Järjest rohkem piiriala lätlasi vormistab end Eesti elanikuks

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripost Eesti-Läti piiril.
Piiripost Eesti-Läti piiril. Foto: Urmas Luik

Järjest enam piiri lähedal elavaid lätlasi käib tööl Eestis ja vormistab end ka Eesti elanikuks, ehkki tegelikult on nende kodu jätkuvalt Lätis ja nii jääb Valka omavalitsusel saamata pool miljonit eurot maksutulu aastas.

Kohaliku võimu arvates pole Läti parlament ja valitsus koos Eesti kolleegidega piiriülese töötamise ja sotsiaalsete garantiidega seotud probleemide lahendamiseks seni midagi teinud, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Kuskil Valga linna majades peaks elama 1000 lätlast ja nende arv järjest kasvab, tegelikult on aga Eesti nende jaoks vaid töökoht, õhtul minnakse ikka koju Lätti.

Lätlased valivad Eesti oma elukohaks peamiselt seepärast, et nii saab pere haigekassa kaardi ja juurdepääsu Eesti tervishoiusüsteemile, Läti pool on haiglad kaugemal ja omaosalus suurem, Lätis elades tuleks neil näiteks Valga haigla ravikulu tagasisaamiseks läbida keeruline ja bürokraatlik teekond.

Läti seim on lubanud probleemi vähemalt komisjonide tasandil jaanuaris arutama hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles