Rõivas Brüsselis: ühtsetel alustel töötavat Euroopa piirivalvet on vaja

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas ütles Brüsselis Euroopa Ülemkogu kohtumise järel, et liikmesriikide vahel valitseb üksmeel, et ühtsetel alustel töötavat Euroopa piirivalvet on vaja.

«Ülemkogu andis poliiitiline suunise, et jätkata tööd kõigi David Cameroni esitatud ettepanekutega. Võib eeldada et keerulisim on lahduse leidmine töötamisega seotud toetuste küsimuses, kus soovime kindlasti kaitsta inimeste vaba liikumise põhimõtet,» ütles Rõivas pressiteate vahendusel.

Peaministri sõnul on suurim ühisosa Euroopa Liidu siseturureforme puudutavates ettepanekutes, kuid on ka küsimusi, mille lahendamiseks peavad kõik osapooled üles näitama suurt pühendumust ja loovust. «Olen veendunud, et Suurbritannia jätkamine Euroopa Liidus on kõigi osapoolte huvides, seega meil on, mille nimel pingutada.»

Euroopa piirivalve loomist kommenteerides ütles Rõivas, et liikmesriikide vahel valitseb üksmeel, et ühtsetel alustel töötavat Euroopa piirivalvet on vaja. «Samas on päevselge, et see ei tähenda riikide piirivalve asendamist, räägime ennekõike ühistest lisajõududest. Ülemkogu soovib ühtse piirivalve loomises poole aasta jooksul kokkuleppele jõuda,» ütles Rõivas.

Terrorismivastase võitluse teemal oli Rõivase sõnul on viimase poolaasta olulisemaid samme EL lennureisijate broneeringuinfo süsteemi loomine ning riikide infovahetuse parandamine isikute taustakontrollide tegemiseks. «Lisaks infovahetuse parandamisele ja Euroopa piiride tugevdamisele on kriitilise tähtsusega ka koostöö Põhja-Aafrika, Lähis-Ida, Lääne-Balkani riikide ja Türgiga,» lisas Rõivas.

Euroopa Ülemkogu tervitas ka Pariisis sõlmitud ajaloolist kliimakokkulepet hoida üleilmset soojenemist alla 2 kraadi Celsiuse järgi ning arutada peatselt järgmisi samme selle rakendamisel. Peaminister kohtus Ülemkogu veerel Euroopa Komisjoni asepresident Maros Sefčovičiga, et arutada järmisi samme Euroopa energialiidu vallas ning piirkondlikke energiaprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles