Norra kohus mõistis äpardunud Eesti juveelivargad vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodanikud lõikasid Norra kaubanduskeskuse katusesse augu ja üritasid minna selle kaudu juveelipoodi röövima.
Eesti kodanikud lõikasid Norra kaubanduskeskuse katusesse augu ja üritasid minna selle kaudu juveelipoodi röövima. Foto: Politihuset i Bodø / Salten politidistrikt

Norra kohus mõistis vanglakaristused Eestist pärit kuritegeliku grupeeringu liikmetele, kes üritasid Põhja-Norras ebaõnnestunult juveelipoodi röövida, kirjutab ajaleht Dagbladet.

Kolm 30ndates eluaastates Eesti meest sattus kohtu ette pärast seda, kui nad tabati äpardunud sissemurdmiskatselt Põhja-Norras asuva Bodø ostukeskuse kella- ja kullaärisse. Grupeeringul oldi jälil juba alates Eestist ja meestel puudus igasugune eduvõimalus, kirjutab Dagbladet. Üht grupeeringu liiget oli seejuures juba varem kohtulikult karistatud.

Norra politsei tabas mehed tänavu 10. mail City Nordi kaubanduskeskusesse sissemurdmiselt, kus nende eesmärk oli pääseda kella- ja juveeliärisse Presis. Grupeering mõisteti süüdi organiseeritud kuritegevuses. Karistused ulatusid poolteiseaastasest vanglakaristusest üha aasta ja üheksa kuu pikkuse vanglakaristuseni, kirjutab Dagbladet.

Europol jälgis nelja endist koolivenda nende tegevuse algusest peale, kuna nad olid õiguskaitseorganitele juba varem varguste pärast silma jäänud. Vanad koolivennad sõitsid 6. mail laevaga Tallinnast Stockholmi. Auto said nad seejuures laenuks ühe mehe ämmalt.

7. mai õhtul fikseeris Norra kriminaalpolitsei, et Eesti juveelivaraste auto jõudis Rootsist Norra ja oli tõenäoliselt teel Bodøsse. Päev hiljem jõudis sõiduk Bodø läheduses olevasse Fauske kommuuni ning politsei võttis mehed kuni tabamiseni jälgimise alla.

Bodøsse jõudsid kolm meest 8. mail ja samal päeval kell 13.29 jäi üks neist turvakaamera vaatevälja, kui ta, kapuuts peas, City Nordi kaubanduskeskuse lage uuris. Hiljem sisenes mees kella- ja kullaärisse ning vaatas klaaskapis olevaid kõige kõrgema hinnaga kelli. Selle peale helistas müüja aga politseisse.

Järgmisel päeval läksid mehed Jula ehitustarvete kauplusse, kus kaks neist kõndisid sisseoste tehes maha ligi 20 kilomeetrit. Asitõendina kohtusse jõudnud kassatšekilt selgus, et ostukorvi jõudsid muuhulgas sõrgkangid, töökindad, pikendusjuhe ja taskulamp. Seejärel ostsid mehed Europrisi universaalpoest kohvri.

Pärast 10. mai südaööd jalutasid Eestist pärit mehed City Nordi kaubanduskeskuse ümber ja kell 1.18 nägi politsei neist üht parkla katusel, mis jääb otsapidi vastu City Nordi. Kell 2.49 hakkas tööle kaubanduskeskuse alarm ja kolmik jooksis sündmuskohalt minema. Politsei jälgis seejuures kogu episoodi.

«Tegelikult ei oleks alarm pidanud käivituma, aga mingil viisil pidid nad jõudma turvatsooni,» ütles politseiadvokaat Øystein Røsnes ajalehele Dagbladet. Hommikuhämaruses võttis politsei mehed kinni.

Kohtu sõnul puudub kahtlus, et kaks meest ronisid katusele eesmärgiga teha ostukeskuse katusesse auk ja laskuda köiega kullapoodi. Valearvestuse tõttu sattusid nad aga jäätisekohvikusse.

Kohus asetas väljapoole kahtlust, et mehed saabusid Bodøsse eesmärgiga murda sisse City Nordi kaubanduskeskusse ja varastada asju poest Presis Ur og Gull.

Kohtu hinnangul on tegemist organiseeritud kuritegeliku jõuguga, mis oli väljaspool Norrat jätnud endast maha terve rea tegevusjälgi. Nad tegutsesid organiseeritult ja plaanipäraselt ning reisisid kindla eesmärgiga.

Politseiadvokaadi Øystein Røsnesi hinnangul tõendab kohtuasi seda, et eri riikide politseiorganite piiriülene koostöö toimib edukalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles