Tugev idapiir aitab ka salatubaka vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaal 18. septembril nelja mehe valdusest konfiskeeritud salakaup.
Põlvamaal 18. septembril nelja mehe valdusest konfiskeeritud salakaup. Foto: Politsei

Eesti valitsus on otsustanud, et nelja aasta jooksul kasutatakse idapiiri väljaehitamiseks, tähistamiseks ning taristu ja valvesüsteemide väljaehitamise kuni 70 miljonit eurot.

2015. aastal tehtavate piiritööde kogumaksumus on kokku 3 939 835 eurot, millest 1 939 835 eurot oli 2015. aasta riigieelarves juba planeeritud. Sellele summale lisanduvad Riigimetsa Majandamise Keskuse tehtavad tööd piiririba puhastamiseks. Korralik piir Venemaaga vähendab kindlasti salasigarettide smugeldamist Kirde- ja Kagu-Eestis.

„Igasuguse salakaubaga, sh salasigarettidega võitlemine on jätkuvalt oluline ja riigi vaatest ei ole võimalik öelda, et pigistame nüüd silma kinni. Siinkohal on politsei- ja piirivalveametile ülioluliseks partneriks maksu- ja tolliamet, kuna suur osa salasigarettidest tabatakse piiripunktides. Mis puudutab piiri väljaehitamist, siis loomulikult võimaldab 100% elektroonilise valve alla ehitatav piir paremini tuvastada ka piiripunktide vahelisi ebaseaduslikke piiriületusi ja seeläbi vähendada ka salakaubandust,“ ütles Postimehele siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks.

Oma tööd on alustanud ka kiirreageerimisüksus, mis tegeleb piiriüleste kuritegudega ning on selleks panustanud lisavahendeid nii väljaõppeks kui varustuseks. Üksusel on kolm tugipunkti, neist üks Narvas, kus salasuitsude osakaal oli 2014. aastal koguni 40%. Siseminister on öelnud, et selliste üksuste koosseisu arvu pole kombeks avalikustada. Küll kinnitas ta, et koosseis saab olema piisav, et täita üksusele pandud ülesandeid, ning riik ei hoia kokku ka nende varustamise ja väljaõppe pealt. Üksuse ülesandeks on võidelda ka salakauba või inimeste üle piiri vedamisega. „Üksusel on kolm suuremat ülesannet: reageerida piiriintsidentidele, teha koostööd politsei kriminaalluure poolega, ükskõik, kas tegemist on kauba või inimeste ebaseadusliku üle piiri toimetamisega, ning teha piiri kontrolljoone monitoorimise raames ohuhinnangut ja selle alusel ennetavaid või täpsustavaid operatsioone.“

Tervise Arengu Instituudi uuring näitab, et salasigarettide vastu võitlemist inimesed toetavad . „Rohkem peaks salasuitsu müügikohti avastama, kasvatama inimesi, et ei antaks suitsu lastele. Samuti peaks juurde astuma, kui nähakse kellegi käes ilma vajalike maksumärkideta pakki,“ vastas üks uuringus osaleja. 

Copy
Tagasi üles