Tallinn aitab – Jüri Pihl asub võitlema piraattaksodega

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kaitsepolitsei endisest peadirektorist Jüri Pihlist saab uuest aastast Tallinna linnapea Taavi Aasa palgaline nõunik.

„Nädala alguses sõlmisin lepingu ära,“ kinnitas pikki aastaid kaitsepolitseid juhtinud, hiljem peaprokuröri, siseministri ja sotsiaaldemokraatide juhina karjääri teinud Jüri Pihl väidet, et temast saab 1. jaanuarist Tallinna linnavalitsuse nõunik.

Täpsemalt hakkab Pihl andma nõu oma heale tuttavale Taavi Aasale, kellega elatakse Pirital naabruses. Poole aastase tähtajaga lepingu sõlminud Pihli vastutusalaks jääb taksondus, mida Tallinna linnavõimud on aastaid tulutult korrastada üritada.

„Sügisese seadusemuudatusega on nüüd kõik võimalused asjad selles valdkonnas päriselt korda teha,“ ütles Pihl. „Ma usun, et me oleme edukad, kuid eks juunis näeb täpsemalt, kuidas läinud on.“

Pihl pidas silmas 1. oktoobrist jõustud ühistranspordiseadust, mille tuules kinnitas linnavolikogu taksosõidu piirhinnad Tallinnas. Nende kohaselt võib sõidualustustasu olla maksimaalselt 5.50, kilomeetri sõiduhind 1.10 ja tunnine ootetasu 24.20. Siiani Tallinnas tegutsevad piraattaksod ületavad neid ülempiire kordades.

Pihli sõnul saab tema ülesandeks olema taolistele hinnarikkumistele reageerimiste koordineerimine. „Ma olen see inimene, kes tulenevalt oma varasematest kogemustest saab olla ühenduslüliks munitsipaalasutuste ja riigivõimu vahel,“ ütles Pihl.

Tema sõnul võttis ta tööpakkumise vastu seetõttu, et see on huvitav ja viimasel poolel aastal avastas ta end üha sagedamini igavust tundmas. „Mis ma ikka kodus istun,“ ütles ta. Viimased viis aastat oli ta töötanud lennundusfirma Panaviatic tegevjuhina, kust lahkus mai lõpus töölt omal soovil.

Sellest alates tegeleb ta oma ettevõtte Yurlara kaudu kinnisvara rentimisega. Pihli väitel tundis ta siiski vajadust suuremaks eneseteostuseks.

Tallinna linnajuht Taavi Aasa sõnul on Jüri Pihl tema kogemusi ja tausta arvestades väga õige inimene sellesse ametisse. "See töö vajab erinevate osapoolte koostööd, sest piraattaksodest räägitakse kui organiseeritud kuritegevusest, mis eeldab juba tähelepanu näiteks keskkriminaalpolitsei tasemel," ütles Aas.

Tema sõnul toovad järgmised pool aastat selguse, mida süsteemis reaalselt muuta saab. "See periood annab selguse, kuidas edasi," ütles Aas. "Kui reaalselt vaja, siis saab alati seda töösuhet pikendada."

INTERVJUU

Jüri Pihl, mis tööd te Tallinna linnavalitsuse tegema hakkate?

Annan linnapea Taavi Aasale nõu taksonduse kohta. Mulle pakub see teema huvi ja ma soovin selle aastatega tekkinud segaduse lõpuks korda teha.

Kas see tähendab, et teie töösuhe Taavi Aasa nõunikuna on tähtajaline?

Jah, leping tehti kuueks kuuks.

Ning te loodate kuue kuuga tulla toime sellega, mida pole suudetud kolme aastakümnega - likvideerida piraattaksonduse?

Muidu ma sinna ju ei läheks. Aga et asjast valesti aru ei saadaks, ma ei hakka midagi juhtima, vaid koostan abilinnapeale analüüse ja koordineerin. Eesmärk on, et Tallinna transpordiameti ja munitsipaalpolitsei koostöö politseiga lõpuks ometi tööle hakkaks. Minu taustaga inimesel on ilmselt seda lihtsam korraldada.

Te saate aru, et sellesse ametisse asumisega seote te end kõrvaltvaataja jaoks keskerakonna, selle poliitika ja kaasnevate skandaalidega?

Mingit poliitikat siin pole. Mind huvitab ainult taksondus. Me oleme sellest probleemist Taaviga juba varemgi rääkinud, kuid nüüd, kui sügisest tekkis seadusega võimalus taksosõidu piirhinna ületamisi päriselt jälgida, on lõpuks ometi võimalus midagi reaalselt ära teha. Selles töös pole grammigi poliitikat, vaid põhiküsimus on, et meie inimesi ja turiste ei röövitaks. Et inimene saaks rahulikult taksosse istuda teadmisega, et taksotariifil on oma hinnalagi.

Ja kui taksojuht kasseerib kliendilt ikkagi ettenähtust suurema summa…

Siis on see seaduserikkumine, millele saab reageerida.

Kui suur teie töötasu olema saab?

See pole suur, 1450 eurot kuus. Raha pärast võiksin ma ka kodus istuda, sest minu eripension on piisavalt suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles