President Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce laulatati Halliste kirikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves ja tema lätlannast kihlatu Ieva Kupce sõlmisid täna Viljandimaal Halliste kirikus abielu.

23.18 President Ilves jagas Facebookis fotosid, milline nägi välja laulatus, kuhu ajakirjanikke ei lubatud.

22.59 Foto: Eesti folgi esipaar Jalmar Vabarna ja Sandra Sillamaa lustivad presidendi pulmas

22.05 Mida arvab Anu Saagim presidendi pruudi riietusest?

19.30 Presidendipaar kohalike nõudmisel pulmamänge mängimas:

Foto: Sander Ilvest
Foto: Sander Ilvest
Foto: Sander Ilvest

19. 30 Kohalikud panid Ilvesed ka kaerajaani tantsima.

19. 05 Presidendi kantselei teatas, et Ieva Kupce võttis perekonnanimeks Ilves. Viimaste nädalate kuulujuttude kummutamiseks kinnitas kantselei sõnaselgelt, et Ieva ja Toomas Hendrik Ilvesel ei ole ühiseid lapsi.

Kell 19.00 Värskelt abiellunud Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce pidid teel Hallistest Ärma tallu kohalike elanike nõudmisel oma auto kinni pidama ja mängima pulmamänge. Kohalikud elanikud olid tõmmanud Veskimäe külas teele köie, sundides presidendipaari auto peatuma. President keris teele tõmmatud köie kokku. Värske presidendiproua pidi ajana niidi nõela taha. Lauldi Viljandi paadimeest ning presidendipaar pidi külaelanike nõudel suudlema.

Foto: Sander Ilvest

Kell 18.28 Värskelt abiellunud presidendipaar väljub kirikust ja istub autosse. Inimesed plaksutavad. Auto sõidab kiriku eest minema. Auto ees liigub politsei ja taga turvateenistus, sinised vilkurid pimeduses teed näitamas.

Kell 18.20 Laulatus on lõppenud, presidendipaar poseerib koos vaimulikega.

Foto: Sander Ilvest

Kell 18.24 Kiriku ees ootab presidendipaari väljumist umbes 30 inimest. Kaasa on võetud ka päris väikesed lapsed.

Foto: Piret Lakson

Kell 18.19 Presidendi auto sõidab Halliste kiriku ukse ette, et võtta värskelt abiellunud paar peale.

Foto: Piret Lakson

Kell 18.14 Ärma talu lähedal elav vanaproua Linda proovis enne laulatust pääseda kirikusse kontvõõrana sisse, mis tal ka õnnestus. Linda lahkus kirikust koos teiste külalistega.

Kell 18.12 Esimesed külalised hakkasid kirikust väljuma.

Kell 18.09 Halliste kiriku kell hakkas lööma, mis tähendab, et laulatus on lõppenud ja Eesti on saanud endale uue esileedi.

Kell 17.50 Praegustel andmetel peaks laulatus kestma umbes 18ni. Seejärel lubatakse osa ajakirjanikke kirikusse sisse laulatuse lõppu jäädvustama. Presidendi pressiesindaja Toomas Sildami sõnul lubatakse kirikusse igast väljaandest üks inimene ning on võimalik, et Ilves ja Kupce siis inimestele ka midagi ütlevad.

17.32 Kohal on päris palju huvilisi, kes pulma uudistama tulid. Laulatuse ajal soojendatakse end autos.

Kell 17.07 Kohale saabus ka Ieva Kupce ja laulatus saab alata. Kupcel on seljas valge pulmakleit. Pruut on teinud laulatuseks piduliku soengu. Kiriku ümber on näha liikumas palju turvamehi. Nii Ilves kui Kupce lehvitasid rahvale, mitmed külalised soovisid kiriku ees seisvatele inimestele head uut aastat!

Foto: Sander Ilvest

Kell 16.44 President Toomas Hendrik Ilves jõudis kohale ja sisenes kirikusse. Koos presidendiga saabus sama autoga ka tema poeg Luukas Ilves. Ieva Kupcet ei ole veel saabunud.

Foto: Sander Ilvest

Kell 16.39 Külaliste seas on ka Tallinna tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ja Tiina Kaalep.

Foto: Marko Saarm

Kell 16.38 Läti president Raimonds Vējonis õnnitles Läti rahva ja enda nimel Eesti riigipead Toomas Hendrik Ilvest ja Ieva Kupcet abiellumise puhul.

Foto: AP/Scanpix

Kell 16.37 Pulma saabub külalisi nii Eestist kui ka Lätist.

Foto: Sander Ilvest

Kell 16.33 Rahvas muutub juba kannatamatuks

Foto: Sander Ilvest

Kell 16.30 President ei ole endiselt pärale jõudnud, kirikusse on läinud juba mitukümmend külalist. Kohalikud elanikud ja ajakirjanikud ootavad presidendipaari saabumist. Inimesed on võtnud kaasa sinimustvalged lipud. Ootusärevus on suur. Kirikuuste ees on turvamas mitu meest.

Foto: Sander Ilvest

Kell 16.16 kiriku uksed tehti lahti ja esimesed külalised läksid sisse.

Foto: Piret Lakson

Kell 16.08 Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam palus ajakirjanikel tee vabaks teha, kuna kohe pidid saabuma Ilves ja Kupce. Sildam ütles Postimehele, et see, kas Ieva võtab Ilvese nime või jätab enda oma, selgub pärast laulatust. Niivõrd suur meediahuvi oli tema sõnul oodatav. Kohale tuleb Sildamini kinnitusel 40-50 külalist. Lisaks on ihukaitsjad ja politseiametnikud, et tagada turvalisus.

Foto: Piret Lakson

Kell 15.50 Halliste kiriku õpetaja Marko Tiitus ütles Postimehele, et laulatuse ajal loeb ta koos Läti ametivenna Krists Kalniņšiga kõige olulisemad pühakirja tekstid ning palved eesti ja läti keeles, kuid tseremoonial kasutatakse ka inglise keelt.

Foto: Sander Ilvest

Kell 15.36 Halliste kiriku õpetaja Marko Tiitus väljub kirkust Postimehega rääkima.

Foto: Sander Ilvest

15.28 Pulma tuli 82-aastane Linda oma venna Peetriga. Nad elavad sealkandis ja loodavad kirikusse pääseda, ehkki presidenti nad isiklikult ei tunne. Linda ei hoidnud end sugugi tagasi: «Olin karjabrigadiir. Nägin, kuidas Evelin (president Ilvese endine abikaasa – toim) ehitas Ärma talu kivihunnikust üles ja nüüd võttis president kätte ja viskas Evelini nurka,» väljendas naine pettumust. Pulma tuli ta puhtalt uudishimust. «See on kahe riigi laulatus, me ei ole iial sellist näinud! Ja mõtlesin, et ega ma presidendi laulatust enam näe,» lisas ta. Ehkki ta ütles, et nad elavad Ärma talu lähistel, pole ta president Ilvesega kunagi isiklikult suhelnud. Nad loodavad ikkagi väga kirikusse sisse pääseda, aga kui ka ei pääse, on neil plaanis minna surnuaiale, mis Halliste kiriku lähedal on.

15.21 Halliste kiriku juurde on kogunenud kohalikud elanikud, kes lubavad jääda kohale kuni laulatuse lõpuni, kui seda lubatakse.

Foto: Sander Ilvest

Kell 15.12 Kiriku juurde on saabunud torupillimängija Sandra Sillamaa, kelle ülesanne on mängida laulatusel pulmamarssi.

15.08 Kiriku juurde on jõudnud politsei ja turvatöötajad, kes teevad ümbruskonnas turvakontrolli.

Foto: Sander Ilvest

15.00 Halliste kiriku juurde jõuab Läti vaimulik Krists Kalniņš, kes osaleb koos Halliste kiriku õpetaja Marko Tiitusega Ilvese ja Kupce laulatustseremoonial.

Foto: Sander Ilvest

14.30 Halliste kiriku juurest sõitsid läbi politsei ja turvatöötajad. Kiriku juures on ka mõned kohalikud elanikud, kes rääkisid, et plaanivad vaadata laulatust algusest lõpuni, kui seda lubatakse. Tehakse endast kiriku taustal pilti ja oodatakse põnevusega presidendi ja tema kihlatu saabumist.

Foto: Piret Lakson

Kell 14.23 Kiriku juurde hakkab tasapisi autosid juurde tulema. Enamasti on need meedia esindajad või kohalikud elanikud.

Foto: Piret Lakson

Kell 14.17 Kirikusse paigaldatud neli gaasil töötavat soojapuhurit on suutnud kütta kiriku sisemuse umbes kümne sookraadini. Samal ajal näitab termomeeter õues kiriku ees -14,5 kraadi.

Foto: Piret Lakson

Kell 14.09 Kirikus on laulatuse eel lauale tõstetud Eesti ja Läti lipp.

Foto: Sander Ilvest

Kell 13.57 Halliste kiriku perenaine Aita Laks rääkis Postimehele, et ta tuli täna juba kell 8 kirikut kütma. Perenaise ülesanne on lüüa laulatuse järel kiriku tornikella. Laks rääkis, et Halliste koguduse liikmed kirikusse laulatust vaatama jääda ei saa, kuigi oleks tahtnud. Perenaise andmetel peaks laulatus toimuma kahes keeles, eesti ja läti keeles. Kuigi kirikus abiellub täna president, ei pea Laks seda enda jaoks väga eriliseks sündmuseks. «Laulatus nagu laulatus ikka,» rääkis ta. Presidendi laulatusest kuulis Laks samal päeval kui kogu muu Eesti ehk 27. detsembril.

Halliste kiriku perenaine Aita Laks.
Halliste kiriku perenaine Aita Laks. Foto: Piret Lakson

Kell 13.45 Halliste kiriku ümbruses on vaikne. Kiriku ees on vaid paar autot. Peagi peaks kohale jõudma politsei, kes asub kiriku ümbrust turvama. Halliste kiriku perenaine Aita Laks ütles Postimehele, et eile oli kirikus sees sama külm kui õues. Praeguseks on kirikusse paigaldatud soojapuhurid suutnud kütta hoone sisemuse umbes kümne soojakraadini.

Ilvese ja Kupce laulatab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku vaimulik ja Halliste kiriku õpetaja Marko Tiitus. Laulatusele on kaasatud ka Läti vaimulik Krists Kalniņš.

Detsembri alguses sai teatavaks, et tänavu aprilli lõpus Evelin Ilvesega abielu lahutanud president Toomas Hendrik Ilves kihlus novembri keskel lätlanna Ieva Kupcega.

Ieva Kupce on Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht. Ta tegeleb 2012. aastast Läti küberkaitsega. Ta on osalenud 2006. aasta NATO tippkohtumise korraldamisel Riias, töötanud Läti NATO-esinduses ning Euroopa Liidu eriesindaja nõunikuna Bakuus.

President Toomas Hendrik Ilves märkis detsembri keskel, et kui ta peaks oma lätlannast pruudi Ieva Kupcega abielluma veel enne tema presidendiaja lõppu, loobub Kupce talle seadusega võimaldatavatest hüvitistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles