Ieva Kupce naudib eesti keele õpinguid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ieva Kupce.
Ieva Kupce. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Värskelt Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega kihlunud Ieva Kupce (38) kirjeldas intervjuus, mis neid kokku viis ning mis teda oma kihlatu puhul võlub.

Kupce rääkis pikas intervjuus oma lapsepõlvest ja tööst, aga ka suhtest meie presidendiga. Naise sõnul on nad juba ammu tuttavad ning neid viis kokku nende töö, vahendas Läti portaal TV NET Läti Delfit.

Kui Kupce 1997. aastal välisministeeriumis tööd alustas, tegeles ta küsimustega, mis puudutasid Baltimaade NATOsse vastuvõtmist. Inimeste ring tema ümber, kes selle eesmärgi teostatavusse uskusid, oli Kupce sõnul väike. President Ilves oli aga üks neist, kes uskus. Ent siis olid nende suhted vaid ametialased.

Küsimusele, millal see «klõps» käis, vastas Kupce, et sel suvel, kui nad mõlemad üksi olid. Ta märkis, et Ilvese kodutalu asub teatavasti Läti piiri lähedal ning suhtlus kahe vaba inimese vahel, mis on seotud tööalase huviga, viis kohtumisteni. Mõlemad taipasid, et väärtushinnangud, mis neid töös liitsid, ühendavad neid ka inimlikul tasandil.

Kupce ütles, et teda võluvad presidendi teadmised puude kohta, samuti muusikamaitse ja teadmised muusikast.

Ka märkis lätlanna, et ta õpib naudinguga eesti keelt, kuid täpsustas, et Toomas Hendrik Ilves ei ole temalt seda palunud. Naise sõnul peaks ta eesti keelt oskama vähemalt algtasemel austusest Eesti riigi ja rahva vastu. Ka president Ilves on oma läti keele oskust parendanud ja teab juba rohkem kui sõna saldējums («jäätis» – toim).

Tulevikust rääkides sõnas Kupce, et ei välista karjääri ka väljaspool Lätit.

Ieva Kupce on Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht. Ta tegeleb 2012. aastast Läti küberkaitsega. Ta on osalenud 2006. aasta NATO tippkohtumise korraldamisel Riias, töötanud Läti NATO-esinduses ning Euroopa Liidu eriesindaja nõunikuna Bakuus.

President Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce kihlusid novembri keskpaigas. See oli nende isiklik otsus ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese kui vabariigi presidendi ametiülesannetega, kinnitas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam nädala alguses Postimehele. 

Ilves kinnitas eile, et kui ta abielluks Ieva Kupcega enne oma ametiaja lõppu, loobuks Kupce sellega kaasnevatest hüvedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles