10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 17. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Putin suges pressikonverentsil türklasi ja lubas Nemtsovi tapjad kohtu ette tuua

     

    Vene president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil. Foto: Scanpix

    Venemaa president andis täna oma iga-aastase pressikonverentsi, kus ta vastas ajakirjanike küsimustele. Tegemist on 11. korraga, mil üritus toimub ning tänavu kestis see kolm tundi ja seitse minutit. Mullu vältas pressikonverents kolm tundi ja kümme minutit.

    OLULIST

    •  Ukraina kohta: «Me pole seda kunagi väitnud, et seal polnud inimesi, kes täitsid teatavaid ülesandeid, mis hõlmasid ka sõjalist sfääri. Kuid see tähendab midagi muud kui Vene regulaarvägesid.»

    • «Vene sõjalennuki allatulistamine oli vaenulik tegu. Inimesed said surma. Tegu polnud õnnetusega. Siis üritasid nad seda kinni mätsida.»

    Putini vastuseid ajakirjanike küsimustele loe postimees.ee-st

  2. Maanteeamet asub Waze'i kaudu reaalajas libedushoiatusi edastama

    Waze rakendus Foto: NIR ELIAS/REUTERS

    Maanteeamet laiendab koostööd populaarse navigatsiooniäpiga Waze ning asub selle vahendusel edastama reaalajas infot teetööde ja hoiatusi ootamatult tekkinud libedate teelõikude kohta.

    OLULIST

    • Teeilmajaama läheduses olles ilmub Waze’i kasutajale  hoiatus kas jää tekkimise ohust  või juba teel olevast jääst, vastavalt  «jää võimalus maanteel» või «jää maanteel».

    • Suvest alates on amet edastanud Waze’i kasutajatele teavet teetöödest ja liikluspiirangutest.

    Maanteeameti uuenduslikust infojagamisest loe postimees.ee-st

  3. Uuel aastal enam trolliga Õismäele ei saa

    Uuel aastal hakkavad Õismäe trollide asemel sõitma hübriidbussid. Foto: Mihkel Maripuu

    Alates 1. jaanuarist asendatakse Õismäe trolliliinid nr 6 ja 7 bussiliinidega nr 42 ja 43.

    OLULIST

    • «Mis puudutab busse ja trolle üldisemalt, siis tõenäoliselt on tulevik siiski hübriidtehnoloogia päralt ja esimesed hübriidbussid hakkavad nüüd Tallinnas sõitma,» lausus Aas.

    • 51 Solaris-tüüpi trollibussi aga läbivad järk-järgult uuenduskuuri ning need trollid sõidavad Tallinnas veel aastaid.

    Trollide järk-järgulisest kadumisest Tallinna linnapildis loe postimees.ee-st

  4. Raivo Vokk: Eesti põldudel ja metsas on kõik supertoidud olemas

    Tallinna Tehnikaülikooli toiduaineinstituudi professor Raivo Vokk. Foto: Kristiina Kruuse

    Tallinna Tehnikaülikooli toiduaineinstituudi professor Raivo Vokk sõnab, et Eesti küüslauk võiks poeletil olla vähemalt poole kallim välismaa omast, sest see sisaldab mitu korda rohkem kasulikke aineid. Samamoodi on paljude teiste viljadega, mis Eesti keerulises ilmastikus kasvades toodavad keskmisest rohkem antioksüdante. 

    OLULIST

    • «Mulle tundub, et eestlastel on vaja, et keegi tuleks välismaalt ja ütleks, et see taim on väga hea.»

    • «Kui mul on valida Eesti köögivili, mis on kevadeks juba närbunud, või mujalt toodud värske kaup, siis valin toidu ennekõike välimuse, mitte päritolu järgi.»

    Eesti oma supertoitudest loe postimees.ee-st

  5. Jaanus Harro: kanepipropaganda veereb kui lumepall

    Jaanus Harro. Foto: Margus Ansu

    Praegune debatt narkootikumide legaliseerimise üle meenutab Tartu Ülikooli professori psühhofarmakoloog Jaanus Harro sõnul 1990. aastate algust, kui Eesti ajakirjandus võttis rõõmsalt vastu ecstasy tuleku, kasutades muu hulgas väljendit e-ajastu.

    OLULIST

    • Harro sõnul loodeti ka näiteks kuuekümnendatel, et LSD ja kanep päästavad maailma, kuid seda ei juhtunud. Ka praegu on ühiskondlik atmosfäär tema hinnangul vastuvõtlik lubadustele, et ise ei peagi vaeva nägema, tuleb vaid võtta ravimit ja kõik ongi korras.

    • «Me kõik teame, kust seda saab, meil on poes käies alkoholist võimatu mitte mööda kõndida, aga sellest hoolimata üks osa ei joo, kuigi oleme sellega koos üles kasvanud.»

    Intervjuud alkoholist ja narkootikumidest loe postimees.ee-st

  6. Yana Toom: lühinägelikul Euroopal pole alternatiivi Vene gaasile

    Yana Toom. Foto: Sander Ilvest

    Suhtumine Vene gaasihiiu Gazprom eestvedamisel Läänemerre kavandatavasse Nord Stream 2 gaasitoruprojekti on liialt politiseeritud, märkis Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom Postimehele saadetud selgituses.

    OLULIST

    • «Euroopa huvides oleks kui mitte aidata, siis vähemalt mitte takistada Nord Stream 2 ehitust – seni, kuni Vene gaasile pole tekkinud selget alternatiivi.»

    • Toomi sõnul on Euroopa energiapoliitika lühinägelik ning see toob kaasa ka gaasihinnatõusu Eestis.

    Yana Toomi hinnangust Nord Stream 2 gaasitoruprojektile loe postimees.ee-st

  7. Rootsis süüdistatakse 16-aastast sisserändajat mõrvas ja vihakuriteos

    Madu. Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix

    Rootsis esitati 16-aastasele poisile süüdistus mõrvas, mida käsitletakse vihakuriteona. Tapetu oli Rootsi mees, kelle kaela ümbert leiti surnud madu, kirjutab Iltalehti.

    OLULIST

    • Süüdistaja väitel on mõrva motiiv ohvri seksuaalne sättumus. Teist Põhja-Aafrikast üksinda Rootsi tulnud noorukit süüdistatakse kõnealusest kuriteost teatamata jätmises.

    • Süüdistaja peamine tõend poiste vastu on video, mis leiti poiste telefonidest. See oli kustutatud, kuid politsei tehnikud suutsid selle taastada. Videol on näha maas lebavat ohvrit ja poisse, kes pakivad tema asju kottidesse.

    Võikast mõrvast Rootsis loe postimees.ee-st

  8. Pealtnägija: vandenõuteoreetikud jälitavad väidetavalt salaja sisse toodud pagulasi

    Pagulased Rootsis, mitte Eestis. Foto: Sander Ilvest

    Sajad inimesed Eestis levitavad teooriaid, nagu oleks valitsus salaja riiki hulga pagulasi toonud, mistõttu passivad valitsuse rahvavastasesse vandenõusse uskujad poodide ja pesumajade juures, otsides märke pagulastest, vahendas ETV saade «Pealtnägija».

    OLULIST

    • Väidetava valitsuse vandenõuga seoses levitatakse Eestis eriti aktiivselt kahte kuulujuttu: et juba pikemat aega on toodud öösiti Tallinna lennujaama erilendudega pagulasi ning et Tallinna Tehnikaülikoolis on 200 immigranti peidetud üliõpilaste nimekirja ning neid tuuakse Paldiski kaudu bussidega Eestisse juurde.

    • «On tulnud kirju, et nad on juba mingis pesumajas. Meie inimesed käisid juba pesumaja juures nn luurekat tegemas,» seletas saates üks Rahva Ühtsuse erakonna liige.

    Salapärastest vandenõupagulastest loe postimees.ee-st

  9. Linn otsib parki kaunistanud entusiasti

    Pensionile jäänud mees jätab nüüd linnapargis asuvasse söögimajja head ja paremat. Foto: Tairo Lutter

    Kohtla-Järve metsaparki on tekkinud omaalgatuslikud väikesed puhkeplatsid: puust pingid, laud, sillake, võimlemiskang, lindude pesakastid ja oravate söögimajad.

    OLULIST

    • Tegemist on Viktori-nimelise mehega, kuid selle tagasihoidliku linnakodaniku perekonnanime ja aadressi ei ole linnajuhtidel ligi nädala aja jooksul teada saada õnnestunud.

    • «Muidugi ei tohi linna territooriumile ilma kooskõlastuseta midagi ehitada, isegi kui tegemist on lihtsalt metsapargi servas asuva pingiga,» rõhutas Burenkova. 

    Isetegevuslikust linnaarendajast loe postimees.ee-st

  10. Nüüd Postimehe kinos «Puhta mõtte ruum»: pilguheit humanitaari ideaalellu

    «Puhta mõtte ruum».  Foto: kaader filmist

    Pühapäeva keskööni saab Postimehe Kinos vaadata Vahur-Paul Põldma dokumentaalfilmi «Puhta mõtte ruum».

    OLULIST

    • «Jan elab kõigi humanitaaride ideaalelu. Tal on piiramatult vaba aega ning ta saab teha just seda, mida ta parasjagu tahab, omades selleks ainult talle teada olevaid ressursse.»

    • Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega. Vaadata saavad ka digitellija ja päevapileti ostjad.

    Vaata «Puhta mõtte ruumi» Postimehe kinost

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles