Rootsis harjutati Põhjala Lahingugrupi missioonile saatmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Rootsi sõdurid.
Pildil Rootsi sõdurid. Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots osalesid täna Rootsis Enköpingis Euroopa Liidu Põhjala Lahingugrupi poliitilise tasandi õppusel, kus mängiti läbi lahingugrupi missioonile saatmise otsustusprotsessid.

 Õppuse stsenaariumi kohaselt saadetakse lahingugrupp missioonile fiktiivsesse Aafrikas asuvasse väikeriiki.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul sõltub sõjaliste missioonide edukus suurel määral ettenägelikkusest enne poliitilise otsuse vastuvõtmist. «Selle harjutusega paistab Põhjala Lahingugrupp kindlasti üle-Euroopaliselt ja kaugemalgi positiivselt silma,» sõnas Aaviksoo.

Euroopa Liidu lahingugrupid on kiirreageerimisüksused, mis on kriisi korral suutelised reageerima 15 päeva jooksul ning peavad olema valmis kuni 120-päevaseks operatsiooniks. Korraga hoitakse reageerimisvalmiduses kahte lahingugruppi.

2200-meheline Rootsi, Norra, Soome, Iirimaa ja Eesti üksustest koosnev Põhjala Lahingugrupp on valmisolekus 2011. aasta esimesel poolaastal. Eesti kaitsevägi osaleb lahingugrupis kuni 55 kaitseväelasega. Seni pole Euroopa Liit lahingugruppe operatsioonidel kasutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles