Ossinovski: narkosurmad on ebapopulaarne teema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaania
Narkomaania Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tõdes, et narkosurmad tundub olevat ebapopulaarne teema ja sellele pole riiklikult piisavalt tähelepanu pööratud.

«Tegemist on erakordselt tõsise murega. Lisaks narkosurmadele ja kuritegevusele, mis narkosõltuvusega kaasneb, hinnates süstivate narkomaanide ja HIV-nakatumise üsna suurt kattuvust, siis tegemist on väga-väga suure ja tõsise murega,» lausus Ossinovski valitsuse pressikonverentsil.

«Minu hinnangul ei ole sellele seni piisavalt tähelepanu pööratud, tegemist on olnud ebapopulaarse teemaga: mingisugused süstivad narkomaanid kuskil, keegi nendega väga tegeleda ei taha,» lisas ta.

Minister tõi näiteks, et narkomaanide asendusravi toetuseks pole olnud sotsiaalministeeriumil lihtne lisaraha taotleda. Eri ministeeriumide koostöö koordineerimiseks on loodud komisjon, kuid Ossinovski sõnul on edasiminekut siiani olnud vähe.

Samas ütles Ossinovski, et sotsiaalministeerium on üle vaatamas metadoonasendusravi kättesaadavust, teiseks tõstmas fookusse narkosõltuvusravi küsimusi, sest siiani pole selles kokku lepitud ühtlast ravimetoodikat. Ossinovski osutas, et suur osa tööst narkomaanidega on delegeeritud MTÜdele, mis pole iseenesest halb, aga nende tase on kõikuv ja rahastamine tihti projektipõhine.

«Kindlasti on eriti aktuaalne tervishoiuteenuse ja sotsiaalteenuse ühildamine: tihtipeale narkomaanid saavad sõltuvusravi, pärast mida lähevad nad tagasi oma kodukohta, kus saavad rehabilitatisooniteenuseid, nagu psühholoogilist nõustamist, võlanõustamist jne – neid pakutakse vähe, mis tähendab, et tagasilangemist narkomaaniasse on üsna palju,» nentis minister.

Ossinovski sõnul arutas just  eile valitsuskabinet narkootiliste ja psühhotroopsete ainete seaduse muudatust, mille eesmärk on kiirendada uute keelatud ainete kandmist nimekirja. «Praegu on olukord selline, et selleks, et uut turule tekkinud ainet kanda keelatud ainete nimekirja, on vaja sisuliselt õigusakti muudatust, mis võtab jubedalt aega ja selle kaudu raskendab narkovastast võitlust. See muudetakse lihtsamaks,» lubas minister.

See eelnõu peaks järgmise aasta esimestel nädalatel jõudma valitsusse ja sealt riigikokku.

«Nii et ma võin kinnitada, et minu jaoks on see teema selgelt prioriteetne ja tõuseb järgmisel aastal ka sotsiaalministeeriumi fookusse,» lausus Ossinovski.

Valitsusel oli täna selle aasta viimane istung, järgmine korraline istung toimub järgmise aasta 7. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles