Paavst: erijuhtudel tohib kondoomi kasutada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Peagi ilmuvas raamatus omistatakse paavstile sõnad, et kondoomi kasutamine on lubatud, kui see aitab HI-viirusega nakatumist vältida.

Benedictus XVI olevat selle mõtte esitanud Saksa ajakirjanikule, kes teda oma raamatu «Maailma valgus: paavst, kirik ja aja märgid» jaoks korduvalt intervjueeris, vahendab BBC News.

Seni on rooma-katoliku kirik kõiki rasestumisvastaseid vahendeid hukka mõistnud, kuid raamatu põhjal vastas paavst küsimusele, kas kirik on kondoomide kasutamisele põhimõtteliselt vastu, et erijuhtudel on see lubatav.

«Teatud juhtudel, kui eesmärgiks on haigestumise riski vähendamine, võib see siiski olla esimeseks sammuks teistsuguse, inimlikuma seksuaalsuse juurde,» olevat paavst vastanud.

Benedictus XVI lisas, et näiteks prostituutide puhul on kondoomide kasutamine esimene samm moraalsuse suunas, kuigi tegelikult pole kondoomid HI-viirusega võitlemiseks sobiv lahendus. Kondoomide kasutamine näitab seksuaalsuse labastumist ning seda, et seks pole enam armastuse väljendus, vaid narkootikum, väitis paavst.

Kiriku jäik suhtumine kondoomide kasutamisse on palju kriitikat pälvinud. Mullu Kameruni külastades põhjustas Benedictus XVI pahameeletormi, kui ütles, et kondoomide kasutamine ohustab rahva tervist ning võib aidsi probleemi lahendamise asemel selle levikut hoopis soodustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles