Maaülikooli teadlaste Peipsi-uuringud pälvisid USAs tähelepanu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsiküla rand Peipsi järve ääres.
Rootsiküla rand Peipsi järve ääres. Foto: Margus Ansu

USA internetiajakiri Yale Environment 360 uuris kliimamuutuse mõju põhjapoolkera suurtele järvedele, kasutades artiklis ka Eesti Maaülikooli teadlaste andmeid.

Keskkonnajakirjanik Cheryl Katz kasutas artiklis näidetena Baikali järve, Tahoe järve Ameerika Ühendriikides Kalifornia ning Nevade piiril, Ameerika Suurjärvistut ja Peipsi järve.

Teadlaste sõnul huvitas ajakirjanikku, kui suur on olnud veetemperatuuri tõus, kuidas on muutunud jääolud ja millist mõju on see avaldanud järve ökosüsteemile ja kohalike elanike eluolule. 

Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse professor Tiina Nõgese sõnul oli pöördumise aluseks maaülikooli teadlaste eelmisel aastal kirjutatud artikkel «Weak trends in ice phenology of Estonian large lakes despite significant warming trends».

«Oleme 2010. aastast osalenud globaalse järvetemperatuuri koostööprojektis Global Lake Temperature Collaboration, mille käigus avaldatud andmebaas ja esimesed analüüsid näitavad, et paljudes piirkondades tõuseb järvevee temperatuur kiiremini kui õhutemperatuur,» sõnas Nõges.

Viimase 50 aasta jooksul on Tartu talvine õhutemperatuur tõusnud ligi kolme kraadi võrra ja aprillikuine veetemperatuur Peipsis on tõusnud 2,4 kraadi. Võrreldes 1920. aastatega on Peipsi kevadine jääminek nihkunud enam kui kolm nädalat varasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles