Eesti parimad ettevõtted on ABB ja Tallink Grupp

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki kiirlaev Superstar.
Tallinki kiirlaev Superstar. Foto: Mihkel Maripuu

18. septembri õhtul kuulutati Estonia Kontserdisaalis pidulikult välja tänavuste ettevõtlusauhindade saajad. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt välja antav Ettevõtluse Auhind 2008 läks ABB-le ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu koostatavas Eesti Ettevõtete Konkurentsivõime Edetabelis 2008 tuli esimeseks Tallink Grupp.

Lisaks kahele peaauhinnale kuulutati konkurssidel välja võitjad kuues
auhinnakategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisimad ettevõtted 12 majandustegevusalas, vahendas sihtasutuse pressiesindaja.

EASi juhatuse esimehe Ülari Alametsa sõnul anti Ettevõtluse Auhinna peaauhind ning ühtlasi tiitel Välisinvestor 2008 stabiilset arengut näidanud ettevõttele, kes tunnistati parimaks välisinvestoriks ka läinud aastal.

«Tänaseks on rahvusvahelisse kontserni kuuluval ABB-l Eestis juba üle 1000 töötaja ning tehased Keilas, Jüris ja Maardus. Ettevõtte käive on 1,7 miljardit, investeeringute kogumaht 650 miljonit krooni ning üle poole toodangust läheb ekspordiks,» sõnas Alamets.

Konkursi Ettevõtluse Auhind läbiviimise eesmärk on riigipoolse tunnustuse jagamine Eesti edukatele ettevõtetele ja ettevõtlusteadlikkuse tõstmine. Auhinnakategooriate parimad valisid eri valdkondade ekspertidest koosnevad nõukojad, peaauhinna võitja kõrgetasemeline žürii TTÜ rektori Peep Sürje juhtimisel.

Aasta Areneja 2008 võitjaks valiti Tiptiptap OÜ, mis toodab ja disainib
lastemänguväljakuid. Ettevõte on arenenud stabiilselt, loonud tugeva tooteportfelli ning tegelenud põhjalikult toodangu vastavusega Euroopa turvanõuetele, mis on ekspordi eelduseks.

Innovaator 2008 võitjaks valiti VKG Oil AS, kes hakkas eelmisel aastal kasutama uudset tehnoloogiat põlevkiviõli töötlemisel, mis võimaldab põlevkiviõli saadusi senisest palju kasumlikumalt eksportida ning kasutada põlevkivi ka uutes tööstusvaldkondades, näiteks šampoonide tootmisel.

Eksportöör 2008 võitjaks osutus Ecometal AS, kes toodab kasutatud seadmetest pliid. Peaaegu kogu toodang läheb ekspordiks Lääne-Euroopasse, ettevõtte ekspordikäive oli 2007. aastal 311 miljonit krooni.

Tööstusettevõte 2008 võitjaks valiti Favor AS, kes töötleb lehtmetalli. Ettevõte valmistab väga mitmekesises valikus tooteid, mis on nõutud ka teiste Eesti tööstusettevõtete toodangu valmimises. Ettevõtte käive läinud aastal oli 309 miljonit, kasum 66 miljonit krooni.

Turismi Uuendaja 2008 võitjaks valiti MTÜ Emajõe Lodjaselts, kes rakendas oma huvi ennistada ajalooline laevatüüp edukalt ettevõtlusse ning pakub lodjasõitu ainsana Eestis.

Konkurentsivõime Edetabeli koostamise eesmärgiks on välja selgitada kõige
konkurentsivõimelisemad ettevõtted, pakkuda ettevõtetele võimalust võrrelda end teiste omasugustega ning hinnata Eesti ettevõtete edukust, tulemuslikkust ja jätkusuutlikkust. Konkurentsivõime edetabel koostatakse üldedetabelina, väike ja keskettevõtete arvestuses ning tegevusalade kaupa 12 kategoorias.

Tiitli Eesti Konkurentsivõimelisim Ettevõte 2008 sai Tallink Grupp, kes osutus ka kõige konkurentsivõimelisemaks turismiettevõtteks.

Majanduse tegevusalade kaupa osutusid kõige edetabeli võitjateks järgmised ettevõtted:
Varmapartner OÜ – konkurentsivõimelisim jaekaubandusettevõte
Mazeikiu Nafta Trading House OÜ – konkurentsivõimelisim hulgikaubandusettevõte
BLRT Grupp AS – konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte
Saku Õlletehase AS – konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte
Oma Ehitaja AS – konkurentsivõimelisim ehitusettevõte
Eesti Telekom AS – konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni- ja IT-ettevõte
Oilseeds Trade AS – konkurentsivõimelisim põllu- ja metsamajandusettevõte
Tallink Grupp AS – konkurentsivõimelisim turismiettevõte
Mainor AS – konkurentsivõimelisim äriteenindus- ja kinnisvaraettevõte
Gild Professional Services AS – konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte
Olympic Casino AS – konkurentsivõimelisim teenindusettevõte
Tallinna Sadam AS – konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte
Kaamos Kinnisvara OÜ – konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte.

Möödunud aasta võitjatest suutsid esikohapositsiooni ja muidugi ka hea
konkurentsivõime oma kategoorias säilitada 4 ettevõtet – BLRT Grupp AS juba viiendat, Mazeikiu Nafta Trading OÜ kolmandat ning Tallink Grupp AS ja Tallinna Sadam AS teist aastat järjest. Võitjate hulgas on ka mitmeid uusi nimesid, kes küll oma tegutsemisaja poolest seda ei ole.

«Konkurents kui majanduslik võistlus – võistlus paremate müügitulemuste,
lojaalsemate partnerite ja andekamate töötajate nimel on Eesti koduturul täna tihedam kui kunagi varem. Seda näitab nii käesolev edetabel kui igapäevased uudised,» sõnas Kaubanduskoja peadirektor Siim Raie Konkurentsivõime Edetabeli tulemusi kommenteerides.

Konkurentsivõime Edetabeli võitnud ettevõtete keskmine vanus on 11 aastat, kui mitte arvestada Saku Õlletehast, mis asutati 1820. aastal ja on tegutsenud juba 188 aastat. Noorimateks võitjateks osutusid Oma Ehitaja AS, Oilseeds Trade AS ja Varmapartner OÜ (asutatud aastal 2005).

Kui vaadata edetabeli parimate ettevõtete omakapitali jaotust, siis pooled võitnud ettevõtetest kuuluvad Eesti erakapitalile, 1 ettevõte 100-protsendiliselt väliskapitalile ja ülejäänud võitjatel on kapital jagatud eesti- ja välismaiste omanike vahel.

2008. aasta Konkurentsivõime Edetabeli koostamisel osales kokku 420 Eesti ettevõtet, kellest vastavalt metoodikale kvalifitseerus lõpptabeli koostamisel 375. Edetabelis osalemine oli vabatahtlik.

Lisaks anti piduliku tseremoonia käigus üle eriauhinnad.

Konkurentsivõime Edetabeli raames andis Swedbank sel aastal välja eriauhinna edukaimale laienejale Baltikumis. Tunnustust vääris kolme Balti riigi erinevuste ärakasutamine ja ületamine oma konkurentsieeliste loomisel, piiriülese koostöö arendamine ning välisturgude muutmine ettevõtte koduturuks. Selle eriauhinna pälvis teraskatuste ja vihmaveesüsteemidega tegelev AS Toode.

«Tunnusta ettevõtluse edendajat» on üleeuroopalise konkursi «European Enterprise Awards» raames korraldatav siseriiklik eelvoor, millega soovitakse välja selgitada, tunnustada ja laiemale avalikkusele esitleda silmapaistvaid algatusi ja tegijaid, kes on panustanud ettevõtluskeskkonna edendamisse.

Konkursi tulemusena anti käesoleval aastal välja kaks peaauhinda, mille võitsid BDA Consulting OÜ projekt «Noorte äriplaanide konkurss «Ajujaht»» ja MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant projekt «Õppiv küla». Lisaks kuulutas žürii välja ka võitjad Eesti eelvooru alamkategooriates.

Auhinna sai ka Parim Õpilasfirma 2008 - Luunja keskkooli firma MathEco, mis arendab ja toodab põnevat matemaatilist doominomängu. Firma missioon on kergendada lastel matemaatika õppimist huvitava loogikamängu abil, arendades samas nende loogilist mõtlemist ja peast arvutamise oskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles