Nutiajastu autovargad puistavad Tallinna lähiümbrust: öösel varastati kaks uut BMWd

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BMW X5
BMW X5 Foto: BMW

Politseile teatati täna hommikul, et öö jooksul on Saku alevikust varastatud 2014. aasta 5. seeria BMW ning Laagrist 2013. aasta BMW X6. Käekiri on kahtlaselt sarnane relvastatud jõugule, kelle eest politsei eelmisel pühapäeval hoiatas.

Uutest vargustest teatas algselt politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Roger Kumm Twitteris.

Alles teisipäeva öösel ärandati Harjumaal Laagri alevikus maja juurest BMW X5 maastur.

«Kui märkasid piirkonnas midagi kahtlast, helista 112,» kutsus Kumm üles.

Inimesed, kelle autol on n-ö elektrooniline või nutivõti, võiksid seda politsei soovitusel hoida maja ustest-akendest vähemalt 5 meetri kaugusel. Nii ei saa vargad toas asuva võtme signaali kätte, et seda võimendades õues asuvat autot käivitada. Teine ja veelgi olulisem on aga autole lisa käivitustõkke paigaldamine.

Autovargad võivad tegutseda Pärnu maanteega külgnevates asulates. Varastele on huvi pakkunud autod, mis asusid Sauel, Laagris ja Sakus ning nende lähiümbruses. Samuti võivad nad tegutseda Kakumäe, Tabasalu ja Rocca al Mare piirkonnas.

Hetkel töötab politsei aktiivselt selle nimel, et vargaid kätte saada. Kui keegi nägi täna öösel Sakus või Laagris kahtlast tegevust, siis võiks ta sellest politseile teada anda hädaabinumbril 112.

«Politseid võiks teavitada ka sellest, kui märkate oma kodutänaval kahtlast tegevust, näiteks sihitult ringi sõitvat välismaiste numbrimärkidega autot. Võimaluse korral võiks auto margi ja numbri meelde jätta ning autost pildi või video teha,» märkis Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude teenistuse vanem Toomas Jervson.

Viimastel nädalatel on Lõuna-Eestis varastatud kolm hinnalist sõiduautot koguväärtuses rohkem kui 100 000 eurot. Novembrikuus ärandati Elvas Valga maanteel maja hoovist sõiduauto BMW ning Viljandi vallas sõiduauto Porsche. Kummagi vargusega tekitati enam kui 60 000 euro suurune kahju. Lisaks ärandati 2. detsembril Ülenurme vallas eramaja eest sõiduauto Toyota väärtusega umbes 54 000 eurot.

Politsei kahtlustab, et kuriteod on toime pannud rahvusvaheline organiseeritud grupeering.

Signaalivõimendi – uue põlvkonna seade, mis suudab võimendada nutika autovõtme signaali ja käivitada ka auto distantsilt.
Signaalivõimendi – uue põlvkonna seade, mis suudab võimendada nutika autovõtme signaali ja käivitada ka auto distantsilt. Foto: Ekraanitõmmis

28. oktoobril pidasid Lõuna, Lääne, Põhja prefektuuri ja keskkriminaalpolitsei ametnikud Pärnu-Ikla maanteel kinni kaks Leedu kodanikku, keda seostatakse mitme hinnalise sõidukivargusega Eestist. 

Tänane Postimees kirjutas, et kui korrakaitsjad hakkasid uurima nendega kaasas olnud tööriistu, jäi neile silma uudne vidin. Tegu on nutika seadmega, mis võimaldab pikendada elektroonilise autovõtme signaali nii palju, et ka mitmesaja meetri kaugusel parklas seisva auto uksed avanevad ja mootor käivitub distantsilt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles