Kaljurand: küberruumis käitumine vajab rahvusvahelist dialoogi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Sander Ilvest

Eile tutvustas välisminister Marina Kaljurand Washingtoni mõttekoja CSIS (The Center for Strategic and International Studies) küberteemalisel arutelul tehnoloogia rolli Eesti riigi arengus.

Kaljurand rõhutas rahvusvahelise dialoogi olulisust küberruumis käitumise reguleerimises. «Eesti kuulub nende riikide hulka, kelle jaoks küberruum on riigi ja ühiskonna eduka toimimise ja arengu küsimus. Ehitades e-riiki, peame arvestama aga ka asjaoluga, et mida rohkem kasutame IT-d, seda haavatavamad oleme,» märkis minister.

Välisminister lisas, et oluline on, et riigid täidaksid rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi ja mõistaksid selgelt hukka rahvusvahelise õiguse rikkumised nii küberruumis kui ka «füüsilises maailmas». «Näeme võimalust ja vajadust koostööks riikide, akadeemia ja erasektori vahel küberruumiga seotud rahvusvahelise õiguse ja riikide praktika kaardistamisel ja süvendatud uurimisel,» ütles Kaljurand.

Peale ministri sõnavõttu toimus arutelu ÜRO küberekspertide töögrupi saavutustest, järgmistest sammudest ning koostöövõimalustest küberruumi stabiilsusesse ja turvalisusesse panustamises. Lisaks ministrile osales arutelus USA välisministeeriumi küberteemade koordinaator Chris Painter, Microsofti küberpoliitika direktor Angela McKay, New America instituudi küberturvalisuse ekspert Ian Wallace, Georgetowni ülikooli õigusinstituudi direktor Catherine Lotrionte ja Carnegie Endowment for International Peace välispoliitika mõttekojast Tim Maurer.

Küberteemaline arutelu Washingtonis. Foto: välisministeerium.
Küberteemaline arutelu Washingtonis. Foto: välisministeerium. Foto: Välisministeerium
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles