10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 16. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Suur ülevaade: jõuludel võib lumest vaid unistada

    Peagi saabuvad jõulud toovad taas kord lauale aasta kõige põletavama küsimuse - kas seekordsed pühad tulevad lumega või lumeta?

    OLULIST

    • «Jõululumega on selline asi, et Mandri-Eestis teeb ikka maa valgeks ja on valged jõulud, aga ma arvan, et Saaremaal on mustad jõulud. Meri on ikkagi mitu kraadi soe ja meile jõuab talv inertsiga natuke hiljem.»

    • Norrakate ilmaportaal Yr.no prognoosib samuti, et jõulud mööduvad stabiilses plusskraadis - jõululaupäeval püsib õhutemperatuur nii öösel kui päeval 5-6 kraadi ringis.

    Jõuluilmast Eestis loe postimees.ee-st

  2. Kunstnikupalga saajad on teada

    Kaido Ole. Foto: Liis Treimann

    Kunstnikupalk esitatud taotluste alusel valiti kunstnikupalgale Kaido Ole, Marge Monko, Kris Lemsalu, Mark Raidpere ja Anu Vahtra.

    OLULIST

    • Avalduste esitamise tähtajaks 30.11.2015 laekus Eesti Kunstnike Liidule 73 taotlust.

    • Konkursi võitjatega sõlmib loomeliit lepingu vastavalt töölepingu seadusele. Palga saaja kohustub andma loomeliidule lepinguperioodil iga-aastaselt oma erialasest tegevusest vabas vormis ülevaate.

    Kunstnikupalga saajatest loe postimees.ee-st

  3. Eestisse jõudnud leetrid muutsid vaktsineerimisvastaste meelt

    Vaktsineerimine. Foto: Mihkel Maripuu

    Leetrite jõudmine taas Eestisse pani meelt muutma need lapsevanemad, kes varem olid laste vaktsineerimise keelanud.

    OLULIST

    • Kui varasemalt on osad vanemad vaktsineerimisest keeldunud, siis Saaremaa ühisgümnaasiumi (SÜG) kooliõde Maria Aas tõdes, et mõne lapse vanem, kes paari aasta eest oma võsukese vaktsineerimisest loobus, on tänavu siiski tagantjärele lapse leetrite vastu vaktsineerima saatnud.

    • Tänavu MMR vaktsiinist keeldujaid siiani SÜGi seitsemendike hulgas ei olnud.

    Vaktsineerimisest koolis loe postimees.ee-st

  4. Savisaar: Kadri Simson solvas rängalt mind isiklikult

    Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil. Foto: Liis Treimann

    Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles erakonna ajalehele Kesknädal antud intervjuus, et partei juhiks kandideerinud Kadri Simsoni sõnad tema tervise kohta oli ränk isiklik solvang.

    OLULIST

    • Savisaare sõnul ei olnud tema võit Keskerakonna kongressil üldsegi nii napp, nagu tahetakse kujutada.

    • «Kallis Mailis, kas meil oli või on sõda? Mina küll oma erakonnakaaslastega sõda ei pea; ma ei sõdi kellegagi, isegi mitte Reformierakonnaga.»

    Võistluse otsekajastus koos piltide ja kommentaaridega sport.postimees.ee's.

  5. Türgi: Venemaa hoidugu meie õhuruumist eemale

    Venelaste sõjalennuk 24. novembril Türgi kohal alla kukkumas. Foto: AP / SCANPIX

    Türgi avaldas, et kui Venemaa soovib vältida novembrikuise juhuse kordumist, kus türklased nende lennuki alla tulistasid, peavad nad lõpetama riigi õhupiiride rikkumise.

    OLULIST

    • «Kui Vene Föderatsioon garanteerib, et õhuruumi enam ei rikuta, siis sarnast intsidenti enam ei juhtu.»

    • Venemaa saadik Türgis Andrei Karlov esitas hiljuti Ankarale kolm nõudmist: paluda vabandust, võtta vastutusele intsidendi taga seisvad inimesed ja küsida rahalist kompensatsiooni.

    Venemaa ja Türgi sõnasõjast loe postimees.ee-st

  6. Nimevigur eksitas kauge maa sohvri Saaremaa asemel Mulgimaale

    Auto. Foto: Scanpix

    Saaremaad kui müütilist Ultima Thulet arvatakse juba antiikajast peale olevat olnud sihtkoht, mis peibutab kaugete maade rändureid rasket põhjamaist retke ette võtma. Üllatuslikul kombel ei pruugi sinna pärale jõudmine isegi tänapäeval olla läbinisti ladus.

    OLULIST

    • Vähe sellest, et roolikeeraja esialgu pahaaimamatult sootuks vales Eesti piirkonnas kilomeetreid mõõtis, osutus lõpuks talle ka õige teeotsa leidmine parajaks katsumuseks, sest pelglikud mulgid polevat söandanud tõmmu naha ja habetunud näoga võõraga pikemasse vestlusesse astuda.

    • Küll aga selgitas Kivine, et ta olevat nii-öelda vana kooli mees, kes ei kasuta välismaal orienteerumiseks mitte GPS-seadet, vaid paberkaarti. Sestap ei osanudki ta aimata, et Eestis on mitu Kuressaaret.

    Ootamatust seiklusest Eestimaal loe postimees.ee-st

  7. Taas ülekäigurada! Tartus auto ette jäänud tüdruk sai viga

    Tartus Pikal tänaval juhtus 16. detsembri hommikul liiklusõnnetus teed ületanud jalakäijaga. Foto: Risto Mets

    Järjekordne liiklusõnnetus ülekäigurajal teed ületanud jalakäijaga juhtus täna hommikul Tartus Pikal tänaval.

    OLULIST

    • Auto ette jäi 14-aastane tüdruk, kelle meedikud tõstsid kiirabiautosse. Kui rasked on neiu vigastused, pole esialgu teada.

    • Kõik õnnetuse täpsemad asjaolud on selgitamisel sh. ka see, miks ei märganud sõidukijuht teed ületavat jalakäijat ja kas jalakäija tähelepanu võis hajutada ja liiklushelisid summutada muusika.

    Järjekordsest ülekäigurajal juhtunud õnnetusest loe postimees.ee-st

  8. Maailma elanike otsingutopp 2015: Pariisi sündmused, ekskorvpallur ja nutimäng

    Pariis kaks nädalat pärast novembrirünnakuid. Foto: Erik Prozes

    Maailma suurim otsingukeskkond Google avalikustas äsja lõppeva aasta statistika nii märksõnade, isikute kui  organisatsioonide kaupa ning globaalsete otsinguhittide hulgas troonivad endine korvpallur Lamar Odom, uudised Pariisis juhtunu kohta ning tehnoloogiamaailma tippu troonis iPhone 6S.

    OLULIST

    • Kummalisel kombel juhib nii otsingute üldedetabelit kui otsituimate isikute edetabelid keegi endine NBA  korvpallur Lamar Odom, kelle peamiseks saavutuseks on reality-star'i eksabikaasaks olemine ja teadvusetult ühes Nevada bordellis viibimine.

    • «Kuidas saan aidata?» valdkonnas otsisid inimesed enim võimalust abistada Nepaali elanikke. Euroopas otsiti palju ka infot pagulaste lapsendamise võimaluste kohta.

    Ülevaadet mööduvast otsingusõnadeaastast loe postimees.ee-st

  9. Eesti saab ise määrata lastele Facebooki konto loomise vanusepiiri

    Facebook. Foto: Reuters / Scanpix

    Euroopa parlament ei suutnud eilsel andmekaitse kokkuleppe teemalisel istungil kokku leppida vaenusepiiris, millest alates tohivad lapsed endale sotsiaalvõrgustike nagu Facebook, Instagram ja Snapchat konto luua ja mis vanusevahemikus tuleb selleks vanemate luba küsida.  

    OLULIST

    • Europarlamendi eelnõu on juba jõudnud tekitada tublisti pahameelt nii tehnoloogiaettevõtetes kui lastekaitsespetsialistide seas, kes leiavad, et vanusepiirangu tõstmine muudab alla 16-aastastel sotsiaalmeedia ja teiste internetiteenuste kasutamise väga keeruliseks.

    • ConnectSafety.com tegevjuht Larry Magid märkis, et keeld mõjutaks väga suurt ja just kõige haavatavamat osa noortest, kellel puudub erinevatel põhjustel võimalus küsida sotsiaalmeedia kasutamiseks vanemate luba.

    Võimalikust Facebooki kasutamise alampiiri muutmisest loe postimees.ee-st

  10. Tänakut ootab Mehhikos ränk katsumus

    Elfyn Evans Mehhiko rallil. Foto: Scanpix

    Järgmise hooaja Mehhiko ralli pakub võistlejatele tõelise väljakutse – 80 km pikkuse Guanajuato kiiruskatse.

    OLULIST

    • Viimase 30 aasta jooksul pole autoralli MM-sarjas peetud ühtegi nii pikka kiiruskatset, seega on kõigi järgmise hooaja pilootide jaoks tegemist karjääri pikima WRC katsega.

    • Kiiruskatse läbimiseks kulub väidetavalt umbes 50 minutit.

    Pikimast WRC sarja kiiruskatsest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles