Justiitsminister nimetab ametisse kolm esimese astme kohtu esimeest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu hoone Tallinnas Liivalaia tänaval.
Harju maakohtu hoone Tallinnas Liivalaia tänaval. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Veel käesoleva aasta lõpul nimetab justiitsminister Urmas Reinsalu ametisse kolm uut esimese astme kohtu esimeest.

Sel aastal lõppevad ametiajad Pärnu maakohtu ning Harju maakohtu esimeestel, teatas justiitsministeerium. Alates 1. veebruarist lõppeb ametiaeg ka Tartu halduskohtu esimehel, kuna ta liigub kohtunikuks teise kohtuastmesse.

Teisipäeval andis kohtute haldamise nõukoda nõusoleku justiitsministri ettepanekule nimetada kohtunik Meelis Eerik Harju maakohtu esimeheks. Meelis Eeriku kandidatuuri toetas ka Harju maakohtu üldkogu. Tema ametiaeg algab tuleva aasta 1. jaanuaril ning kestab viis aastat.

Pärnu maakohtu esimeheks nimetas justiitsminister uueks ametiajaks ka eelnevalt esimehe ametit pidanud kohtuniku Rubo Kikerpilli, kelle kandidatuuri toetas nii Pärnu maakohtu üldkogu, konkursikomisjon kui ka 11. detsembril kogunenud kohtute haldamise nõukoda. Kikerpilli uus ametiaeg algab 1. samuti jaanuaril ning kestab viis aastat.

«On oluline, et kohtuid juhiksid tugevad ja selge nägemusega kohtunikud

Tartu halduskohtu uueks esimeheks nimetas justiitsminister kohtunik Kadri Palmi, kelle kanditatuuri toetas nii Tartu halduskohtu üldkogu, konkursikomisjon kui ka kohtute haldamise nõukoda. Pärna uus ametiaeg algab 1. veebruaril ning kestab viis aastat.

«On oluline, et kohtuid juhiksid tugevad ja selge nägemusega kohtunikud ja kõigi kolme uue esimehe puhul võib väita, et nende nimetamine kohtute esimeesteks on igati õigustatud,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Hetkel kehtiva kohtute seaduse järgi valitakse kohtutele uued esimehed sama kohtu kohtunike hulgast viieks aastaks. Esimees valitakse sisemise konkurssi korras. Esimehe nimetab ametisse justiitsminister, kuulates ära selle kohtu üldkogu arvamuse ning saades väljapakutud kandidaadi osas ka nõusoleku kohtute haldamise nõukojalt.

Selleks, et kõik kolm konkurssi oleksid selged ning edukad, aitas justiitsministril otsust teha konkurssikomisjon. Komisjon tegeles kandidaatide hindamisega. Konkursikomisjoni kuulusid kolm riigikohtu esimehe määratud kohtunikku ning kolm justiitsministri määratud ministeeriumi ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles