Kersti Kaljulaid: mina ei ole kontrollikojas jätkamise küsimust kellegagi arutanud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Mihkel Maripuu

Alates 2004. aastast Euroopa Kontrollikojas Eesti esindajana töötanud Kersti Kaljulaid ei välista otseselt võimalust, et võiks võimaluse avanedes sinna ka kolmandaks ametiajaks naasta, kuid rõhutab, et seni on laual vaid üks kandidaat, ja see on Juhan Parts.

Kaljulaid märkis, et kontrollikoja liikme mandaatide arvu suhtes ei ole juriidilist piirangut. «See tähendab, et inimesi saab uuesti kontrollikotta nimetada. Seda on ka tehtud. Ka mina olen juba teist korda nimetatud,» ütles ta.

Küsimusele, kas tuleks kõne alla ka kolmas kord, vastas Kaljulaid: «Mina ei osale selles diskussioonis praegu.» Ta lisas, et pall on valitsuse käes ja rahandusminister on oma kandidaadi esitanud.

«See kandidaat on Juhan Parts, kelle kohta on leidnud kõik, kes sõna on võtnud, et tema CV on üks Eesti pädevamaid kontrollikotta minemiseks. Ülejäänu on kõik valitsuse kätes,» leidis Kaljulaid.

Ta rõhutas, et ei ole kontrollikotta mineku küsimust kellegagi arutanud. «Ma arvan, et kui see oleks ka niimoodi olnud, et ma oleks seda arutanud, siis ma seda meedia vahendusel seda diskussiooni kuidagi ei laiendaks,» rääkis ta.

Kuna rahandusminister on praegu ühe kandidaadi esitanud ja muid alternatiive tänase seisuga laual ei ole, tulebki Kaljulaiu sõnul sellele ühele kandidaadile keskenduda. «Kui tuleb teisi kandidaate, siis peab vabariigi valitsus arutama eelkõige nende inimestega ja seejärel omavahel, keda nad on valmis nimetama.»

Rahandusminister Sven Sester esitas sügisel Euroopa kontrollikoja kandidaadiks IRLi liikme Juhan Partsi. Kui Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ja IRLi juht Margus Tsahkna leidsid, et Parts on kohale sobiv kandidaat, siis sotside esimees Jevgeni Ossinovski oli Partsi kontrollikotta saatmisele selgelt vastu, tuues muu hulgas põhjuseks viimase vajakajäämised oma töös majandusministrina. Kuna kontrollikoja kandidaadi nimetamine eeldab valitsuse konsensust, on küsimus endiselt lahendamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles