Miks alustati pärast Darja kadumist kriminaalmenetlust, Markkuse asjus aga mitte?

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolsel pildil olev 17-aastane Markkus on tänaseni kadunud.
Vasakpoolsel pildil olev 17-aastane Markkus on tänaseni kadunud. Foto: Politsei

Möödunud nädala lõpus kadunud ja üleeile surnult leitud 14-aastase Darja ja oktoobri lõpus kadunud ja tänaseni leidmata 17-aastase Markkuse loos näib esmapilgul olevat palju sarnaseid asjaolusid. Miks siis ikkagi alustati Darja kadumise puhul kriminaalmenetlust, kuid Markkuse kadumises ei ole seda senini tehtud?

14-aastane Darja jäi kadunuks möödunud reede õhtul, tema vanemad pöördusid politseisse umbes 24 tundi hiljem. Et tüdruk ei tulnud koju, ei olnud otseselt ebaharilik, kuna ta oli ka varem kodust pikemalt eemal olnud, kuid ebaharilik oli see, et lähedastel puudus tüdrukuga kontakt.

Kriminaalmenetlust alustati viis päeva hiljem vabaduse võtmise paragrahvi alusel. Menetluse alustamise päeval leiti Darja paraku surnult.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja sõnul alustati kriminaalmenetlust, kuna Darja vanematelt saadi info, mille kohaselt võidi tüdrukut kinni hoida.

Märksõnaks «kuriteotunnused»

17-aastane Markkus jäi kadunuks 24. oktoobri öösel kella 00.30 paiku, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Enne kadumist oli ta tuttavate juures peol, kus lisaks temale oli 11 noort.

Viimased turvakaamera salvestused näitavad, et noormees liikus Võrus enne kadumist justkui sihitult ringi ja tundus olevat segaduses.

Markkust ei ole tänaseni leitud.
Markkust ei ole tänaseni leitud. Foto: PPA

Miks aga ei ole teismelise poisi kadumise kohta menetlust alustatud? Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul ei ole poisi kadumise loos kuriteole viitavaid tunnuseid.

«Mõistame, et emotsionaalselt ääretult raskes ja lootusetuna näivas olukorras võib sõna «kriminaalmenetlus» kõlada mõnele võluvitsana, mis justkui aitaks kadumisjuhtumi lahendada. See ei ole antud juhul nii. Ükski sõna ei asenda lähedaste, politseinike, kaitseliitlaste, vabatahtlike ja teiste abiks olnud inimeste senikestvaid pingutusi noormehe leidmisel,» kirjutas Lõuna prefektuuri esindaja Facebookis.

Ta lisas, et ükski sõna ei määratle politsei võimalusi, tahet ja pühendumist Markkuse leidmisel. «Oleme seni kasutanud kõiki võimalikke meetodeid ja taktikat noormehe leidmiseks ning töö jätkub, kuni saame selgust, kus Markkus on,» kinnitas ta.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul ei ole prokuratuurile poisi kadumise kohta avaldust tehtud. Kuid ka avalduse esitamine üksi ei tähenda automaatselt seda, et menetlust kohe ka alustataks. «Alustatakse siis, kui on olemas kuriteotunnused,» selgitas Kostina.

Kas menetluse alustamine annab eeliseid?

SA Kadunud tegevjuht Aare Rüütel on Postimehe arvamusloos kirjutanud, et enamasti ei ole inimese kadumine seotud kuriteoga, kuid kuna tänane menetluskord ei võimalda asja uurimist sisuliselt, siis tuleb muuta ühte kahest – kas tagaotsimistoimiku (ka tuvastamistoimiku) raames anda menetlejale samad õigused kui kriminaalasjas või algatada iga inimese kadumise fakti puhul kriminaalasi.

«Kriminaalasja algatamisel võiks kaaluda seaduse täiendamist selliselt, mis lubaks küsida otsitavalt välja menetluse kulud juhul, kui otsitav ei anna endast menetlejale teada, kui menetleja on avalikus teates palunud ühendust võtta ja kui otsitava kadumine ei ole seotud kuriteoga,» leidis Rüütel.

Ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja selgitas, et menetlust alustatakse vajadusel siis, kui on vaja teha mõnda toimingut, mida on võimalik teha ainult kriminaalmenetluse raames. Selleks võib olla näiteks jälitustoiming. «Selleks peab olema konkreetne informatsioon, et on olemas kuriteotunnused,» lisas ta.

Lõuna prefektuuri esindaja sõnul on haldusmenetlus võimaldanud Markkuse kadumise puhul seni kõik toimingud läbi viia, seal hulgas on olnud juurdepääs kõneeristustele ja väljavõtetele ning saadud võimalikku asukohta positsioneerida.

Kui aga peaks ilmnema uusi asjaolusid, mis viitavad kuriteole, on politsei igal juhul valmis kriminaalmenetlust alustama. Nagu öeldud, ei viita seni miski kuriteole. 

«Kui selles juhtumis oleks täna kuriteole viitavad tunnused või ilmnenuks, et tagaotsimistoimiku raames ei saa uurija tõepoolest mõnd väga spetsiifilist teavet-tõendit hankida, mis kinnitaks kuriteo toimumist, siis oleks kriminaalmenetlust juba alustatud,» selgitas politsei kuu aega tagasi.


Kõigil, kel on teavet Markkuse võimalikust liikumissuunast pärast 24. oktoobrit kell 1.09, kui noormees möödus Koidula tänaval maja number 16a-st, või omavad muud infot, mis aitaks selgitada tema kadumise asjaolusid, palutakse sellest teatada Võru politseile telefonil 786 8248 või e-maili aadressil talis.thal@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles