Pildid ja video: jõuluvana lõpetas riigikogu tänavused istungid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu tänavuse viimase korralise istungi lõpus külastas parlamenti jõuluvana, kes jagas saadikutele traditsiooniliselt kingitusi.

Esimesena kutsus jõuluvana enda juurde saadikud Konservatiivsest Rahvaerakonnast, mille esimees Mart Helme andis jõuluvanale enne salmilugemist väikese suudlusegi. Kingituseks said kõik Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni liikmed, kes jõulumehe sõnul on nagu seitse pöialpoissi, päkapikumütsi, lisaks kaheksa kellukest, juhuks «kui keegi tahab fraktsiooni juurde tulla».

Vabaerakonna fraktsioon teenis Ain Lutsepa luuletusega välja luubi, mis Gaute Kivistiku häälega jõuluvana sõnul peaks hõlbustama erakonna maailmavaate otsinguid, ning mitu karbitäit värvipliiatseid. «Siis teate täpselt, kes hoiab mis pliiatsit missugusel hääletusel, siis on täpselt teada, et omavahel sassi ei läheks,» selgitas jõuluvana.

Keskerakonna saadikurühma esindasid riigikogu ees Märt Sults ja Viktor Vassiljev, kelle meeleoluka muusikalise etteaste järel andis jõulumees fraktsioonile kaelarihma, mis hakkab vilkuma, kui rihmakandja talle mõeldud territooriumilt lahkub. «Et ta ei saaks sinna aknaalusesse tsooni minna, keegi teie erakonnast,» ütles jõuluvana Keskerakonna kongressi järgsele olukorrale viidates.

Lisaks andis ta erakonna saadikutele «kõrgtehnoloogilise saadikupiiraja» ning selgitas: «Te saate selle aknaaluse ala juhtmega ära piirata, siis panete rihma sellele saadikule kaela, kes kõige rahutumaks muutub. Ja siis, kui ta läheb sinna akna poole, saab kohe litaka. Ja sellega saab treenida. Rohkem pole vaja, kui ta laksu ära saab, siis on ka kõik, siis ta edaspidi enam iseseisvalt ei mõtle.»

Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus võttis pärast reformierakondlaste ühislaulmist jõuluvanalt vastu kaks aabitsat, millest üks on mõeldud era-, teine riigikoolidele. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nimel kõne ja luuletusega esinenud Viktoria Ladõnskaja sai kingituseks rahakoti, mis peaks hakkama hoidma Venemaalt okupatsiooni eest taotletavat kompensatsiooni.

Samuti ühislaulu esitanud Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) oli jõuluvana kingikotis pikendatud kehtivusajaga Tammsaare muuseumi külastuskaart, mille saadikud said juba eelmisel aastal, kuid mida nad ei kasutanud. Teine kingitus – köis, mille ühes otsas olev K-täht pidi sümboliseerima kooseluseadust, teises otsas olev täht aga Euroopa kontrollikoda – oli jõuluvana sõnul mõeldud sotsidele ja IRLile kahepeale.

«Ma tean, et teil ruumid on lähestikku. Seal, kus tuletõrjevooliku kapp on, me paneme selle sinna. Iga hommikul hakkate proovima, kuidas siis läheb. Kui läheb K poole, siis on teil õigus, ja kui läheb K poole, siis on teil õigus,» rääkis jõuluvana, kelle üleskutse peale proovisid IRLi fraktsiooni esimees Priit Sibul ja SDE fraktsiooni juht Andres Anvelt köievedamise kohe ka järele. «Ütlen ausalt, et igal pool olen lamanud, aga riigikogu põrandal mitte kunagi,» lisas Anvelt seepeale.

Lisakingitused, portselanist kuuseehted, läksid riigikogu juhatuse liikmetele, keda esindanud Eiki Nestor ja Jüri Ratas tegid saalis väikese tantsuringi. «Need on väga kaunid ja õrnad asjad, mis sümboliseerivad teie tööd sellises pingelises, õhkõrnas, hapras keskkonnas, et ikkagi seda tervikut hoida ja töö sujuma panna,» märkis jõuluvana.

Samuti sai üllatuskingituse riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk, kellele jõuluvana andis raamatu stressivabast kokkamisest ning magusamaksu taustal ka korvitäie puu- ja aedvilju.

Pärast sügisistungjärgu lõppu koguneb parlament taas korralistele istungitele 11. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles