Peapiiskop Viilma jõululäkituses: ärevad olid ajad ka Jeesuse sündides

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma Foto: Sander Ilvest

Postimees avaldab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi Urmas Viilma läkituse jõulupühadeks ja uueks aastaks täies mahus.

«Armsad sõbrad, Maarjamaa lapsed!

Kas seekordne jõuluaeg eristub varasematest? Küllap leidub inimesi, kes vastavad jaatavalt. Ehk on selle vastuse taustaks rahutus, mille põhjuseks on meie ümber toimuv, sealhulgas sõjakoledused ja vägivald mitmel pool maailmas ning sellest tingitud rahvaste ränne, mille sarnast lähiajalugu ei tunne. Võib-olla valutab kellegi süda oma perekonna toimetuleku, lähedaste või enda heaolu ja tervise pärast. Vahest on meel rahutu igapäevaste maiste asjade pärast.

Ei olnud see teisiti esimesel jõuluööl. Ajad olid ärevad ka Jeesuse sünniaegses Palestiinas. Poliitiline pinge ja ärevus ühiskonnas segunesid isikliku mure ning rahutusega Maarja ja Joosepi hinges. Mure sündiva lapse pärast. Mure lapseootel noore Maarja vastupidamise pärast pikal jalgsirännakul Naatsaretist Petlemma. Küsimus, kas jõutakse turvaliselt kohale ning leitakse noorele emale ja lapsele sobiv ase, vaevas Joosepi pead.

Ärevuse ja rahutuse keskele saabus jõuluööl enneolematu rahu. Taevast paistis kirgas valgus ja kostus inglite laul. Jumala poeg sündis inimesena ärevasse aega ja tõi kõigile, kes teda ootasid, rahu südamesse. Jeesuse sündimine täitis tema vanemate, karjaste ja kaugelt saabunud tarkade hinge lootusega, et Jumal ei jäta iial oma lapsi hoole ega tähelepanuta. Ta tuleb ise oma armastusega inimeste keskele, et julgustada, kinnitada ja rõõmustada meid. Ainult armastus saab muuta pimeduse valguseks, muuta rahutuse rahuks ja pöörata lootusetuse lootuseks!

Rahu- ja lootusesõnum jõuab jõuluevangeeliumi kaudu meie kõrvu igal aastal. Nii ka seekord. Üle tormaka ja rahutu ilmakära kostub kõigi meie elusid muutev sõnum: «Sõna sai lihaks ja elas meie keskel, ja me nägime tema kirkust» (Jh 1:14).

Rõõmustagu ja kirgastagu meie meeli ja rahustagu kõigi südant Jeesuse, meie Päästja ja Lunastaja imeline inimesekssaamine jõuluööl. Piiluge karjaste kombel Petlemma jõulusõime ning rõõmustage Jumala armastusest inimeste vastu. Proovige ka ise Jeesusesse uskudes ja teda järgides rohkem armastada ning te näete, et meie ümber hakkavad toimuma inimeste elu muutvad imed!

Soovin õnnist jõulupüha ning kirgastatud elu Kristuse järgimisel uuel Issanda aastal 2016!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles