10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 21. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Rosimannus Autorollost: silmamoondus ja advokaatide ilutulestik

    Rain Rosimannus ja Väino Pentus. Foto: Tairo Lutter

    Ettevõtja ja poliitik Rain Rosimannus ütleb usutluses Postimehele, et tema ainus seos abikaasa Keit Pentus-Rosimannuse isa firma Autorolloga oli perekondlik ning firma asjaajamise vastu pole ta kunagi huvi tundnud.

    OLULIST

    • «Meid on üksikute filmilike detailide oskusliku suureks puhumise ja pahatahtliku kokkupunumisega sõna otseses mõttes pooltõdede sõnnikuga üle valatud.»

    • Kogu see suurejooneline sulitemp muutub minu jaoks eriti tähendusrikkaks pärastiste sündmuste valguses, kus kümme aastat Autorollot ja selle finantse juhtinud juhatuse liige Pohl üritab jätta kohtule muljet, et ta on täielik tohman ja finantsiliselt kirjaoskamatu.

    Rain Rosimannuse tõde Autorollo kaasusest loe postimees.ee-st

  2. Transferwise asub koostööle pankadega

    Transferwise on tuntud oma julgete turunduskampaaniate poolest. Pildil on Londoni panganduskvartalis korraldatud aktsioon «Nothing2hide» ehk «Meil ei ole midagi varjata». Foto: Erakogu

    Pikka aega pankade valuutavahetuse teenustasude kirumist oma turunduse peasõnumina kasutanud Transferwise asub koostööle pankadega ning esimese näitena saab uuest aastast TransferWise’i rahvusvahelisi välisvaluutas ülekandeid teha otse LHV mobiilipangast.

    OLULIST

    • Hinrikuse sõnul võimaldab ühislahenduse tarbeks loodud rakendusliides edaspidi siduda TransferWise’i teenust mitte vaid pankade, aga ükskõik millise internetirakendusega.

    • LHV jaepanganduse juhi Andres Kitteri sõnul on tänapäevane pangandus on avatud pangandus, mis tähendab, et innovatsiooni luuakse läbi koostöö ja partnerluse.

    Transferwise'i koostööst traditsioonilise pangaga loe postimees.ee-st

  3. Aasta arstiks valiti Ameerikast tagasi tulnud tohter

    Aasta arsti tiitli sai Põhja-Eesti regionaalhaigla traumakirurg Peep Talving. Foto: Liis Treimann

    Täna valiti aasta arstiks Põhja-Eesti Regionaalhaigla traumakirurg ja Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-konsultant Peep Talving.

    OLULIST

    • «Talvingu Eestisse tagasi tulemist iseloomustada kolme sõnaga: tulin, nägin, võitsin!» ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla juht Tõnis Allik.

    • Auhinnatseremoonial osales ka jala kaotanud Edgar Savisaar, kes avaldas Talvingule tänu elu päästmise eest. «Ma olen väga uhke, et saan Teie kätt suruda,» ütles Savisaar.

    Aasta arstist loe postimees.ee-st

  4. Tehnoülevaatajate liidu juht loodab, et täna ei ole Eestis tööl ühtegi ebaausat ülevaatajat

    Tehnoülevaatus. Foto: Peeter Langovits

    Eesti Tehnoülevaatajate Liidu juhatuse esimees Andres Soots usub, et suhtumine stiilis «kõik ju võtavad altkäemaksu» ei anna tehnoülevaatustest sugugi tõele vastavat pilti.

    OLULIST

    • Andres Soots tunnistas, et antud asja juures üllatas teda ennekõike mastaapsus – see, et ühes punktis võttis altkäemaksu mitu inimest.

    • «Me ei tohi kunagi ära unustada, et sõltumata ennetustööst on otsuse tegemise juures ainult klient ja ülevaataja. Kui ülevaataja tahab kedagi petta, siis on tal see võimalus, olenemata süsteemidest. Ebaausaid inimesi leidub kahjuks kõigis eluvaldkondades.»

    Olukorrast tehnoülevaatuse punktides loe postimees.ee-st

  5. Kaljurand on presidendikandidaadina jõudsalt rahva toetust kogunud

    Allikas: TNS Emor

    Välisminister Marina Kaljurand on rahvaküsitlustes presidendikandidaadina selge favoriit: teda näeks järgmise riigipeana meelsasti iga viies Eesti inimene.

    OLULIST

    • «Etteantud presidendikandidaatidest on selgelt kõige populaarsem Marina Kaljurand, keda ei eelista kõige enam vaid muust rahvusest, väiksema sissetulekuga, Tallinna ja Virumaa elanikud.»

    • «Ametlikest kandidaatidest on praegu veel vara rääkida, aga võib kindel olla, et Reformierakond ei toeta Edgar Savisaart ning tema eelmist presidendikandidaati Indrek Tarandit,» lausus Rõivas.

    Võimalike presidendikandidaatide populaarsusest loe postimees.ee-st

  6. Töötukassa maksab Estonian Airi töötajatele keskmiselt 4705 eurot koondamishüvitist

    7. novembril lahkus Tallinna lennujaamast viimane Estonian Airi värvides lennuk, sihtkohaks Kopenhaagen. Foto: Erik Prozes

    Kuigi eelmisel nädalal esitas Estonian Air töötukassale taotlused 129 koondatud töötajatele koondamishüvitise väljamaksmiseks, jääb 40 koondatud inimest hüvitistest ilma, kuna nende tööstaaž ettevõttes jäi viimase töölepingu järgi alla viie aasta.

    OLULIST

    • «Koostöö Estonian Airiga oli väga hea, seetõttu saime hüvitise taotlused tavapärasest kiiremini menetletud ning kõik Estonian Airi endised töötajad saavad hüvitise enne jõulupühi kätte.»

    • Kuigi tavainimesele võib 4705 eurot keskmiselt inimese kohta tunduda suur summa, on pilootide kuupalka arvesse võttes siiski tegemist väikese summaga.

    Estonian Airi töötajate koondamistasudest loe postimees.ee-st

  7. Vene Süüria-rünnakute üks ohvreid on nelja-aastane tüdruk

    Raghad Khanfoura. Foto: Scanpix

    Rahvusvahelises meedias ja sotsiaalmeedias on esile tõstetud väikese Süüria tüdruku saatust, kes hukkus Venemaa tehtud õhurünnakutes.

    OLULIST

    • Pere teatel leidsid nad Raghati onupoja Ahmedi sülest ning nende sõnul võis Ahmed tahta tüdruku majast välja kanda, kuid ei jõudnud.

    • Süürias on tsiviilelanike jaoks kõige hullem olukord Islamiriigi poolt vallutatud aladel, kus kohalikud elanikud on kahe tule vahel – ühel pool on Islamiriik ning teisel pool USA oma liitlastega ja Venemaa, mis teevad õhurünnakuid.

    Venemaa rünnakute tagajärgedest Süürias loe postimees.ee-st

  8. Ostja kahtlustab poodi Eestisse sobimatu telefoni müümises

    Nutitelefon Blaster 2. Foto: arhiiv

    Euronicisist nutitelefoni Just5 Blaster 2 ostnud Toivo on veendunud, et pood tarnib telefone, mis ei tunnista Eesti raadiosagedusi, ja seetõttu pole võimalik nendega ka andmesidet kasutada. Firma kinnitusel on etteheide põhjendamatu.

    OLULIST

    • Suur oli ta üllatus, kui selgus, et helistada uue nutitelefoniga küll saab, kuid internetti kasutada mitte. Esimese hooga arvas ta, et probleem on teenuse pakkujas.

    • Toivo on siiani nördinud, et septembris ostetud nutitelefoni sai ta hakata kasutama alles detsembris, kuigi ta möönis, et osaliselt on ta ise süüdi, sest jättis telefoni lihtsalt letile, ilma et oleks hoolduseks vajalikke pabereid korda ajanud.

    Jagelemisest uue nutitelefoni andmeside üle loe postimees.ee-st

  9. Vao pagulaskeskusest on tänavu omavoliliselt lahkunud 20 inimest

    Vao pagulaskeskust on tänavu mitu korda rünnatud ja seegi võib olla üks inimeste lahkumise põhjus.
    Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

    Alates eelmise aasta jaanuarist on Vao pagulaskeskusest omavoliliselt lahkunud 29 inimest, neist 20 sel aastal.

    OLULIST

    • Kui nad soovivad kuhugi sel ajal minna või on kuskil ära, siis peavad tegema avalduse, kus nimetavad minemise põhjuse ja eesmärgi ning jätavad kontaktandmed. Samuti teatavad tagasituleku aja.

    • Eestist ära minna pole ajutise varjupaiga loa taotlejal võimalik, sest menetlemise ajal ei ole tal kehtivaid dokumente. Ainsaks dokumendiks on varjupaigataotleja tunnistus, kuid sellega reisida ei saa.

    Pagulaste Vaos hoidmisest loe postimees.ee-st

  10. Pildid ja video: draama Miss Universumil - õhtujuht kuulutas välja vale võitja

     

    USAs Las Vegases valiti uus Miss Universum, kelleks sai Miss Filipiinid Pia Alonzo Wurtzbach, esimese printsessi tiitli sai Colombia esindaja Adriana Gutierrez ja teine printsess on USA Olivia Jordan.

    OLULIST

    • Võitjate väljakuulutamine kujunes dramaatiliseks ja skandaalseks, kuna õhtujuht Steve Harvey teatas esmalt, et Miss Universum on Miss Colombia, mis tekitas pealtvaatajates hämmeldust ja tõi kaasa väljavilistamise, edastab AFP.

    • Miss Colombia Adriana Gutierrez sai võidumaitset tunda paar minutit, enne kui Harvey oma veast aru sai ja öeldut parandas. Gutierrezile jõuti ka 300 000 dollari väärtusega tiaara pähe panna, kuid see võeti tal peast.

    Skandaalsest missivalimise finaalist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles