Kirurgi poja petumaiguline narkotest

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp
Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa haigla seisab silmitsi tõsiste süüdistustega – politsei väidab, et haigla valvearst üritas narkojoobest «puhtaks pesta» ekspertiisi toodud sama haigla kirurgi poega.


«Kahjuks ei ole see esimene kord – Järvamaa haiglas tehtud joobeekspertiiside kvaliteediga on meil probleeme olnud aastaid,» lausus Paide politseijaoskonna ülemkomissar Janno Ruus.


Kui seni on Ruus arusaamatusi klattinud haigla peaarsti Andres Müürsepaga otse, siis augustis kaotas politseijuht kannatuse lõplikult ja pani posti kurja kirja tervishoiuametile, milles nõuab haiglas toimuva uurimist. «Kuskil on ju ometi piir,» ütles Ruus.


Viimaseks tilgaks karikasse oli tänavu 20. augustil juhtunu, mil Järvamaal Väätsa vallas peeti reidi käigus kinni noor autojuht, kellel alkoholijoovet ei tuvastatud. Et aga paidelase autos oli turvavööta reisija, kutsuti juht politsei autosse rikkumist vormistama.


«Seal käitus poiss nii kummaliselt, et politseinike kogenud silm kahtlustas narkojoovet,» ütles Ruus. «Seejuures tunnistas poiss ise kohe kanepisuitsetamise ka üles.»


Narkojoobe juriidiliseks fikseerimiseks sõideti Paide haiglasse, kus valvearst ja nooruk jäid kahekesi kabinetti protseduure tegema. «Naastes mõne hetke pärast politseinike ette, teatas arst oma ootamatu otsuse – autojuht polegi narkojoobes,» ütles Ruus. «Seepeale väitis ka poiss ise, et valetas enne ja pole tegelikult meelemürke tarvitanud.»


Wismari vastupidine otsus


Kui politseinikud arsti otsuses kahtlema hakates ütlesid, et viivad noormehe Tallinna Wismari haiglasse kordusekspertiisi, sekkunud sõnavahetusse sama haigla kirurg, kes oli kinni peetud kahtlusaluse ema.


«Ema protesteeris politseinike idee vastu, et miks on tarvis poiss veel kuhugi viia, kui joovet ei tuvastatud,» rääkis Ruus. «Lõpuks avaldas ema nördimust, et politseinikud ei usalda Järvamaa haigla arstide otsuseid.»


Protestist hoolimata põrutasid politseinikud kinnipeetuga Tallinna, kus Wismari haiglas arstid tõe poolteist tundi hiljem jalule seadsid. Ekspertiisi otsus oli Järva haigla valvetohtri järeldust purustav – «joove kannabinoididest» ehk kinnitus kanepi suitsetamisest.


«See jätab ilmselgelt õhku kahtluse, et Järvamaa haigla meedikud üritasid muuta kinni peetud autojuhi tegelikku tervislikku seisundit ega olnud otsust tehes erapooletud,» nentis Ruus. «See on kahetsusväärne juhtum ja ma loodan, et tervishoiuamet reageerib vastavalt.»


Lõpetavad ekspertiisid


Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp tunnistas, et narkojoove juhtumi osas on käivitatud menetlus, mis peab selgitama ekspertiisi teinud valvearsti käitumise üksikasjad.


 «Kuid miks ta narkojoovet ei tuvastanud, ei oska mina küll öelda,» ütles peaarst. «Kui ta väidab, et tegi hulga katseid ja need narkojoovet ei näidanud, siis ju see nii oli.»
Et Müürsepp ei seisnud ka kinnipeetu kirurgist ema ja politseinike vestluse kõrval, ei saavat ta enda sõnul kommenteerida, kas tegemist võis olla kokkumänguga.


«Kui politseinikud teadsid, et poisi ema on haiglas arst, siis oleks nad ju kohe võinud ta Tallinna viia,» ütles ta. «Ehk hoopis politseinikud ise vassivad. Süüdi mõistab ikkagi ju kohus.»


Ometi möönis Müürsepp, et joobeekspertiisid on haigla jaoks probleem, sest meedikutele pole õpetatud, kuidas neid nõuetekohaselt läbi viia. «Arstid teevad neid lisaülesandena oma parima teadmise tasemel ja kõige tipuks pole meie haiglal isegi litsentsi ekspertiisi tegemiseks,» lisas ta.


Järvamaa haigla peaarsti sõnul peab ta õigeks, kui haigla lõpetaks joobeekspertiiside tegemise üldse ära ja kavatseb selle küsimuse juba lähiajal nõukogus tõstatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles