasta inimene, sest ta on nõudnud oma riigilt rohkemat kui enamik poliitikuid julgeks seda küsida, seisnud sirge seljaga türanniale vastu ning olnud moraalseks kompassiks maailmas, kus selle järele on terav nõudlus,» põhjendas valikud Time’i toimetaja Nancy Gibbs.

    • Time’i sõnul astus Saksamaa liidukantsler iga kord vahele, kui Euroopat riigivalitsemiskunsti ähvardas sel aastal mõni tõsine kriis.

    Time'i aasta inimesest loe postimees.ee-st

  7. Putin: Venemaal on Türgi poolt alla tulistatud sõjalennuki must kast

    Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Scanpix

    Moskva on saanud enda käsutusse Türgi poolt möödunud kuul alla tulistatud sõjalennuki Su-24 musta kasti ja kavatseb seda analüüsida koos välisspetsialistidega, ütles teisipäeval Venemaa president Vladimir Putin.

    OLULIST

    • President kinnitas samas, et sõltumata lennuandmete salvesti analüüsi tulemustest, ei muuda Moskva oma lähenemist Türgile.

    • «Niipalju kui mina aru saan, on selle põhjal võimalik kindlaks teha kogu Su-24 liikumistrajektoor stardist allakukkumiseni,» ütles riigipea, kelle sõnul saab selle põhjal ühtlasi ka määratleda, kus oli lennuk Türgi õhujõudude rünnaku hetkel.

    Putinist ja lennuki mustast kastist loe postimees.ee-st

  8. Populaarset Tartu Maratoni ootavad viis olulist muudatust

    Tartu Maraton. Foto: Ardo Säks

    Tartu Maratoni pressiteenistus teatas täna, et nii Tartu Maratoni kui tervet Kuubiku hooaega on ees ootamas mitu olulist muudatust.

    OLULIST

    • Ilmselt kõige olulisem muudatus on see, et Tartu Maratonil hakatakse alates 2016. aastast osalejatele arvestama netoaega.

    • 44. Tartu Maratonist on plaanis teha täispikk otseülekanne, mis on nähtav veebis. Võimaliku teleülekande saatus on veel lahtine ja sõltub suuresti uue hooaja finantsilistest võimalustest.

    Tartu Martoni uuendustest loe postimees.ee-st

  9. Soomes asüülitaotluse esitanud iraaklane: suren siin hingeliselt

    Põgenikud Foto: Scanpix

    Soomes Espoos Otaniemi põgenike vastuvõtukeskuses elava Iraagi päritolu migrandi Tareq Thajeeli Ajaj sõnul on ta valmis kasvõi homme sünnimaale tagasi minema, kui tal selleks raha ja võimalus oleks.

    OLULIST

    • Ajaj lisas, et Vahemere ääres lubasid inimsmugeldajad talle «kulda ja karda», kuid neli kuud Soome vastuvõtukeskuses elanud mees on tüdinenud võõrast keskkonnast, tegevusetusest ja soome toidust.

    • IOM korraldab ja toetab rahaliselt vabatahtlikult lahkuvate migrantide tagasirännet sünniriiki. See on Soome jaoks hea variant, kuna väljasaatmine Soome politsei valve all läheks riigile üsna kulukaks.

    Soomest põgenevatest asüülitaotlejatest loe postimees.ee-st

  10. Vahva: mehed tegid traktorist jõulukaunistuse

    Jõulutraktor. Foto: Janek Tigavas

    Türi äärelinnas Tehnika tänaval liikujate rõõmuks särab seal pimedal ajal üks omamoodi jõuluskulptuur- LED-valgusvoolikuga ehitud uus traktor John Deere.

    OLULIST

    • Baltic Agro Machinery OÜ Türi hoolduskeskuse meister Janek Tigavas selgitas, et selle idee ja teostuse taga on nende ettevõtte turundusjuht Ulvi Kullerkupp. «Selline jõulukaunistus on meil Türil esimest aastat,» sõnas ta.

    • Tigavas pakkus, et traktor jääb tuledesse vähemalt uue aasta esimese nädalani. «Valisime spetsiaalselt traktori, mis vähemalt selle ajani ei peaks müügiks minema.»

    Jõulutuledes traktorist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles