Pentus: venitamistaktika põhjus jääb segaseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu peab ööistungit.
Riigikogu peab ööistungit. Foto: Toomas Huik

Reformierakonda kuuluv riigikogu aseesimees Keit Pentus ütles ETV saates «Foorum», et riigieelarve teise lugemise venitamisel Keskerakonna fraktsiooni poolt pole selget põhjust.

«Tänase arutelu puhul on ikka üsna segane, mille pärast te tahate, et riigikogu öö läbi istub ja kümneminutiliste vaheaegadega käib ja nuppu vajutab,» ütles ta riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehele Ain Seppikule.

Pentus selgitas, et istungil on keskerakondlaste suust kõlanud seinast seina etteheiteid, millest kõik polegi riigieelarvega seotud.

Seppik: koalitsioon ei luba arutelu

Seppik vastas, et venitamistaktikas pole midagi uut ja 1990. aastatel kasutas seda ka Reformierakond, kes saavutas toona selle abil oma eesmärgid. «Eks me loodame ühiskonna tähelepanu juhtida koalitsiooni tegematajätmistele või nendele puudustele, mida me näeme eelarves,» põhjendas ta venitamist. Seppik lisas, et opositsioonil ei lasta arutelu algatada. «Koalitsioon ei soovi arutada seal, kus peaks arutama,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) fraktsiooni juht Eiki Nestor ütles, et sotsid ei liitunud venitamistaktikaga, kuna nende ettepanek toimetulekupiiri tõstmiseks võeti eelarve esimesel lugemisel vastu. Samas ei kiirustanud ta keskerakondlaste teguviisi hukka mõistma. «Venitamistaktika on kindlasti iga opositsiooni üks võimalus, mul pole põhjust kolleegidega pahandada, et nad seda kasutavad,» ütles Nestor.

Parts: välja pakutud eelarve elavdaks majandust

IRLi kuuluv majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles eelarve eelnõu kaitseks, et tervikuna on see realistlik ja aitaks majandust elavadada. «See on täna parim võimalik tervikpilt, kuidas me saaksime majandust käima panna, niipalju kui see sõltub riigieelarvest,» ütles ta.

Parts lisas, et kui õnnestuks lahendada ka Saare- ja Hiiumaa elanikele madalamate praamihindade kehtestamise küsimus ja parandada saarte ettevõtluskeskkonda, oleks tema eelarvega 85 protsendi ulatuses rahul.

Ain Seppik väitis seepeale, et kui Parts pole eelarvega täiesti rahul, ei saa seda olla ka opositsioon. «Kuulsite, isegi majandus- ja kommunikatsiooniminister on ainult 85 protsenti selle eelnõuga rahul, misjaoks siis opositsioon peaks olema rohkem. Miks meie peaks siis olema rahul üle 50 protsendi? Hinnad jäävad selle eelarvega tõusma, kuna käibemaks on see, mis tapab!» väitis Seppik.

Keskerakond jätkab venitamist

Riigieelarve teine lugemine riigikogus jätkub, eelnõule on tehtud 127 parandusettepanekut ja tund enne südaööd oli hääletatud neist 26 asjus.

Istungit venitab Keskerakonna fraktsioon, paludes enne iga parandusettepaneku hääletamist kümneminutilist vaheaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles