Lisaks 2014. aasta rõhutamisele räägib NATO ka pikemalt Afganistani jäämisest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen allkirjastamas ÜRO peasekretäri Ban Ki Mooni pilgu all kahepoolset koostöölepet.
Afganistani president Hamid Karzai ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen allkirjastamas ÜRO peasekretäri Ban Ki Mooni pilgu all kahepoolset koostöölepet. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki Mooni isaliku pilgu all ja kümnete fotovälkude saatel kirjutasid NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja Afganistani president Hamid Karzai täna Lissabonis alla alliansi ja islamivabariigi pikaajalise koostööleppe.


«Me alustasime siin protsessi, mis teeb afgaanidest taas kord oma maja peremehed,» teatas peasekretär Rasmussen pärast allkirjade andmist. Lisades, et 2014. aastal peaksid Afganistani oma julgeolekujõud olema juhtrollis kõigis provintsides ja praegu veel mitmel pool veristes lahingutes osalevad NATO sõdurid neid vaid toetama.

Koos 2014. aasta rõhutamisega on Lissabonis samas kõlama jäänud ka teine – ilmselt ennekõike Talibanile mõeldud – sõnum. «Me ei lähe enne üle, kui meie afgaani partnerid on valmis,» lubas Rasmussen, andes nõnda varjatud hoiatuse mässulistele juhuks, kui need peaksid lootma väljahõigatud tähtajani pisut madalamat profiili hoides selle järel uut pealetungi alustada.

«Kui Taliban või keegi teine loodab meid üle kaaluda, võivad nad selle unustada,» teatas Rasmussen, märkides sama pressikonverentsi lõpuosas veel korra: «Ma ei näe ISAFi vägesid lahingutes pärast 2014. aastat, kui julgeolekuolukord seda lubab.»

Samasugust sõnumit kinnitas ka Ban Ki Moon: «Edasi liikudes peab meid juhtima reaalsus, mitte plaanid.»

Rasmussen kiitis ka riike, kes on tippkohtumise ajal lubanud, et saadavad Afganistani juurde treeningüksusi, kes asuvad välja õpetama Afganistani sõdureid ja politseinikke.

Eraldi sai kiita Kanada, kes lõpetab tuleval aastal lahingoperatsioonid, kuid saadab selle asemele 950 instruktorit. Sisuliselt tähendab see, et praegu 2922 sõduriga tulises Kandahari provintsis võitlev Kanada jätkab sõjalist panustamist kolmandiku võrra väiksema kontingendiga, mille ülesanded on võrreldes varasemaga pisut muutunud.

Vägede järk-järgulise 2014. aastaks välja viimise plaan sai ametliku heakskiidu täna hommikul Lissabonis NATO tippkohtumise raamistikus peetud ISAFi riikide kohtumisel. Esimest korda käis 2014. aasta kui afgaani vägede poolse ülevõtmisaasta välja president Hamid Karzai mullu oma teise ametiaja inauguratsioonikõnes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles