Maal asuvad vaimupuudega inimeste hoolekandeasutused jäid EL-i toetusest ilma

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Marko Saarm / Sakala

Siiani on enamik vaimupuudega inimeste hoolekandeasutusi tegutsenud väljaspool suuremaid asulaid, kuid nüüd, mil riik püüab vaimupuudega inimesi rohkem kogukonda kaasata, jäetakse unarusse nende võimalus elada maal.

Erihoolekandeasutuste reorganiseerimise määruse kohaselt on võimalik selliste asutuste loomiseks taotleda toetust, mida 85 protsendi ulatuses finantseeritaks Euroopa regionaalarengu fondist, kuid abikõlbulikud erihoolekandeasutused peavad paiknema vähemalt 300 elanikuga asulas, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Üks uue määruse tõttu probleemidesse sattunud projektidest on MTÜ Meiela, mis hankis Võrumaal Lasva vallas Nõovo külas vaimupuudega inimeste aitamiseks ligi 50 hektarit maad.

Läinud aasta sügiseks oli detailplaneering valmis ja pärast kohtumist toonase sotsiaalministri Helmen Kütiga (SDE) otsustati tellida ehitusprojekt. Meiela juhataja Tatjana Panitškina sõnul selgus aga korraga tõsiasi, et projekt absoluutselt enam ei sobi riigile, sest riigi suund on muutunud ning enam ei nähta võimalust keskuse loomiseks kuskile metsa sisse – seega raha ehituseks ei paista enam kuskilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles