Savisaar: Kadri Simson solvas rängalt mind isiklikult

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil.
Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles erakonna ajalehele Kesknädal antud intervjuus, et partei juhiks kandideerinud Kadri Simsoni sõnad tema tervise kohta oli ränk isiklik solvang.

«Öelda just raske haiguse seljatanud inimesele, et kuule, sinu tervis ei kõlba kuhugi; see on ränk isiklik solvang. Pärastpoole lisandus veel jutt, et Savisaare tervis ei võimaldaks tal Brüsselis pikki tööpäevi teha. Ütlen ausalt, oma lähema kaasvõitleja ja kolleegi poolt ei oodanud ma sellist kampaania algust. Olen alati arvanud, et on teemad, mida poliitilises võitluses, olgu konkurents kuitahes terav, ei puudutata. Need on tervis ja isiklik elu,» ütles Savisaar.

Savisaare sõnul ei olnud tema võit Keskerakonna kongressil üldsegi nii napp, nagu tahetakse kujutada.

«Toomas Hendrik Ilves võitis presidendivalimistel Arnold Rüütlit 12 häälega, aga keegi ei räägi, nagu oleks tema võit napp olnud. Kui võtta arvesse, kui massiivne oli teise poole kampaania, milline oli nende edumaa, siis oli see võit täiesti piisav. Mida ma mõtlen teise poole edumaa all? Nagu hiljem kuulsin, oli Simson kandideerimise otsustanud juba suve lõpuks – nii juuli- või augustikuu paiku. Tuletame siin meelde, milline minu tervis siis veel oli. Pigem oli teisele poolele ebameeldivaks üllatuseks minu kandideerimine kui selline,» lausus Savisaar.

Keskerakonna juhi sõnul oli seekordne kampaania oli tunduvalt rohkem isiklik kui 2011. aastal Jüri Ratase kandideerimise ajal esimeheks.

«Tahan tunnustada Ratast, kes suutis ja oli üle isiklikest rünnakutest minu vastu, kuigi kindlasti soovitati talle vastupidist. Simson valis teise tee ja seda kohe järgmise sammuna, kui ta teatas oma kandideerimisest. Tuletagem meelde – ta ütles, et Savisaart tuleb säästa ja las ta ravib oma tervist,» rääkis Savisaar.

Ta märkis, et Kadri Simsonil ei tasu võtta isikliku rünnakuna seda, kui ta ütles, et kasvuhoonepoliitikuga, kuna see on tõsi.

«Kui me erakonnas kritiseerime näiteks Taavi Rõivast ja ütleme, et tegu on poliitbroileriga, kes pole elus midagi korda saatnud peale poliitika ning pole töötanud kusagil mujal peale erakonnaga seotud töökohtade, siis olgem enesekriitilised. Ka meil Keskerakonnas on tekkinud poliitikuid, ja Simson on siin ere näide. Jüri Ratase nelja aasta taguses tööranitsas oli ette näidata eduka eraettevõtja karjäär ning pealinna juhtimise kogemus, kui jätta mainimata aselinnapeana ühe keerukama valdkonna juhtimine. Simson seevastu oli juhtinud vaid ühe koosseisu parlamendifraktsiooni, millest ta ka koosseisu lõpuks oskas ligi neljandiku ära kaotada. Ei ole just suuremat sorti juhtimiskogemuse ja juhtimisedukusega tegemist,» lausus Savisaar.

Ta lisas, et hoolimata Keskerakonna uue esimehe äravalimisest jääb mulje, et kongress kestab edasi ning valimiskampaania alles käib.

«Toon vaid kaks näidet, kuigi loomulikult on neid palju enam. Niisiis, loen Jaak Aabi usutlust. Viimane kord kuulsin temast meedia vahendusel enam kui kaheksa aastat tagasi, kui ta oli veel sotsiaalminister. Selle asemel, et vastne erakonna juhatuse liige räägiks oma plaanidest erakonna arendamisel, võime lugeda, kuidas Savisaar on erakonna tupikusse ajanud ja muutnud ei-tea-kelle pantvangiks,» märkis Savisaar.

Teise näitena tõi Savisaar Mailis Repsi Postimehes ilmunud sõnad, milles ta teatas, et Simsoni pool ei ole sõjakirvest maha matnud.

«Kallis Mailis, kas meil oli või on sõda? Mina küll oma erakonnakaaslastega sõda ei pea; ma ei sõdi kellegagi, isegi mitte Reformierakonnaga. Ma kritiseerin neid; meil on sügavad eriarvamused, kuid see ei ole sõda. Kurb, kui Reps, Simson ja teised nende leerist näevad oma erakonnakaaslasi, kes on teisel arvamusel kui nemad, vaenlastena, kellega tuleb sõdida,» rääkis Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles