Rõivas ei näe võimalust Seli jätkamiseks olümpiakomitee presidendina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli.
Neinar Seli. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Taavi Rõivase sõnul ei näe ta võimalust riigikohtus süüdi mõistetud Neinar Seli jätkamiseks Eesti Olümpiakomitee presidendina.

«Ma ei kujuta küll ette, kuidas tal oleks võimalik seda tööd edasi teha, ilma et Eesti spordi maine oluliselt kannataks,» ütles Reformierakonna esimees Taavi Rõivas täna Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister».

Rõivas avaldas veendumust, et Neinar Seli leiab endas jõu EOK presidendi ametist taandumiseks ja Eesti spordi täiendavatest skandaalidest säästmiseks.

Kultuuriminister peab Seli lahkumist ainuvõimalikuks

Kultuuriminister Indrek Saar peab kriminaalkuriteos reedel lõplikult süüdi jäänud Neinar Seli lahkumist Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendi kohalt ainuvõimalikuks lahenduseks.

«Neinar Seli on varem avalikkusele kinnitanud, et ta astub süüdimõistva otsuse korral tagasi. Ma mõistan tema valikut ja pean seda ainuvõimalikuks lahenduseks. EOK juhtkond peab langetama otsuse, kuidas kujunenud olukorras edasi minna,» ütles Saar BNS-ile.

Saare hinnangul ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et EOK koondab enda alla kogu spordivaldkonna ja selle arendamise, nii saavutus- kui ka harrastuspordi. «EOK on kogu ühiskonna jaoks esimene spordivaldkonna peegel. Poliitikakujundaja ehk kultuuriministeeriumi jaoks on EOK esimene ja olulisim valdkonna esindusorganisatsioon. EOK tegutseb avalikes huvides ning kannab sotsiaalse partnerina vastutust,» toonitas Saar.

Saare sõnul peab mitte ainult sport ise, vaid ka spordi juhtimine ja rahastamine olema ja näima üheselt puhas – selge, aus, läbipaistev.

«Neinar Seli juhtum kinnitab meile taas, et tuleb välja töötada usaldusväärne ja läbipaistev spordi rahastamise süsteem. Koos rahandusministriga oleme alustanud riigi spordi rahastamismudeli olemasolevate aluspõhimõtete ülevaatamist ning riigieelarve strateegia 2017-2020 koostamisel esitame praeguste aluspõhimõtete muutmise ettepanekud vabariigi valitsusele otsustamiseks,» ütles Saar.

Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee mitme liikmete sõnul peab riigikohtus süüdi mõistetud Neinar Seli tagasi astuma, oma lahkumisest süüdimõistva otsuse korral on Seli EOKs varem ka rääkinud.

Seedri hinnangul peab Seli tagasi astuma

Riigikogu aseesimehe Helir-Valdor Seederi hinnangul peab reedel kriminaalkuritöös lõplikult süüdi jäänud EOK president Neinar Seli tagasi astuma.

Seederi sõnul on Seli andnud varasemalt täitevkomiteele oma selgitusi kriminaalasja kohta, kuid viimasel ajal pole seda arutatud.

«Eks täitevkomitee peab nüüd lähiajal kokku tulema ja oma hinnangu kujundama. Mina olen juba ka varem öelnud, et minu arvates ei saa kriminaalkorras karistatud inimene EOK presidendi ametis jätkata. Me võime vaielda tehniliste nüansside üle, et kas kohus oli õiglane või mitte, aga riigikohtu otsus on Eesti õigusruumis lõplik,» ütles Seeder BNSile.

Ta märkis, et mis puudutab Selit kui Eesti spordi tippjuhti, siis spordi juhtimise ning EOK kui organisatsiooni suunamisega sai ta kindlasti hakkama. «Kuid kahtlemata on ta tegevus olnud omapärane ja erineb kõigi eelkäijate omast, kelle jaoks oli EOK presidendi amet nende põhitöö. Seli oli selles mõttes teistsugune, ta loobus palgast, annetas selle ära. See ei tähenda, et ta ei tegelenud EOK juhtimisega, tegeles küll, aga tema stiil oli siiski erinev,» ütles Seeder.

Ta lisas, et Seli tegutses paljudel rinnetel ning tal pole pädevust kogu Seli tegevusele hinnangut anda.

Pevkur: lahkumisotsus on eelkõige Seli enda teha

Siseministri ja Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee liikme Hanno Pevkuri sõnul on reedel kriminaalkuritöös lõplikult süüdi jäänud EOK presidendi Neinar Seli taandumisotus eelkõige tema enda teha.

«Õige oleks esmalt Seli arvamus veelkord ära kuulata. Varasemalt on ta öelnud, et lõpliku süüdimõistmise korral ta taandub,» rääkis Pevkur BNSile.

Tema sõnul peab EOK täitevkomitee järgmisel korral teemat kindlasti arutama. «Täpselt ei tea, millal koosolek toimub, kuid ilmselt kutsub Seli selle erakorraliselt kokku,» lisas Pevkur, soovimata täpsustada oma isiklikku seisukohta Seli tagasiastumise osas.

Kiivikas: tagasiastumise otsus on enesestmõistetav

Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee liikme ning EOK sportlaskomisjoni juhi Ott Kiivikase sõnul on reedel kriminaalkuriteos lõplikult süüdi jäänud EOK president Neinar Seli ise täitevkomiteele kinnitanud, et süüdimõistmise korral astub ta tagasi.

«Eks täitevkomitee on ikka seda teemat eelnevalt arutanud, kuid alati Neinari omal initsiatiivil, ta on ise tahtnud sellest rääkida ja on öelnud, et kui peaks tulema lõplik süüdimõistmine, siis astub ta tagasi. Ega keegi pole talt seda nõudnud või survet avaldanud,» ütles Kiivikas BNSile.

Tema sõnul on Seli selline otsus iseenesest mõistetav. «Kui vaadata olümpiakomitee asju rahvusvahelises plaanis, siis on sellistel puhkudel ehk lõpliku süüdijäämise korral seda ikka hukka mõistetud,» arutles Kiivikas.

Kiivikase sõnul on Neinar Seli olnud asjalik mees. «Mul ei ole küll kuidagi võimalik öelda, et ta poleks sporti panustanud või poleks saanud oma tööga hakkama, pigem vastupidi. Tema võimaluste piires on ta oma sidemeid maksimaalselt ära kasutanud, et spordielu edendada, iseasi, kas edu alati inimesest endast sada protsenti sõltub,» ütles Kiivikas.

Tema sõnul ei ole ta mõelnud, kes võiks saada Seli ametijärglaseks. «Eks väärikaid kandidaate on ikka, kuid pole seda veel oma peast läbi lasknud ja kedagi välja hõigata ei julge,» ütles Kiivikas.

Nool: Seli on lubanud süüdijäämise korral tagasi astuda

Eesti Olümpiakomitee (EOK) sportlaskomisjoni esimehe Erki Noole sõnul on EOK president Neinar Seli lubanud kriminaalkuriteos süüdi jäämise korral tagasi astuda.

«Seli tagasiastumine saab olla tema enda otsus, kuid ta on öelnud, et kui ta süüdi jääb, siis ta astub tagasi,» kommenteeris Nool Seli süüdijäämist riigikohtus, nimetades olukorda pretsedendituks. «On ju veel Euroopa kohus, kuid kohtutee jätkamine saab Seli otsus.»

«Ma pole kohtumaterjale läbi lugenud, aga kui kolmes kohtuastmes süüdi mõistetakse, siis me võime ju vaielda, kas seadusandluse piirid on õiged või valed, aga kui kohus praegustes piirides süüdi mõistab, siis pole tavainimesel siin midagi arvamust avaldada,» lausus Nool.

Noole sõnul teadis Seli, mis piiri peal ta otsuseid teeb. «Olles ise Tallinna Sadama nõukogu esimees ja määras ta olümpiakomiteele ehk sisuliselt endale raha. Määras riigi raha nagu enda MTÜle, kuigi päris endale ei määranud,» rääkis Nool.

Enda EOK juhiks kandideerimisest Nool rääkida ei tahtnud. «Täna ma vastust ei tea, ärme ruttame ajast ette,» lausus ta.

Noole sõnul juhib uue EOK presidendi valimisteni organisatsiooni ilmselt seeniorasepresident Toomas Tõnise.

Sukles enne otsusega tutvumist kommentaare ei anna

Eesti Olümpiakomitee (EOK) peasekretär Siim Sukles ei osanud reede hommikul BNSile veel (EOK) presidendi Neinar Seli kriminaalkorras lõplikku süüdimõistmist kommenteerida.

«Pean ikka enne kohtuotsuse läbi lugema,» ütles Sukles BNSile, soovimata öelda ka, kuidas protseduuriliselt EOK peaks käituma, kui nende juht kriminaalkorras lõplikult süüdi jääb. «Tehniliselt on igasugu võimalusi,» ütles Sukles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles