Video: Pika Hermanni tornis langetati 145. Eesti Vabariigi lipp

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu kantselei majandusosakonna juhataja Argo Koppel rääkis Postimehe aastalõpusaate otseülekandes Pika Hermanni torni tipust, et Eesti Vabariigi lipp pole seal heiskamata või langetamata jäänud ka kõige ekstreemsemates ilmaoludes.

Seda, et lipp õigel kellaajal tornis heisatud oleks, jälgivad kohalikud elanikud Koppeli sõnul suure hoolega ja annavad riigikogu kantseleile kohe teada, kui neile tundub, et lippu tornis pole.

Praegu lehvib Pika Hermanni tornis järjekorras 145. lipp. Vanad lipud arhiveeritakse, pannakse karpi ja nummerdatakse ning viiakse riigikogu hoones asuvasse lattu. Vanu lippe on kingitud Eesti Majale New Yorgis, Eesti Majale Torontos, Melbourne’i Austraalia eestlastele, Rootsi eestlastele, Andrus Veerpalule, Kristiina Šmigunile ja Gerd Kanterile olümpiavõidu puhul ning endistele riigikogu esimeestele Toomas Savile, Toomas Varekile ja Ene Ergmale.

Koppelil endal õnnestus näha ka seda, kui torni heisati esimest korda pärast nõukogude okupatsiooni sinimustvalge lipp. «Aasta oli siis 1989, 24. veebruar. Ma olin abiturient ehk lõpetasin keskkooli ja need ajad olid hästi huvitavad ajad. Siis ma tulin siia torni alla ja vaatasin, kuidas esimest korda sinimustvalge tõusis Pika Hermanni torni. Ega ma ei osanud ette kujutada ette, et ma kunagi sellega seotud olen,» rääkis ta.

Üks isiklik seos on Koppelil Pika Hermanni torniga veel. Vaata videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles