10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 15. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Käekirja abil lahendati mõrvamüsteerium ja tabatakse testamendi võltsijaid

    Kohtuekspertiisi instituudi käekirjaekspert Eve Kristjankroon. Foto: Jaanus Lensment

    Kohtuekspertiisi instituudi käekirjaekspert Eve Kristjankroon saab oma igapäevatöös jälile nii testamendi võltsijatele kui ka identiteedivarastele, kui vaja, lahendab ta ka mõrvamüsteeriumi.

    OLULIST

    • Eesti käekirjaekspertide seni ainus mõrvajuhtum, mis sai tõendatud just tänu käekirjade tuvastamisele, toimus neli aastat tagasi.

    • Kui DNA ja sõrmejälg on inimesega sünnihetkest kaasas, siis kirjutamisoskus ei ole kaasasündinud, vaid see omandatakse õppimise ja harjutamisega.

    Kuidas käekirjaekspert mõrvaloo lahendas loe postimees.ee-st

  2. 111 käskirjast saab 20 raamatuks

    Kirjanduskonkurss BestSeller.

    Eesti suurima, 10 000-eurose auhinnafondiga kirjanduskonkursil «Bestseller» ilukirjanduse kategoorias esimest kohta välja ei kuulutatud. Kuid see-eest anti esmakordselt toimunud konkursil välja lausa kolm peapreemiat: esimest auhinnalist kohta jäid jagama Helga-Johanna Kuusler käsikirjaga «Puhkus koomas», Marek Kahro käsikirjaga «Näkid» ja Reelika Lootus käsikirjaga «Võetud ära».

    OLULIST

    • Lastekirjanduse peaauhinna võitis Astrid Hiisjärv käsikirjaga «Vaimar» ning aimekirjanduse võitja on perepsühholoog Katrin Saali Saul teosega «Eluterve kärgpere käsiraamat».

    • «Huvitav on see, et ilukirjanduse kolmest esikoha-teosest kaks on manipuleerimise trillerid, kus peategelased ei ole päris kindlad oma terves mõistuses. Teisisõnu tundus hullus meie häid autoreid võluvat. Kas see on ajastu märk?»

    Eesti suurima auhinnafondiga kirjanduskonkursist loe postimees.ee-st

  3. Fotod ja video: rikkis buss põhjustas tipptunnil Pärnu maanteel meeletu ummiku

    Tallinnas Pärnu maanteel ja Männiku teel ning Järvel tekkis täna hommikul suur ummik – katkise liinibussi tõttu kulus kesklinna pääsemiseks üle tunni. Hädas olid ühtviisi nii autojuhid kui ka liinibussid.

    OLULIST

    • «Meilt saadeti siit järele tehnoabi buss, aga see jäi ka ummikusse kinni. Alles kell 9.35 liiklus taastati,» sõnas Tooming.

    • «Ühtviisi seisid seal õnnetult sõiduautod ja bussid –lapsed jäid kooli hiljaks ja vanemad tööle.»

    Tänahommikusest hiigelummikust loe postimees.ee-st

  4. Algas Estonian Airi pankrotiprotsess

    Täna toimus Harju maakohtus riikliku lennufirma Estonian Airi pankrotiprotsessi esimene istung.

    OLULIST

    • Ajutiste pankrotihaldurite ettekande kohaselt on Estonian Airil vara 59 miljonit eurot, kuid sellest 50 miljonit eurot moodustavad kapitalirendi all olevad üheksa lennukit.

    • Estonian Airi juht Jan Palmer ütles Postimehele antud videointervjuus, et tema töö Estonian Airis lõpeb tõenäoliselt juba selle aastaga.

    Estonian Airi lõppvaatusest loe postimees.ee-st

  5. Soome lubas kauplustel lõputult lahti olla

    Kauplus Soomes. Foto: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

    Soome parlament kaotas täna kaupluste ja juuksuritöökodade lahtiolekuaegade normeerimise; uuest aastast võib iga poe omanik ise otsustada, millal uksed avab ja sulgeb.

    OLULIST

    •  S-grupp kavatseb pikendada viiesaja poe lahtiolekuaega ning mõned kauplused isegi ööpäev läbi avatuna hoida.

    • Kaupluste lahtiolekuaja riiklikul regulatsioonil on Soomes pikk pärand. Juba 18. sajandil keelati kaupluste avamine pühapäevadel ja kirikupühadel.

    Soome poodide lahtiolekuaegade revolutsioonist loe postimees.ee-st

  6. Eksperdid: natside aarderongi kohta pole mingit tõestust

    Uurijad novembris Walbrzychi linna lähedal. Foto: AP/SCANPIX

    Teadlased, kes saadeti Poolas Walbrzychi linna lähedal uurima maa all avastatud väidetavat Natsi-Saksamaa ajast pärit aardeid täis rongi, jõudsid järeldusele: kuulujuttudel pole mingit alust.

    OLULIST

    • «Seal võib olla tunnel. Aga ei ole rongi,» teatas täna pressikonverentsil Krakowi Kaevandusakadeemia professor Janusz Made.

    •  Augustis ütles asekultuuriminister Piotr Zuchowski, et maa-aluste radaripiltide andmeil on ta sakslaste rongi olemasolus 99 protsenti kindel. 

    Sakslaste kummituslikust kullarongist loe postimees.ee-st

  7. Iraagi allikad: Soomes arreteeritud kaksikud on Iraagis tagaotsitavad

    Üks Soomes arreteeritud Iraagi päritolu kaksikvendadest, keda kahtlustatakse Tikriti lähedal toime pandud veresaunas. Foto: Scanpix

    Iraagi Shafaq News andmetel on Soomes arreteeritud iraaklastest kaksikvennad oma kodumaal terroristlike mõrvade tõttu tagaotsitavad.

    OLULIST

    • Iraagi meediaallikate andmetel panid kaksikvennad Tikriti lähedal toime tapmised pärast mida nad põgenesid Euroopasse, jõudes lõpuks Soome.

    • Meestega Soomes kokku puutunud Lähis-Ida põgenike teatel on nad sunniidid, kes kogu südamest vihkavad šiiite.

    Tagaotsitavatest iraaklastest Soomes loe postimees.ee-st

  8. Tagaaetav röövel pääses üle noatera

    Dmitri Timin poseerimas politseis tehtud isikutuvastamise fotol. Samu sportlikke riideid kandis ta hiljem Rapla arestimajast põgenedes. Foto: Politsei

    «Voodi oli veel soe. Olime napid kolm-neli minutit hiljaks jäänud,» meenutab politsei jälitusametnik hetke viimase aja suurimast tagaotsimisoperatsioonist. Kui toona õnnestus värskelt Rapla arestimajast põgenenud kurjategijal politsei haardest pääseda, astub ta nüüd kohtu ette süüdistatuna mõrvakatses ja röövis.

    OLULIST

    • Varemgi kriminaalkorras vägivallakuritegude eest karistatud Timin määratleti kohe kõrgeima kategooria ohtlikkusega tagaotsitavaks.

    • Kui politsei viis minutit hiljem suvilasse sisenes, leiti sealt eest värskete magamisjälgedega soe voodi. «Kurat küll,» meenutab operatsioonis osalenud jälitusametnik oma esmast reaktsiooni.

    Kurjategija jälitamisest ja lõpuks tabamisest loe postimees.ee-st

  9. Guardian ülistab Tartu kultuurielu

    Tartu tänavakunst on artikli hinnangul äge, pannes ajal ka kaasa mõtlema. Foto: Kristjan Teedema

    Mainekas Suurbritannia väljaandes The Guardian on ilmunud pikk lugu Tartust, rõhuasetusega siinsel kultuurielul, kus artikli autor Bradley Jardine pole kiituse jagamisega kitsi.

    OLULIST

    • Tartu filmielust rääkides ei saa Bradeley Jardine mööda mõistagi minna Tartuffe’i festivalist, kuid veelgi enam imponeerib talle Elektriteater, mis on tema jaoks üldse hetkel Tartu parim paik.

    • «Tahaksin väita, et Tartus tehakse parimat jazzi, siin on palju kohalikke muusikuid ja mitmeid märkimisväärseid jazziklubisid. Samuti võõrustab linn iga-aastast IdeeJazzi festivali, mis on muutunud üha populaarsemaks.»

    Tartut kiitvast Guardiani artiklist loe postimees.ee-st

  10. Eestis alustas tegevust esimene mustanahaliste bänd

    Happy African Musicians in Tallinn. Foto: Erakogu

    Esimene mustanahaliste bänd, kuhu kuuluvad seitse Nigeeriast pärit noormeest, on koos harjutanud paar kuud ning mõne päeva eest tehti ka bändile Facebooki leht. Kõik bändi liikmed elavad Eestis ning õpivad põhikohaga Eesti eri ülikoolides magistri- ja doktoriõppes. Muusikaga on kõik noormehed Nigeerias tegelenud palju aastaid.

    OLULIST

    • «Bändina oleme võtnud eesmärgiks tuua valgust igasse ruumi, kus üles astume ja jätta endast maha võimalikult positiivne ning veenev muusikaline jälg. Ja seda niikaua kui elame Eestis.»

    • Samaaegselt esimeste esinemiste otsimisega on mustanahaliste bänd käivitanud ka konkurssi Facebookis, kus otsib kuni 20.detsembrini omale nime.

    Uuest bändist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles