Mikser: tüli kontrollikoja kandidaadi üle on üksikküsimus, mis mõjutab üldist atmosfääri

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Indrek Saar.
Sven Mikser ja Indrek Saar. Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna eelmise esimehe, praegu riigikokku kuuluva Sven Mikseri hinnangul on valitsuses Euroopa kontrollikoja liikme kandidaadi ümber puhkenud tüli erakondade esimeeste lahendada olev üksikküsimus, mis siiski mõjutab koalitsioonis üldist atmosfääri.

Mikser ütles Postimehele, et tegu pole mingi varasema või varjatuma tüli pinnavirvenduse, vaid üksikküsimusega, mis tuleb lahendada koalitsioonierakondade esimeestel. Samas nentis ta, et nagu kõik erimeelsused mõjutab ka see üldist atmosfääri valitsuskoalitsioonis.

Kuigi ummikseis on kestnud esimeeste arvukatest kohtumistest hoolimata juba kolm nädalat, peavad parteijuhid Mikseri sõnul kohtumisi jätkama, kuni leitakse lahendus. «Esimehed selle ikka ära peavad lahendama, mingid alumised tasandid ei saa neilt seda üle võtta,» ütles ta ja lisas, et see, kes, kuidas ja milliseid kompromisse teeb, on juba nende otsustada.

Rääkides Juhan Partsi kandidatuuri sidumisest kooseluseaduse rakendusseaduse vastuvõtmisega, ütles Mikser, et sotsiaaldemokraatidele on kooseluseaduse rakendumine loomulikult tähtis, kuid nendel küsimustel ei ole üks-ühest seost. «Poliitikas loomulikult on nii, et kui keegi tuleb palvega saada toetust asjas, mida pole varem kokku lepitud, siis see, et ka teine pool esitab oma soovid, on täiesti normaalne,» nentis ta.

Samuti tõi Mikser esile, et kui Partsi saatmine kontrollikotta on ühe inimese isikliku karjääri küsimus, siis kooseluseadus on ühiskondlik asi, mida sotsiaaldemokraadid peavad oma tõekspidamistest ja väärtushinnangutest lähtudes vajalikuks ajada.

Samas keeldus ta vastamast küsimusele, kas sotsiaaldemokraadid võivad lõpuks Partsi esitamisega siiski nõusse jääda, korrates, et selle peavad kokku leppima erakondade esimehed. «See on nende vahel kokku leppida ja ma leian, et ei ole mul korrektne hakata avaldama arvamust, mis võiks või ei võiks juhtuda,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees, kultuuriminister Indrek Saar leidis aga, et ainus lahendus valitsuses tekkinud ummikseisule on leida Euroopa kontrollikoja liikme kohale apoliitiline kandidaat. «Lahendus on ikkagi uus kandidaat, muid lahendusi ei ole. Tänases olukorras suure tõenäosusega peaks kandidaat olema apoliitiline, mitte mõni pensionipõlvele suunduv poliitik,» märkis ta.

Saare sõnul on probleem selles, et Isamaa ja Res Publica Liit on millegipärast välja mõelnud, et kontrollikoja liikme koht kuulub neile ja nad võivad esitada sinna oma kandidaadi. «Tänaseks me selle tõttu ummikus olemegi, et enne seda, kui koalitsioonipartneritega oli midagi kokku lepitud, esitas rahandusminister lihtsalt jõuga oma erakonnakaaslase,» ütles ta.

Teisi sobilikke kandidaate, kellest on varem rääkinud ka erakonna esimees Jevgeni Ossinovski, ei pidanud Saar võimalikuks nimetada. «Seda peab koalitsioon kokku leppima. Ei ole mõtet kandidaate lihtsalt kümnete kaupa esitada, sest tublisid inimesi, keda võiks sinna saata, kes Eesti riiki hästi esindaksid, on ilmselt palju,» lausus ta ning avaldas lootust, et kandidaadi esitamine ei jää viimasele hetkele.

Küsimusele, kas ummikseisu jätkumine ei ohusta valitsuskoalitsiooni teisi otsuseid, vastas Saar, et alati on oht, et küüneviha on sees. «Eks see loomulikult võib hakata emotsionaalselt mõjutama. Ma loodan, et suudetakse sellest üle olla,» ütles ta.

Kuluaarides ringlevaid jutte sellest, justkui taotleksid sotsiaaldemokraadid koalitsiooni lõhkiajamist või mängiksid lausa erakorraliste valimiste mõttega, ei pidanud Saar ega Mikser tõsiseks, viidates, et ühelgi koalitsiooni osapoolel poleks neist midagi võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles