Eesti tunnustab Gruusia ja Ukraina püüdlusi viisavabaduse poole ELiga

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjon esitles reedel Gruusia ja Ukraina viisavabaduse tegevusplaani rakendamise aruandeid, mis väärivad välisminister Marina Kaljuranna sõnul tunnustust.

Kaljurand rääkis, et Gruusia ja Ukraina on Euroopa Liidu (EL) viisavabaduse eesmärgil läbi viinud olulisi reforme, mis olid neile riikidele ühtlasi vajalikud efektiivsuse ja läbipaistvuse suurendamiseks. «Tunnustame Gruusia ja Ukraina otsusekindlust ja tegevust, mille abil suudeti täita vajalikud tingimused,» ütles Kaljurand.

«Eesti toetab ka Kosovo viisavabadusprotsessiga edasi liikumist. Me kiidame Kosovot astutud sammude eest ja loodame, et kaheksa viimast kriteeriumi täidetakse peagi,» lisas ta.

Eesti nõustub komisjoni hinnanguga, et kui Kosovo täidab seatud kriteeriumid ning on võetud meetmed takistamaks uusi rändevooge ELi, saaksid Kosovo kodanikud külastada ELi riike viisavabalt, märkis Kaljurand.

Ta lisas, et viisavabadus on oluline sõnum, et kodutöö ja reformid toovad käegakatsutavaid tulemusi. «Oleme korduvalt väljendanud oma toetust riikidele, kes näevad oma tulevikku ühes Euroopa Liiduga. Viisavabadus on selles osas äärmiselt oluliseks teetähiseks, mis lihtsustab reisimist, edendab äri ja inimeste vahelisi kontakte ning kinnistab toetust Euroopa lõimumisega seotud reformidele. Oleme alati rõhutanud, et nõutud tingimuste täitmisel peab viisavabaduse ELiga ka saama,» rääkis Kaljurand.

Euroopa Komisjon esitles reedel Gruusia ja Ukraina viisavabaduse tegevusplaani rakendamise aruandeid. Nendes sisaldub kinnitus, et Gruusia ja Ukraina on täitnud kõik viisavabaduse tegevusplaani raames neile seatud tingimused ning vastavad seega viisavabaduse saamiseks vajalikele nõuetele.

Komisjon lubab 2016. aasta alguses esitada ettepaneku vastavalt muuta Euroopa Liidu poolt kolmandatele riikidele võimaldatava viisavabaduse alast määrust nr 539/2001, mida seejärel asuvad menetlema Euroopa Liidu Nõukogu ja Euroopa Parlament. See tähendab Gruusia ja Ukraina jaoks pika ja raske töö olulise etapi lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles