Vaid veerand trahvitutest tasub politseile õigel ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera.
Kiiruskaamera. Foto: Priit Simson

Keskmiselt veerand trahvitutest maksab politsei määratud trahvi ära õigel ajal ehk 15 päeva jooksul, selgub siseministeeriumi ülevaatest.

Politsei määratud rahatrahve maksis mullu õigeaegselt ära vaid ligi 23 protsenti trahvitutest, tänavu 10 kuu jooksul on see protsent pisut paranenud ja tähtaegselt on summa ära maksnud ligi 27 protsenti, selgub siseministeeriumi ülevaatest riigikogu riigieelarve kontrollikomisjonile.

Siseministeerium märkis eraldi ära, et tänavuses trahvide arvestuses sisalduvad ka kiiruskaamera trahvid, mille laekumine on parem ja ka trahvisummad oluliselt väiksemad.

Üldse on siseministeeriumi andmetel laekunud 2008. aastal 82 ja mullu 91 protsenti politsei tehtud trahvidest. Tänavu 9 kuu laekumisprotsent on esialgu jäänud 75 juurde.

Raamatupidamislikult arvestatakse, et kui trahviraha ei ole 6 kuu jooksul laekunud, kantakse see lootusetuks nõudeks. Nende trahvide sissenõudmist jätkavad kohtutäiturid ning vastavalt karistusseadustikule aegub rahatrahv lõplikult nelja aasta pärast.

Lootusetuid trahve oli 2009. aastal Politsei- ja Piirivalveameti raamatupidamise andmetel kokku 46,5 miljoni krooni eest ja tänavu 9 kuu jooksul 1,9 miljoni krooni eest. «Nende trahvide sissenõudmine jätkub täitemenetluses ning teadud osa esitatud summadest kindlasti 4 aasta jooksul laekub,» märkis siseministeeriumi kantsler Märt Kraft kirjas.

Trahvisumma kahanes

Eelmisel aastal määras politsei kokku üle 172 000 trahvi summas ligi 255 miljoni krooni, tänavu 10 kuuga on trahve määratud üle 113 000 ligi 142 miljoni krooni ulatuses.

Kiirmenetluses oli rahatrahvi keskmine summa 2009. aastal 837 ja tänavu 820 krooni, üldmenetluses mullu 2730 ja tänavu 2300 krooni.

Konkurentsitult kõige rohkem trahve määratakse liiklusseaduse rikkumiste eest – mullu kirjutati neid trahve välja 113 742, summas üle 200 miljoni krooni, mis moodustab 82 protsenti trahvide üldsummast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles