Simson: Rõivase olukord annab sotsidele hea kauplemisruumi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Peeter Langovits

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni juhi Kadri Simsoni hinnangul ei ole Juhan Partsi kandidatuuri vastustanud sotsiaaldemokraatide tegevus suunatud koalitsiooni lõhkumisele, vaid on tingitud arusaamisest, et peaminister Taavi Rõivas ei saa üheski teises kombinatsioonis valitsusjuhi positsiooni säilitada ja seetõttu peab ta andma neile märgilisi võite.

Simson ütles koalitsioonierakondade suhteid kommenteerides, et tema hinnangul on valitsusliidus probleemid tekkinud sellest, et pole kokku lepitud, kuidas langetatakse otsuseid, mida koalitsioonileping ei hõlma. Ta märkis, et kui kaks koalitsioonierakonda lepivad milleski omavahel kokku, siis ei saa nad eeldada, et see on kolmandale partnerile automaatselt vastuvõetav.

«Ilmselt nii mõneski küsimuses toimuvad rindevõtmised kaks ühe vastu ja kolmandal osapoolel jääb kas nõustuda ja saada endale külge märk, et temast koalitsioonis midagi ei sõltugi ja tema ülesanne on anda ainult vajalikud hääled, või mitte nõustuda, mis annab sõnumi, et valitsus ei ole kokkuleppimisvõimeline,» rääkis ta.

Simsoni sõnul on võimalik olukorrast välja tulla, kui muuta peaministri juhtimisel töökorraldust ja leppida kokku, kuidas võetakse vastu otsuseid, mida koalitsioonilepe ei käsitle. «Ilmselgelt vähem kui aasta pärast koalitsioonileppe kokkuleppimist see dokument enam ei aita valitsust vajalike otsuste tegemisel,» ütles ta.

Simsoni sõnul on harjutud, et sotsid on olnud juba kahel korral võimuliidus rollis, kus ellu viiakse ainult parempoolset poliitikat. «Täna nad ei ole sellises olukorras. Taavi Rõivasel ei ole võimalik sõlmida teist valitsusliitu, kus tema peaministrina jätkaks, ja seetõttu peab ta neile vastu tulema. Sotsidel on teised võimalused ka ja see annab neile väga hea kauplemisruumi,» märkis ta.

Vindumise lõpetamiseks peaks tema sõnul leiduma Eestis vähemalt üks partejuht, kes võtaks vastutuse ja hakkaks kokku panema uut valitsusliitu. «Praegusel hetkel ma ei näe sellist esimeest, kes selle vedamise enda õlule võtaks,» ütles Simson, kelle hinnangul eelistab Rõivas jätkata pigem nii, et mõned otsused jäetaksegi tegemata. «Otsuste ärategemine sisaldab endas alati riski, et see ei pruugi kõigile meeldida, aga otsustamatus võimaldab ujuda ja see on praegu tema stiil,» lisas ta.

Euroopa Kontrollikoja liikme nimetamisel patiseisu sattunud valitsuserakondade juhid kohtusid viimati reede õhtul, kuid lahenduseni ei jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles