10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 30. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Postimees sulgeb veebruarist anonüümse kommentaariumi

    Postimees sulgeb alates 1. veebruarist anonüümse kommentaariumi ja lubab lugusid kommenteerima vaid registreeritud kasutajad.

    OLULIST

    • «Peame oluliseks, et Postimehe portaalis valitseks terve kommenteerimiskliima, et poleks anonüümset sõimu ja inimestele ei tehtaks haiget,» põhjendas muudatust Postimehe peatoimetaja Merit Kopli.

    • Ka Postimehe eilses, enam kui 10 000 vastusega päevaküsitluses leidis 61 protsenti vastanutest, et uudiseid peaks saama kommenteerida üksnes oma pärisnime alt.

    Anonüümse kommenteerimise lõpetamisest Postimehes loe postimees.ee-st

  2. Valitsus tegi meeldiva üllatuse

    Rahandusminister Sven Sester. Foto: Sander Ilvest

    Möödunud aasta kõige parem uudis finantsturgude jaoks tuli üllatuslikult meie muidu alalhoidlikult ja aravõitu valitsuselt. Nimelt lõpetati enam kui kolm aastat kestnud ebamäärane poolaktiivne, aga samas ka poolenisti kõrvaltvaatav seisukoht finantsteenuste maksu kohta. Eesti loobus selle kehtestamisest.

    OLULIST

    • Kolm aastat tagasi, 2012. aastal liituski süvendatud koostööga finantstehingute maksu kehtestamiseks 11 riiki, teiste hulgas ka Eesti.

    • Eesti detsembri alguses vastu võetud otsus öelda finantsteenuste maksule «ei» välisajakirjanduses väga suurt tähelepanu ei äratanud.

    Finantsteenuste maksu läbikukkumisest loe postimees.ee-st

  3. Burlesk on enamat kui poolpaljas ihu

    23-aastane Kristiina Randrüüt ehk lavanimega Miss Chrissy Kiss on Eestis üks vähestest burleskiesinejatest. Erinevalt teistest kutsutakse teda esinema isegi välismaale. Ta toonitab, et burlesk pole kindlasti mitte tavaline kostümeeritud esinemine: «Võrrelda teemapidu ja päris burleskishow’d on umbes sama, kui on mikrolaineahju toit ja restoranitoit. Kõhu saab täis nagunii, sest kaunid poolpaljad neiud on kindlasti kohal, aga need on ikka kaks väga erinevat asja.»

    OLULIST

    • «Ei ole eraldi Miss Chrissy Kiss ja Kristiina Randrüüt – Kristiina on Chrissy ja me oleme kõik üks ja sama.»

    • «Pigem ongi need tunnid selleks, et tunda end enesekindla, naiseliku ja seksikana, kasvõi ainult selleks tunniks ajaks. Sa võid olla väga kurvikas, see on täiesti okei.

    Liis Treimanni tehtud video- ja fotolugu naudi postimees.ee-st

  4. Margus Tsahkna: Isamaa ei kao

    Margus Tsahkna Foto: Jaanus Lensment

    Tänavu IRLi juhiks saanud Margus Tsahkna arvab, et lõppevasse aastasse on mahtunud liiga palju poliitmänge, eriti häiris teda suvel koalitsioonilepingu avamise varjus toimunud võimaluste uurimine uue valitsuse kokkupanekuks.

    OLULIST

    • «Väikestele rahvastele on omane asuda kaitsepositsioonile, kuid eneseusk, enesekindlus on järgmise aasta võtmesõnad. Samuti julgus, avatud rahvuslus.»

    • «Isamaal on plaan olemas ja uue aasta alguses sõnastame Isamaa näo 30 aasta pärast.»

    Isamaa juhi Margus Tsahkna intervjuud loe postimees.ee-st

  5. Pea kohal kuldsed langevarjud

    Kui veel 1990. aastatel võisid riigi jõuametite eksjuhid pahatihti riigisüsteemist välja pudeneda, siis praeguseks on neist Eestis kujunenud seltskond, kellele tagatakse riigileib ka pärast ametiaja lõppu.

    OLULIST

    • «See on täiskasvanud riigi tunnus – neid inimesi ei jäeta ula peale,» kinnitab endine justiitsminister ja kunagine keskkriminaalpolitsei juht Andres Anvelt (SDE). «Me peame alati hindama riski: igal inimesel on oma hind.»

    • «Erinevalt 1990. aastatest, kui politseijuhid heideti lihtsalt tänavale ja öeldi, et leidke endale ise tegevust, on arusaam praeguseks muutunud,» ütleb Seppik.

    Eesti riigi kuldlangevarjudest loe postimees.ee-st

  6. Ülevaade: mis uuel aastal meie rahakotti mõjutab?

    Rahakott. Foto: Scanpix

    2016. aasta jaanuarist hakkavad kehtima mitmed seadusemuudatused, mis mõjutavad ka elanike rahakotti. Swedbanki rahaasjade teabekeskus tegi olulisematest muudatustest ülevaate.

    OLULIST

    • Lastega peresid puudutab ka see, et alates 1. jaanuarist suureneb lapsetoetus 5 euro võrra ehk 50 euroni pere esimesele ja teisele lapsele.

    • Tihti reisivatel töötajatel tasub teada, et välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäära suurendatakse seniselt 32 eurolt 50 euroni.

    Meie rahakotti puudutavatest muudatustest loe postimees.ee-st

  7. Lõuna-Venemaal tulistati turiste

    Narõn-Kala kindluse sissepääs. Foto: Scanpix

    Venemaa rahutus lõunaosas asuvas Dagestani autonoomses vabariigis Derbenti kindluse lähedal tapsid relvastatud isikud ühe ja vigastasid veel 11 inimest.

    OLULIST

    • Rünnak turistide vastu UNESCO kaitse alla kuuluvas iidses linnakeses toimus eile 20 minutit enne südaööd.

    • Põhja-Kaukaasia regioonis jätkavad islamisissid oma võitlust julgeolekuvägede ja Kremli-meelsete kohalike võimude vastu.

    Rünnakust turistide vastu loe postimees.ee-st

  8. Ametlik: dopinguga patustanud Eesti jalgpallurite meeskond diskvalifitseeriti meistrivõistlustelt

    Jalgpall. Foto: Scanpix

    Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarkomisjon otsustas diskvalifitseerida 2015. aasta Eesti meistrivõistlustelt võistkonna Tallinn C.F., kelle mängijad andsid neli positiivset dopinguproovi.

    OLULIST

    • Diskvalifitseerimine tähendab, et Tallinn C.F. langeb uueks hooajaks II liigast (tugevuselt Eesti neljas liiga) kaks astet madalamale ehk IV liigasse (tugevuselt kuues liiga).

    • Postimehele teadaolevalt tuvastati neljast positiivse dopinguproovi andnud C.F.i mängija uriiniproovist kahel mängijal metüleendioksüamfetamiini ehk ecstasy't ning kolmel mängijal lubatust kõrgem kanepi tase.

    Eesti jalgpalli dopinguskandaalist loe postimees.ee-st

  9. Need on 2015. aasta raamatuhitid

    Foto: Scanpix

    Eesti suurimad raamatupoeketid Rahva Raamat ja Apollo lõid kokku oma aasta müügitulemused ning reastasid kümme kõige müüduimat raamatut. Lisaks kommenteerisid kummagi kauplusteketi esindajad Eesti raamatuturu seisu ja tulevikuväljavaateid.

    OLULIST

    • Valdur Mikita äsja ilmunud raamat «Lindvistika ehk metsa see lingvistika» tõusis edetabelisse päevadega ning jääb sinna ilmselt veel pikaks ajaks.

    • 2016. aasta hittide hulgas on tõenäoliselt Sofi Oksaneni viies raamat «Norma», mille ilmumist eesti keeles on oodata aasta esimeses pooles.

    Mullustest raamatuhittidest loe postimees.ee-st

  10. Ebatavaline ilmailming põhjapoolusel: temperatuur võib tõusta üle nulli

    Maakera. Foto: Vida Press

    Klimatoloogide ja meteoroloogide sõnul lükkavad Atlandi ookeani kohal liikuvad võimsad madarõhkkonnad sooja õhku polaarala suunas ja selle tõttu muutub põhjapoolusel soojemaks.

    OLULIST

    • Atlandi ookeani madarõhkkondade ja sooja õhu liikumise tagajärjel võib täna põhjapoolusel kerkida temperatuur üle nulli ehk plusspoolele. Seal võib temperatuur tõusta umbes 30 kraadi võrra.

    • USA meteoroloogi Bob Hensoni andmetel on põhjapoolusel alates 1948. aastast mõõdetud vaid kolmel korral detsembris üle nulli temperatuure.

    Soojalainest põhjanabal loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles