«Palju positiivseid uudiseid» Keskerakonnast: leping Ühtse Venemaaga võetakse arutlusele, toetatakse kooseluseaduse tühistamist ja kuna on jõulukuu, siis Toobalile andestatakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna aseesimehed ja partei juhatuse liikmed Jaanus Karilaid ning Yana Toom ei näe takistusi Priit Toobali peasekretäri ametikohustuste täitmisel.

Värskelt Keskerakonna juhatuse koosolekult saabunud Karilaid teatas ajakirjanikele esimesena: «Mul on väga palju positiivseid uudised.» Esiteks nimetati Priit Toobal uuesti partei peasekretäriks.

Karilaiu sõnade kohaselt ei tekitanud juhatuse jaoks probleemi tõsiasi, et Toobal on riigikohtus eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises ja ametialases võltsimises kriminaalkorras süüdi mõistetud.

«Jõulukuu on ikka andestamise kuu. Aga esiteks, Priit Toobal on vabandanud. Teiseks, ta on parlamendist lahkunud. Ta on oma teost teinud järeldused, ta on saanud erakonna kongressilt mandaadi erakonna juhatusse, millest ta loobus. Üks inimene on juba piisavalt palju saanud karistada,» põhjendas Karilaid.

Küsimuse eest, kas süüdi mõistetud Toobal saab kuidagi erakonda ja selle liikmeid mustata, põikas Karilaid kõrvale ja hakkas rääkima hoopis erakonna juhtimisstruktuuris tehtud muudatustest. Lisaks märkis ta, et keskerakondlased toetavad ühiselt kooseluseaduse tühistamist. «Lõpuks ometi on Keskerakond võtnud selles küsimuses väga konkreetse seisukoha. Erakond enam selles küsimuses ei uju.»   

Samuti tuli jutuks Kadri Simsoni leeri puudumine juhatuse koosolekult. «See pigem läks tööluusi alla. Ju siis olid need kaotuse pisarad nii valusad. Et Keskerakonna usalduse tõus ühiskonnas, mis Emori järgi on tõusnud juba 25 protsendile, on nende jaoks liiga valus. Aga see näitab, et Keskerakond on õigel teel.»

Viimane «positiivne uudis» puudutas Ühtse Venemaaga sõlmitud koostööprotokolli, mis tuleb Karilaiu sõnutsi veebruaris toimuval erakonna volikogus arutlusele. «Me kutsume sinna kohale välispoliitika eksperdid,» ütles Keskerakonna aseesimees, kelle sõnul saavad seal sõna sekka öelda ka piirkonna esimehed.

Toomi sõnul ei sea Toobali kõrgemas astmes kriminaalkorras süüdi mõistmine aspekte, mis takistaksid teda peasekretäri ametikohale kinnitamast. «Eesti on Euroopa Liidu liikmesriik, meie kõrgem aste on Euroopa inimõiguste kohus, kuhu nad kahtlemata pöörduvad,» ütles Toom.

Küsimusele, kuidas saab erakond kindel olla, et Toobal süüdimõistetuna sarnaseid tegusid ei korda, vastas Toom, et inimesi mõistetakse kohtus süüdi mitte selleks, et neid ühiskonnast isoleerida, vaid selleks, et anda hinnang nende tegudele. «Ma usun, et teil on natuke puder ja kapsas selles küsimuses,» kommenteeris ta.

Simsoni leeri puudumise taga nägi Toom emotsioone. «Sellise kaotusega on raske leppida, see on selge,» tõdes ta. «Aga eks nad lepivad ka.»

Toom rääkis Narva piirkonna kuraatorina, et Narvas on nüüd rahu majas. «Vaadake, Andrus Tammega (Narva keskerakondlaste juht – toim.) lähme sõbralikult praegu linna peale, nii et meil küll mingit tüli ei ole,» rääkis ta. Toomi sõnul leidis ta Tamme ja Narva endise linnapea Eduard Eastiga, et neil on rohkem ühist ja nad töötavad nüüd ühtselt edasi.

Andrus Tamm tõdes, et juhatuses arutati tõepoolest olukorda Narvas ja edasi püütakse minna sõbralikult. «Andsin teada, et uus linnavõim on paigas, moodustasime väikse töögrupi, kes tulevad kohale, et olukorda natuke lähemalt uurida,» kirjeldas Tamm. «Mingisugust vaenulikkust ei olnud. Väga mõistlikud küsimused olid ja ma eeldan, et ka mõistlikud vastused,» jätkas ta. «Püüame normaalselt ja sõbralikult edasi minna,» ütles Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles