Helsingi mardilaadal esitleti Eesti-teemalisi raamatuid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi mardilaadal esitleti Eesti-teemalisi raamatuid.
Helsingi mardilaadal esitleti Eesti-teemalisi raamatuid. Foto: Peeter Langovits

Tuglase Seltsi korraldataval mardilaadal Helsingis esitleti kümmetkonda Eesti-teemalist raamatut, nende hulgas oli ka Soome endise välisministri Erkki Tuomioja esimene põhjalik käsitlus Jaan Tõnissonist ja Eesti iseseisvusest.

Sellel, et just soomlased kirjutavad Eesti lähiajaloost, on igati arusaadav põhjus - 40-50 aastat tagasi oli Soomes raske kirjutada Talve- ja Jätkusõjast ning nüüd on raske kirjutada Urho Kaleva Kekkose aegsest Finlandisierung'i perioodist, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tuomioja sõnul pole viimaste sõdade suhtes ajaloolastel enam erimeelsusi, kuid Kekkose aega uurivate ajaloolaste vahel on kindlasti terav hõõrumine.

Tuglase Seltsi tegevjuhataja Juhani Salokanneli hinnangul tasuks tasuks mõnel eesti ajaloolasel ette võtta Soome ajalugu, näiteks suhted Moskvaga Paasikivi, Kekkose ja Koivisto presidendiks olemise ajal.

Tuomioja hinnangul hakkavad teravad nurgad Eesti-Vene-Soome suhtekolmnurgas ümarduma ehk suhted normaliseeruma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles