Al-Qaeda nõuab pantvangide vabastamise eest vägede väljasaatmist Afganistanist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden. Foto: SCANPIX

Al-Qaeda liider Aafrikas teatas eile Al-Jazeera telekanali kaudu, et viis prantslasest pantvangi vabastatakse vaid juhul, kui Prantsusmaa kiirelt Afganistanist vägesid välja tooma hakkab.

Septembris röövis Al-Qaeda Põhja-Aafrika haru AQIM Nigeris lisaks viiele prantslasele ühe Togo ja ühe Madagaskari mehe.

Prantsusmaa välisministeeriumi teatel töötatakse kogu jõust selle nimel, et pantvangid vabastada. Välisministeeriumi pressiesindaja Bernard Valero sõnas AFP-le, et video autentsust tehakse parasjagu kindlaks.

AQIM juht Abdelmalek Droukdel sõnas videos, et pantvangide turvalisus sõltub prantslaste lahkumisest Afganistanist.

USA jälgimisorganisatsiooni SITE Intelligence tõlke kohaselt ütles Droukdel: «Kui tahate turvalisust oma kodanikele, keda me kinni hoiame, siis peate kiirustama ja oma sõdurid Afganistanist välja viima vastavalt üksikasjalikule ajakavale, mille ametlikult teatavaks teete.»

Droukdel ehk Abou Moussaab Abdelouadoud sõnas samuti, et kõiki pantvange puudutavaid läbirääkimisi kontrollib isiklikult Al-Qaeda juht Osama bin Ladeni, kelle teatel on inimrööv vastutasu burkakeelule Prantsusmaa avalikes kohtades.

Oktoobri lõpus edastas Al-Jazeera ka väidetavalt Bin Ladeni helisalvestise, milles ta hoiatas Prantsusmaad, et riik peab oma 3750 sõdurit riigist kiirelt välja viima. Prantsusmaa kinnitas täna lõpuks, et eelnev teade on seotud AQIMi inimrööviga.

«Loomulikult on meil kontakt pantvangivõtjatega,» sõnas uus kaitseminister Alain Juppe Europe 1 raadiokanalile. «Kõik võimud, kaitseministeerium, välisministeerium, kõik on äärmiselt valvsad, et saada vajalik kontakt.»

Juppe kinnitas, et praegu peaks pantvangid veel elu ja tervise juures olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles