10 uudist, mida võiksid teada: pühapäev, 20. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Air France'i lennuk tegi kahtlase seadeldise tõttu hädamaandumise

    Air France'i lennuk tegi lõhkeseadeldise tõttu Keenias hädamaandumise. Foto: Edwin Kana/AP

    Lennukompanii Air France lennuk tegi ööl vastu tänast teel Mauritiuselt Pariisi pardalt avastatud kahtlase seadeldise tõttu Keenias hädamaandumise, kinnitas kohalik politsei.

    OLULIST

    • «Lennuk palus luba hädamaandumiseks, sest tualettruumist leiti seadeldis, mida peeti pommiks. Lennuk maandus turvaliselt ja kõik reisijad evakueeriti,» ütles politsei pressiesindaja Charles Owino.

    • Kui algselt teatas ka Keenia lennujaama esindaja Facebookis, et tegemist oli pommiga, siis hiljem muudeti postitust nii, et postituses kordunud sõna «pomm» (bomb) asendati «kahtlase esemega» (suspicious object).

    Hädamaandumisega lõppenud reisist loe postimees.ee-st

  2. Pevkur: kui põgenikud ei soovi Eestisse tulla, siis ei saa neid selleks sundida

    Süüria põgenikud. Foto: Scanpix

    Põgenike ümberpaigutamine Kreekast ja Itaaliast on läinud plaanitust aeglasemalt, sest enamik põgenikest soovib edasi minna Saksamaale või Rootsi. Eesti kavatseb teha Kreeka ja Itaaliaga koostööd edasi, kuid kui ükski põgenik siia tulla ei soovi, siis ei saa neid ka selleks sundida, tõdes siseminister Hanno Pevkur.

    OLULIST

    • Küsimusele, kas nüüd võib tekkida olukord, kus Eesti on valmis abistama, aga ei olegi mitte kedagi siia võtta, vastas siseminister, et sellise olukorra tekkimise võimalus oli teada.

    • «ELil on kava luua legaalne põgenike vastuvõtusüsteem, tehes otsused otse väljaspool ELi olevates põgenikelaagrites.»

    Põgenikeprobleemist loe postimees.ee-st

  3. Politsei põrkus MMSi väärteouurimisel vastu pangasaladust

    Kloordioksiid. Foto: Scanpix

    Internetis imeravimina tutvustatud naatriumkloriti lahuse MMS müügiga seoses alustatud väärteomenetluses osutus püsiva tegevuse tõendamine keelatud majandustegevusena pangaandmetele juurdepääsuta võimatuks.

    OLULIST

    • «Seega ei piisa majandustegevuse tõendamiseks ühe või kahe tunnistaja ütlustest selle kohta, et isik pakkus või müüs talle kaupa, sest sellega ei saa tõendada, et tegevus on püsiv.»

    • Teatud osa inimestest keeldusid politseiga vestlemast ning nende hoiaku järgi võib järeldada, et nad on veendunud MMSi kasutamise pooldajad, keda ümber veenda ei ole võimalik.

    MMS-skandaali uurimisest loe postimees.ee-st

  4. Tallinnas Kivimurru tänaval kukkus tööline alla neljanda korruse kõrguselt

    Kivimurru tänaval kukkus tööline alla neljanda korruse tellingutelt. Foto: Erik Prozes

    Tallinnas Kivimurru tänaval juhtus laupäeva õhtupoolikul tööõnnetus, kus mees kukkus alla neljanda korruse tellingutelt.

    OLULIST

    • Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul on mees esialgsetel andmetel elus, kuid tema seisundit ei osanud politsei praegu täpsustada.

    • «Minu teada alles täna alustati remondiga, ehkki tellingud olid juba üle nädala paigas,» ütles majaelanik..

    Tallinna tööõnnetusest loe postimees.ee-st

  5. Indrek Tarand: Eesti ootab põgenikke, aga ise saadab kahe lapsega iraaklanna välja

    Indrek Tarand. Foto: Raigo Pajula

    Kui Eesti võimud kurdavad, et põgenikud ei taha siia tulla, siis tuleks vaadata, kas meie riik ise on otstarbekalt tegutsenud, arvas Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand.

    OLULIST

    • Tarand rääkis «Aktuaalse kaamera» telefoniintervjuus, et praegu ei maksaks üldsegi hõisata, et oleme hoolimata meile kehtestatud kvootidest põgenikest pääsenud, vahendas ERRi uudisteportaal.

    • Europarlamendi saadik tõi näiteks, et ajal, mil me ootame siia põgenikke, saadeti Eestist välja iraaklanna kahe lapsega.

    Hädast põgenikega loe postimees.ee-st

  6. Norras Svalbardi saarestikus hukkus laviinis üks ja sai viga üheksa inimest

    Norras Svalbardi saarestikus hukkus laviinis üks, sai kannatada 9 inimest. Foto: TIPSER/AFP

    Norra arktilises Svalbardi saarestikus hukkus laupäeval üks ja sai kannatada üheksa inimest, kui laviin mattis enda alla umbes 10 maja, teatasid kohalikud ametnikud.

    OLULIST

    • Kohaliku haigla kõneisik ütles, et kannatada sai üheksa inimest - neli last ja viis täiskasvanut. Kahe lapse ja ühe täiskasvanu seisund on kriitiline.

    • «Mu maja hakkas järsku liikuma. Hüppasin välja, kui maja üks külg järsku kadus,» kirjeldas läbielatut Eva Gröndal.

    Ootamatust laviinist Norras loe postimees.ee-st

  7. Seakasvatajad astuvad ministri vastu

    HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

    Eesti suurimate seakasvatusettevõtete juhid, ASi Rakvere Farmid juhatuse esimees Teet Soorm ja Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees Urmas Laht taunivad maaeluministri Urmas Kruuse tegevust.

    OLULIST

    • Vastakaid arvamusi tekitanud konservihankes, mida nii Soorm kui ka Laht peavad paljuski mõttetuks, on lubatud kasutada üksnes Eesti niinimetatud kolmanda tsooni sigu.

    • «Näiteks kuulutas PRIA seakasvatajatele välja investeeringutoetuse summas 12,6 miljonit eurot, mis kujunes aga enamasti seakasvatussektorist väljumise toetuseks,» sõnab Laht.

    Eesti seakasvatajate muredest loe postimees.ee-st

  8. Intervjuu Niina Hruštšovaga: Venemaa arengule on takistuseks religioon ning liig suur territoorium

    Niina Hruštšova. Foto: Kaupo Kikkas/ Inimõiguste Instituut

    10. detsembril Tallinnas toimunud inimõiguste aastakonverentsil õnnestus Põhjarannikul intervjueerida USAs elavat Niina Hruštšovat, kes kasutab oma kirjandusalaseid teadmisi tänapäeva Venemaa lahtimõtestamisel.

    OLULIST

    • Muu põneva seas saab Põhjaranniku intervjuust teada, et tema N. Liitu juhtinud vanaisa ei tagunudki saapaga ÜRO istungjärgul kõnepulti.

    • «Kui 2006. aastal tapeti Anna Politkovskaja, kirjutasin artikli, kus ütlesin, et isegi kui Putin pole otseselt mõrvaga seotud, lasub süü ikkagi temal.»

    Põnevat intervjuud Niina Hruštšovaga loe postimees.ee-st

  9. Matti Nykänen: Maailm ongi hullumeelne. Et seda taluda, tuleb osata enese üle naerda

    «Jõuluks ei soovi ma muid kinke kui meeleolu ja kallima kaisutus. Hellust on ses karmis maailmas ju ikkagi vähe. Ka mina pelgan oma karmi koore alt headust näidata,» avaldab Matti Nykänen, ise Ticot sülle võttes. Paremal on lontis kõrvadega kodujänku Alma. Foto: Liis Treimann

    Põhjanaabrite kõigi aegade edukaim suusahüppaja, tänaseks ka eduka artisti leiba maitsnud Matti Nykänen oli äsja Soome iseseisvuspäevaballil üks enimoodatud külalistest. Arterile antud avameelses ja tundeküllases intervjuus tunnistab mägikotkas, et vastutama ja armastama on ta elus pidanud kõige kauem õppima.

    OLULIST

    • «Räägime jah, kuid mul on üks tingimus: minust võib kirjutada jätkuvalt kõike ja igaüks, ent need peavad olema 100% faktid. Liiga palju on minu nimega muinasjutte ilmunud,» on Nykänen kindel.

    • Maailm ongi ju hullumeelne, et seda taluda, tuleb osata enese üle naerda. Ja iseennast nüüd tsiteerides ütlen: ma olen kuradi hea näitleja!

    Intervjuud Matti Nykäneniga loe postimees.ee-st

  10. Kristjan Ilves tegi MK-etapil elu parima etteaste

    Kristjan Ilves. Foto: Liis Treimann

    Kahevõistleja Kristjan Ilves tegi Ramsaus toimunud MK-etapil südi etteaste ja sai kirja oma karjääri parimat tulemust märkiva 24. koha.

    OLULIST

    • Hüppemäel lendas Ilves 91 meetrit, mis oli päeva kümnes tulemus. 10 km suusadistantsile läks Ilves liider Jarl Magnus Riiberist 1.17 hiljem.

    • Tegemist on Eesti suusatajate tänavuse hooaja parima tulemusega.

    Kristjan Ilvese võistlusest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles