Ergma nimetas Rõivast ja Gräzinit idiootideks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma.
Riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Toomas Huik.

Riigikogus arutatakse riigieelarvet ja öösel kella nelja paiku toimus sõnavahetus, mistõttu pidi riigikogu esimees Ene Ergma hiljem vabandama.

Sõnavahetus toimus 56. muudatusettepaneku vaheajal eel, kui Reformierakonda kuuluv Taavi Rõivas saanuks esitada protseduurilise küsimuse, kuid otsustas hoopis selgitada parandusettepaneku sisu.

«Sarnaselt ühe eelmise muudatusettepanekuga on ka siin katteallikaks asi, mida riigikogu ei saa ühepoolselt otsustada ehk kahepoolne leping, ja kui nüüd parlamendi enamus leiab, mida ma väga loodan, et ta leiab, et Tallinna Loomaaia ninasarviku puur ehk põhjus, mille pärast me tegelikult siin nii pikalt oleme istunud, saab selle väärilise investeeringu, siis mis juhtub, kui me teeme seda asja arvelt, mida me tegelikult ei tohi teha või mis ei ole meie võimuses?,» selgitas ta.

Ergma juhtis seepeale tähelepanu, et tegemist polnud protseduurilise küsimusega ja sellised arutelud peaks olema majanduskomisjoni teema.

«Mu küsimus on, kas riigikogu täiskogu peab hääletama muudatusettepanekut, mis tegelikult jõustumise korral oleks koheselt õigustühine? Millise segaduse me sellisel juhul tekitame ja kas see on seda väärt?» selgitas Rõivas. «Ma rõhutan veel kord, et see konkreetne ninasarvikupuur kindlasti väärib toetamist, aga see katteallikas ei ole meie võimuses.»

Ergma teatas seepeale uuesti, et selliseid asju peaks otsustama komisjoni tasemel ja mitte tegelema saalis täiskogu ees.

Seepeale palus protseduuriliseks küsimuseks sõna Igor Gräžin, kes aga Ergma hinnangul samuti sisulist küsimust ei esitanud, sest ta ei hakanud jutu lõpus olnud küsimusele üldse vastama.

Seejärel ütles Ergma võrdlemisi selge häälega «idioodid». Pärast hääletust palus sõna keskerakondlane Vladimir Velman.

«Proua riigikogu esimees! Mul on kuulmisega kõik korras ja ma kuulsin väga hästi läbi siseraadio, kuidas te enne eelmist hääletust ütlesite idoodid Rõivase ja Gräzini kohta. Ma nõuan, et te vabandaksite nende ees,» teatas ta.

«Ma vabandan, kui ma niimoodi ütlesin,» sõnas Ergma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles