Paet: EL ja Hiina peavad julgeolekuküsimustes tegema tihedamat koostööd

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp Pekingis.
Hiina lipp Pekingis. Foto: GREG BAKER/AFP

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles Euroopa Parlamendi täiskogu istungil ELi ja Hiina suhete arutelul oma kõnes, et ELi-Hiina tihedamat koostööd on vaja paljudes julgeolekuküsimustes, nagu Ukrainas toimuv, Daeshi vastane võitlus ja Põhja-Korea olukord.

Paet ütles, et Hiina on aktiivne erinevatel globaalsetel teemadel, mis on Euroopale äärmiselt olulised, üheks näiteks on hiljuti sõlmitud kliimakokkulepe Pariisis ja selle täitmine ning samuti tuumarelva leviku tõkestamine, terrorismivastane võitlus, linnastumine ja energiajulgeolek. «Nendel teemadel on ELil ja Hiinal kõige lihtsam leida kokkupuutepunkte ja seega saavutada lahendusi,» lisas ta.

Ometi on Paeti sõnul ka valdkondi, kus tuleb rohkem pingutada, et leida ühist keelt. «Pean äärmiselt oluliseks teha rohkem koostööd julgeoleku ja kaitsepoliitika teemadel, eriti arvestades Ukrainas toimuvat,» ütles ta.

Paet rääkis, et EL vajab Hiina abi Daeshi vastases võitluses, kuna Hiina on juba omal nahal kogenud Daeshi võikaid kuritegusid. «On oluline, et Hiina osaleks aktiivselt rahvusvahelises koostöös olukorra lahendamiseks Süürias, Iraagis ja Liibüas,» sõnas Paet.

Ühtlasi tõi ta oma kõnes välja küberjulgeoleku valdkonna, milles tuleb ühiselt tegutseda. «Hiina panustamine ja koostöö teiste riikidega on siin võtmetähtsusega, et leppida kokku kübermaailma reeglites ja nende järgimises,» rääkis Paet.

Samuti on tema hinnangul Hiinal tähtis roll Aasia regiooni julgeoleku ja stabiilsuse tagamisel. «Seetõttu on oluline, et pinged Lõuna-Hiina merel väheneksid ning püütaks leida rahumeelseid lahendusi erimeelsustele sealsete piirkonna riikidega,» ütles ta.

Paet rõhutas veel, et Hiina on üks väheseid, kes Põhja-Koread mõjutada suudab, mistõttu on oluline, et Hiina seda ka teeks. «Inimõiguste olukord Põhja-Koreas on vastuvõetamatu, samuti ei ole aktsepteeritav see, et Hiina saadab jätkuvalt tagasi Põhja-Koreast saabunud põgenikke, kes tagasisaatmisel tõenäoliselt hukatakse,» rääkis ta.

Paet juhtis tähelepanu inimõiguste olukorrale Hiinas. «Jätkuvalt teeb muret rahvusvähemuste olukord Hiinas, samuti sõnavabaduse piiramine,» rääkis Paet. «Neid teemasid tuleb samuti jätkuvalt adresseerida kõikidel ELi-Hiina kohtumistel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles