Rootsi prokuratuur taotles WikiLeaksi asutaja vahistamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: SCANPIX

Rootsi prokuratuur teatas täna, et esitas taotluse vägistamises ja seksuaalses ahistamises kahtlustatava WikiLeaksi asutaja Julian Assange´i (39) vahi alla võtmiseks.

«Minu taotluse põhjuseks on vajadus ta üle kuulata. Siiani pole meil õnnestunud temaga kohtuda, et ülekuulamine läbi viia,» kommenteeris prokurör Marianne Ny, kelle sõnul esitas ta vastava taotluse Stockholmi ringkonnakohtule, vahendas uudisteagentuur AFP.

Nüüd peab kohus otsustama, kas anda käsk salajase informatsiooni otsinguile ja avaldamisele keskendunud veebiportaali asutaja vahistamiseks, misjärel saaks tema kinni pidamiseks väljastada ka rahvusvahelise käsu.

Eelkõige Afganistani ja Iraagi sõda puudutavate dokumentide paljastamisega USA võimude pahameele pälvinud Assange´i vahistamiseks andis kohus käsu ka suvel, kuid hiljem vahistamiskäsk ja vägistamissüüdistus tühistati. Septembris taasalustas prokuratuur Assange´i vastu esitatud vägistamissüüdistuse uurimist.

Assange on süüdistusi eitanud ning nimetanud seda osaks teda tabanud laimukampaaniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles