Koolitulistaja pere ei taha tapetu lähedastele kompensatsiooni maksta

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja tapmises süüdi mõistetud koolipoisi isa Vahur Ruut (esiplaanil).
Õpetaja tapmises süüdi mõistetud koolipoisi isa Vahur Ruut (esiplaanil). Foto: Elmo Riig

Viljandis Paalalinna koolis õpetaja tapmises süüdi mõistetud noormehe kaitsja taotleb teises kohtuastmes oma kaitsealuse süüdimõistmist provotseeritud tapmises ja kergemat karistust ning tsiviilhagi rahuldamata jätmist.

Maakohus mõistis Vahurilt ja tema isalt tapetud õpetaja perekonnaliikmete kasuks välja 10 000 eurot.

Süüdistatava kaitsja, vandeadvokaadi abi Mihkel Gaver selgitas Postimehele, et kannatanud on antud juhtumis nõudnud mittevaralise kahju hüvitamist. Mittevaraline kahju tekib Gaveri sõnul üldreeglina inimesel, kes on ise otseselt kahju kannatanud.

«Riigikohus ütleb, et kui esinevad erandlikud asjaolud, siis surma või eriliselt raske tervisekahjustuse korral on võimalik saada hüvitist ka lähedasel,» lausus Gaver ja lisas, et tavaliselt on need olnud juhud, kus näiteks lähedane on ise osalenud samas liiklusõnnetuses, kus tema lähedane hukkus, või sattunud sündmuskohale vahetult pärast sündmuse toimumist ja selle tagajärgede nägemise tõttu kannatanud.

«Aga nemad sisustasid seda erakorralist asjaolu sellega, et ajakirjanduse tähelepanu tekitab neile tavapärasest pikema kestusega piinu,» sõnas Gaver. Seni pole sellistes juhtumites kaitsja sõnul seesugusel põhjendusel mittevaralist kahju lähedastele hüvitatud. Kaitsja hinnangul ei esine antud juhtumis sellist erakorralist asjaolu, mis võimaldaks mittevaralise kahju kompenseerimist lähedastele.

Peamine, mida Gaver ringkonnakohtus taotleb, on süüdistatava karistuse vähendamist ning süüdistuse ümberkvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks. «Üheksa aastat vangistust alaealisele, alles kujunemisjärgus isiksusele, kes on varasemalt karistamata, ma arvan, et me ei peaks teda tooma märtriks. See ei peaks olema signaal üldsusele, aga mulle tundub, et see on natuke nii läinud. Tahetakse märki maha panna,» nentis Gaver.

Millega provotseeritud tapmist kohtus põhjendatakse, Gaver kommenteerima ei soostunud, kuid märkis, et provokatsioon puudutab õpetaja ja õpilase suhteid.

Tartu ringkonnakohus arutab koolitulistamise kriminaalasja järgmise aasta 22. veebruaril toimuval kohtuistungil.

Tartu maakohus tunnistas selle aasta 20. oktoobril 16-aastase noormehe süüdi Viljandi Paalalinna kooli õpetaja tapmises ning tulirelva ja padrunite ebaseaduslikus käitlemises. Maakohus mõistis süüdistatavale üheksa-aastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles