10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 14. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. ITK sünnitusosakonna ämmaemand nakatus leetritesse, 40 inimest kutsuti kontrolli

    Enneaegselt sündinud laste päev Ida-Tallinna keskhaiglas. Foto: Eero Vabamägi

    Kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) ämmaemand, kes jõudis enne diagnoosi saamist ka sünnitusosakonnas mitu päeva tööl käia. Haigla kutsus täiendavasse kontrolli umbes 40 inimest.

    OLULIST

    • Haigestunud ämmaemand oli ITKs tööl 4. detsembril, kuid ta tundis ennast haigena ja pöördus Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse. 7. detsembril kinnitus naise leetrite diagnoos.

    • «Kahjuks on osa lapsevanemaid keeldunud laste vaktsineerimisest ja seetõttu on võimalik leetrite levimine nendele lastele ja lapsevanematele, kes olid vaktsineeritud enne 1981. aastat ühe vaktsiini doosiga.»

    Leetripuhangust Eestis loe postimees.ee-st

  2. Kohus mõistis tervisejooksjat rünnanud EKRE eksliikme tingimisi vangi

    Harju maakohus mõistis Tallinnas Rahumäel tervisejooksu teinud naist rünnanud Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) endise liikme Lauri Õuna tingimisi vangi. Foto: Mihkel Maripuu

    Harju maakohus mõistis Tallinnas Rahumäel tervisejooksu teinud naist rünnanud Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) endise liikme Lauri Õuna tingimisi vangi.

    OLULIST

    • Karistust ei pöörata täitmisele, kui Õun ei pane pooleteise aasta jooksul toime uut kuritegu.

    • Juuli lõpus tabasidki politseinikud kirjeldusele vastava mehe, kelleks osutus 26-aastane, toona veel EKRE ridadesse kuulunud Lauri Õun.

    Kummalisest poliitikuhakatisest loe postimees.ee-st

  3. Suur võit käes, nüüd ootavad Sildarut X-mängud

    Kelly Sildaru Dew Touril. Foto: Kelly Sildaru/Facebook

    13-aastane vigursuusataja Kelly Sildaru jõudis eile karjääri kõige kõlavama saavutuseni. USA ühe suurema telekanali NBC kommentaatorite ahhetuste saatel Colorados Breckenridge'is pargisõidus mäest alla kihutanud noor eestlanna pani ühel mainekamal ekstreemspordivõistlusel kõik nimekad konkurendid paika ja teenis Dew Touril esikoha.

    OLULIST

    • Nooruse tõttu veel tiitlivõistlustel ja MK-sarjas mitte starti pääsev Sildaru tegi Dew Touril selja prügiseks tervel Sotši olümpiamängude esikolmikul ning viimaste X-mängude võitjatel.

    • Autasustamisel uuris võistluse teadustaja noorelt eestlannalt, mida näitab talle see, et ta on 13-aastaselt juba Dew Touri võitja? «Seda, et ma olen hea,» sõnas rõõmsameelne Sildaru.

    Eesti imelapsest loe postimees.ee-st

  4. Riigi rahakotist pere rahakotti

    Ligi poolt riigieelarvest käsutav sotsiaalministeerium võib raporteerida, et lastega perede, puuetega ja töövõimekaoga inimeste elukorraldusse saabub 2016. aastal hulk muudatusi. Elu peaks minema kergemaks ning toetused suuremaks. Vähemalt natukegi.

    OLULIST

    • Sotsiaalvaldkonna eelarve kulupool kasvab üle viie protsendi: ligi 3,4 miljardilt eurolt pea 3,6 miljardi euroni.

    • Kohustuslikuks saab pereõe kodukülastus, kui laps on sündinud ja nimistusse kantud. Nii saame lisaks lapse tervisele aimu kodustest oludest ja võimalikust ohust lapsele.

    Uue aasta sotsiaaleelarve muudatustest loe postimees.ee-st

  5. Pangasaladust kuulsid pealt võõrad

    Järjekorranumbri automaadi tõrke tõttu oli kolmapäeval pisikeses pangakontoris palju rahvast. Foto: Toomas Huik

    Swedbanki kontorisse pangakaardi järele läinud naine oli üllatunud, kui sai ülevaate kõigi seal enne teda teenindatud vanaprouade rahalisest olukorrast.

    OLULIST

    • Selle prouaga tegeles lausa kaks teenindajat ja tulemuslikult. Naine tegi lõpuks nii kogumishoiuse kui ka äkilise investeerimishoiuse. Ülejäänud raha jääb talle nüüd jooksvateks kuludeks.

    • Naine püüdis vahejuhtumist rääkida kohe ka kontorijuhatajaga, kuid see ei õnnestunud. Ta suunati infoliinile, kus soovitati esitada kaebus kirjalikult.

    Agressiivsest müügist pangakontoris loe postimees.ee-st

  6. Ecuador ja Rootsi jõudsid Assange`i suhtes kokkuleppele

    Julian Assange. Foto: Scanpix

    Ecuadori võimud andsid oma nõusoleku, et Rootsi esindajad saaksid Londonis asuvas Ecuadori saatkonnas elavat, paljastuslehekülje WikiLeaks asutajat Julian Assange´i küsitleda.

    OLULIST

    • Assange´i sõnul on temavastased süüdistused fabritseeritud ning Rootsi võib ta edasi toimetada USAsse, kus teda kahtlustatakse riikliku salainfo lekitamises. Seal aga ootab teda tõenäoliselt ees kohus.

    • Assange´i kaitsjatemeeskonna juhi, advokaat Baltasar Garzoni sõnul peaksid nii Briti kui Rootsi võimud Wikileaksi asutaja inimõigusi austama, kuid seni ei ole nad seda teinud.

    Võimalikest arengutest Assange'i juhtumis loe postimees.ee-st

  7. Indrek Sirk: kaitse end liikluses nagu… Venemaal

    Indrek Sirk Foto: Peeter Langovits

    Riigikohtu viimaste lahendite valguses tuleb tõdeda, et politsei esitatud kiiruseületamise süüdistuse vastu pakub kaitset ainult videosalvesti, kirjutab vandeadvokaat Indrek Sirk.

    OLULIST

    • Kuue aastaga on õiguslikud regulatsioonid muutunud, politsei kasutuses on uued ja paremad seadmed, riigikohus on teinud hulga lahendeid, kuid põhiküsimus on jäänud samaks.

    • Kui politseiniku tegevuse eesmärk on tabada rikkujaid, siis ei pruugi tema meetodid olla enam ausad ja erapooletud. Rikkujate tabamiseks valitakse nipiga kohti, kus inimesed kipuvad eksima.

    Politseinike meetoditest ja töömoraalist loe postimees.ee-st

  8. Merkel: Saksamaa vähendab migrantide tulva

    Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Scanpix

    Saksa kantsler Angela Merkel ütles esmaspäeval Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) kongressil, et Saksamaa vähendab migratsioonitulva, ning avaldas veendumust, et Euroopa tuleb ajaloolise katsumusega toime.

    OLULIST

    • Sel aastal on Saksamaale saabunud umbes miljon migranti. Merkel on kinnitanud, et riik tuleb rändetulvaga toime, kuid osa tema erakonnast nõuab jõulisemat käitumist.

    • Kantsler ütles, et loodab migrantide arvu vähendamiseks mitmeosalisele lähenemisele, mis hõlmab Euroopa Liidu välispiiride tugevamat kaitset, toetust Türgile põgenike pikaajaliseks võõrustamiseks ning põgenike ümberjaotusskeemi käivitamiseks ELi liikmesriikide vahel.

    Saksamaa plaanist migranditulvaga võidelda loe postimees.ee-st

  9. Nafta hind läheneb 11 aasta madalaimale tasemele

    Naftamahutid Denveris, USAs. Foto: Scanpux

    Nafta hind läks täna taas suurde langusesse ning on lähenemas 11 aasta madalaimale tasemele, sest hinnasõda Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) ning naftakartelli mittekuuluvate riikide vahel põhjustab järgnevatel ilmselt kuudel suurt ülepakkumist.

    OLULIST

    • Nafta hinna finantskriisi aegne madalaim tase oli 32,40 dollarit barrel. Enne seda nafta hind nii odav 2004. aasta märtsis.

    • Uue aasta alguses on pakkumine järsult kasvamas, sest Iraani eksport kasvamas. Detsembris on Iraani eksport kerkimas kuue aasta kõrgeimale tasemele.

    Nafta hinna kõikumistest loe postimees.ee-st

  10. Põlevast prügikastist süttis koolimaja sein

    Põlev prügikast süütas koolimaja seina. Foto: Pirita linnaosavalitsus

    Laupäeva õhtul kella 23 ja 24 vahel oli tulekahju Pirita majandusgümnaasiumis, mille välissein sai tugevalt kahjustada.

    OLULIST

    • Halvima hoidis ära automaatne tulekahjusignalisatsioon, mis andis häire ning seetõttu said päästjad kiirelt tulekahjule piiri panna.

    •  Linnaosavanem tõdes, et vaid signalisatsioon ja päästjate kiire tegutsemine päästis hoone hullemast ning lõppeda oleks võinud see väga kurvalt.

    Koolimaja seina põlengust loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles