Simson: Keskerakonna languse peatamiseks tuleb kaasata terve erakond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni hinnangul näitavad täna ERRi poolt avaldatud erakondade toetusreitingud, et paljud Keskerakonna toetajad pettusid partei kongressi lõppresultaadis ning sellele järgnenud teise arvamuse tõrjumises. Seevastu erakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu hinnangul oli tulemus ootuspärane ja midagi traagilist ei maksa selles näha.

Simsoni sõnul on Keskerakonnal potentsiaali olla Eesti esipartei, kuid seda vaid juhul, kui erakonna tegemistesse kaasatakse kõik erakonnasisesed jõud.

«Keskerakonna järsk toetuse langus on valijate selge hinnang kongressijärgsele käitumisele, mis on väljendunud ühe osapoole tõrjumises ning pea poolte erakonnakaaslaste arvamuse tühiseks pidamises. Valimiste eel olid Eesti inimeste ootused kõrged ning usuti, et Keskerakond võiks olla alternatiiv tänasele valitsuspoliitikale. Tänane reiting väljendab nende toetajate selget pettumust erakonna poliitikas ja käitumises, mis on olnud selgelt uusi ideid tõrjuv ja valitsusvastutuse võtmisest hoiduv,» sõnas Simson.

Simsoni hinnangul näitas möödunud kuu ülikõrge toetus erakonna potentsiaali ja seda ennekõike eestlaste seas. «Paraku pärsib seda potentsiaali stiil, kus erakonna väljaannetes suurt osa erakonnakaaslasi solvatakse ja hoidutakse Tallinna väliste piirkondade korralikust kaasamisest. Keskerakonnal on vaja tänases valitsuses pettunud valijate usalduse võitmiseks kõvasti tööd teha ning alustada tuleks oma enda erakonnas selle nimel tööd tegevate liikmete aktsepteerimisest uue juhtkonna poolt,» lõpetas Simson.

Karilaid leidis aga, et täna avaldatud erakondade populaarsusuuringutes oli Keskerakonna reitingu teatav langus ootuspärane, kuid midagi traagilist ei maksa selles näha, sest neljandiku valijate toetusest võivad enamik konkurentidest vaid unistada.

«Esiteks toon välja meedia tähelepanu olulise vähenemise Keskerakonnale kongressi järgselt, mis avaldab kahtlemata mõju,» ütles Karilaid, «samuti on selle kaheksa protsendi sees need, kes ootasid kongressil teistsugust tulemust – Savisaare vastu rivistunud pole lihtsalt veel sellest üle saanud. Mingisugust traagikat praeguses reitingus aga kindlasti pole, oleme jätkuvalt kõige populaarsemad ning heas positsioonis oma toetuse kasvatamiseks.»

Karilaid rõhutas, et erakond on kongressist ja sellele eelnenud kampaaniast juba oma järeldused teinud. «Olen juba kinnitanud, et töö positiivsete muudatuste ellu viimiseks juba käib. Kindlasti sisaldab see endas lihtliikmete suuremat kaasamist ühiskondlikel teemadel erakonna seisukohtade kujundamisel ning maapiirkondadele senisest suurema tähelepanu ja ressursside suunamist.»

«Kongressi eelses kampaanias kõlanud häid ideid arvestatakse kindlasti ning need rakendatakse erakonna eduka tuleviku tarvis. Oleme hetkel väga tugevas positsioonis, et oma edumaad konkurentide ees taas kasvatama hakata,» ütles Karilaid.

Ehkki Keskerakond on jätkuvalt kõige populaarsem erakond, langes nende toetus detsembris riigikogu valimiste järgselt kõige madalamale tasemele, näitas ERRi uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute aktsiaseltsi küsitlus.

25 protsendiga on Keskerakond jätkuvalt liidripositsioonil, talle järgneb Reformierakond 20 protsendiga. Toetuselt kolmas on Sotsiaaldemokraatlik Erakond 14 ja neljas Vabaerakond 13 protsendiga ning neile järgnevad Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) kümne ja Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) seitsme protsendiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles