Eesti tõusis ÜRO inimarengu indeksis 30. kohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indeks arvestab riikide järjestamisel oodatavat keskmist eluiga, haridustaset ja sisemajanduse kogutoodangu (SKT) näitajat ühe elaniku kohta.
Indeks arvestab riikide järjestamisel oodatavat keskmist eluiga, haridustaset ja sisemajanduse kogutoodangu (SKT) näitajat ühe elaniku kohta. Foto: graafika: www.vecteezy.com

Eesti on tõusnud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) inimarengu indeksis (Human Development Index, HDI) 186 riigi seas 30. kohale, selgub esmaspäeval avaldatud andmetest.

Eesti positsioon 2014. aasta andmeid kajastavas pingereas tähendab jätkuvat kuulumist väga kõrge inimarenguga riikide hulka.

Kaks aastat varem oli Eesti 33. kohal, jagades oma positsiooni Andorraga, 2012. aastal paiknes Eesti ÜRO inimarengu aruandes 34. kohal. Eesti lähiriikidest on Soome 24., Rootsi 14., Leedu on 37. ja Läti 46. kohal.

Eesti lähiriikidest kuuluvad ühe kategooria võrra madalamasse, kõrge inimarenguga riikide kategooriasse Valgevene ja Venemaa, mis jagavad inimarengu indeksis 50. kohta.

Inimarengu indeksi esimesed kolm kohta kuuluvad Norrale, Austraaliale ja Šveitsile.

Kõige madalamal kohal on inimarengu indeksis madala inimarenguga Aafrika riigid Niger (188), Kesk-Aafrika Vabariik (187) ja Eritrea (186).

ÜRO inimarengu indeks arvestab riikide järjestamisel oodatavat keskmist eluiga, haridustaset ja sisemajanduse kogutoodangu (SKT) näitajat ühe elaniku kohta. ÜRO avaldab seda alates 1990. aastast koos inimarengu aruandega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles