Pildid: Kiil ja Kaljurand pääsesid arestimajast vabadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtu eilse otsusega elektroonilise valve alla lubatud Tallinna Sadama eksjuhid Ain Kaljurand ja Allan Kiil pääsesid täna arestimajast välja.

Kiil lahkus Rahumäe arestimajast täna ennelõunal oma abikaasa autoga. Ajakirjanikele ei soovinud ta korruptsioonikahtlustuse kohta kommentaare anda. Kaljurand lahkus arestimajast ajakirjanike eest varjatult.

Allan Kiil ütles Postimehe küsimusele, kuidas möödusid neli kuud vahi all olles, vastuseks, et meeldivalt.

Politsei- ja piirivalveamet põhjendas Kiili eskortimist tema naise maasturi ukseni sellega, et vabastatu ise küsis, kas politseinik saab teda saata autoni ja kuna see oli võimalik, siis nii ka tehti. Politsei lisas, et üks aresti alt vabastatu väljus arestimaja poolsest uksest ja teine jaoskonna peapääslast. PPA ei põhjendanud, miks otsustati Ain Kaljurand vabastada peauksest.

Elektroonilise jalavõru saanud Kiil ja Kaljurand tohivad tõenäoliselt viibida ainult oma kodus ega või sealt lahkuda.

Jõulude eel taotlesid korruptsioonikahtlustuse saanud Kiili ja Kaljuranna kaitsjad Harju maakohtult, et meeste vahistamine asendataks elektroonilise valvega. Eile nõustus ka menetlust juhtiv riigiprokurör Laura Feldmanis tõkendi muutmisega.

«Kaljurand ja Kiil vahistati läinud aasta augustis prokuratuuri taotlusel selleks, et neil poleks võimalik toime panna õigusemõistmise vastaseid kuritegusid ehk mõjutada hulgaliselt tunnistajaid. Kuna nelja viimase kuu jooksul on kaitsepolitsei hulga menetlustoiminguid juba läbi viinud, olen prokurörina nüüdseks nõus tõkendi muutmisega. Vahistamise asendamine elektroonilise valvega tähendab siiski, et piirame oluliselt kahtlustatavate liikumisvabadust,» rääkis riigiprokurör Feldmanis eile.

Kohus otsustaski pärastlõunal Kiili ja Kaljuranna vahi alt vabastada, määrates nad elektroonilise järelevalve alla. Seega peavad mõlemad kahtlustuse saanud mehed kandma edaspidi jalavõru.

Kiili kaitsja, vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et vahistamise asendamise põhjendus seisneb eeskätt selles, et kahtlustatavad ei saa enam kuidagi mõjutada uurimist. Ta tuletas meelde, et vahistamisest on möödunud juba neli kuud ja 10 päeva. «Kõik olulised menetlustoimingud, mis peaksid uurimise eesmärgi tagama, on tehtud ja seetõttu see kahtlus või hirm, et kaitsealused võiksid mingil moel mõjutada kohtueelset menetlust, on ära langenud,» lausus ta.

Kumbki mees pole end jätkuvalt süüdi tunnistanud. «Praegusel momendil ei ole selles osas mitte midagi muutunud,» kinnitas Pilv.

Prokuratuuri taotlusel arestiti Kiili kodust leitud ligi 9000 eurot ning Kaljurannale kuulunud ja erinevatel läbiotsimistel leitud ligi 323 000 eurot sularaha. Meeste varad arestiti nende võimalikul süüdimõistmisel võimaliku konfiskeerimise tagamiseks.

Riigiprokuratuuri kahtlustuse järgi on Tallinna Sadama endine juhatuse liige Allan Kiil võtnud altkäemaksu miljonite eurode ulatuses ning Tallinna Sadama endine juhatuse esimees Ain Kaljurand sadade tuhandete eurode ulatuses. Mehed vahistati 26. augustil. Samal päeval peeti kinni ka kolm altkäemaksu andmises ja kolm selle vahendamises kahtlustatavat. Nemad pääsesid 28. augustiks kõik vabadusse.

Riigiprokuratuuri kinnitusel käivitus kriminaalmenetlus Kiili ja Kaljuranna tegevuse uurimiseks küll jaanuaris 2015, kuid kogutud tõendid annavad alust arvata, et võimalikud korruptiivsed tehingud ulatuvad juba aastasse 2009. Allan Kiil kuulus alates 2003. aasta detsembrist Reformierakonda, mullu 4. septembril viskas juhatus ta parteist välja. Enne seda oli ta 1998. aasta kevadest Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige.

Kahtlustuse keskne tehing on riigiprokuratuuri kinnitusel parvlaevahange ning uurimisandmetel tekitab kahtlusi laevade tellimine Poolast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles