10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 6. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Ilmateenistus: kolmel järgmisel ööl tuleb -30 kraadi

    Pakane. Foto: Dmitri Kotjuh

    Kui täna öösel oli kõige külmem Jõhvis (–27,7 kraadi) ja Narvas (-27,3 kraadi), siis eeloleval kahel-kolmel ööl on oodata veel krõbedamat pakast.

    OLULIST

    • «Praegu alles tulevad kõige külmemad ööd, kus prognoosi järgi on järjestikku sees -30 kraadi,» kinnitas ilmateenistuse valvesünoptik Postimehele. See tähendab tegelikku õhutemperatuuri, kuid tuulega on see tajutav  veel paar kraadi külmemalt.

    • Kõige suurema tõenäosusega on külmem piirkond ikka Kirde-Eesti (Jõhvi, Narva), aga ka muu Põhja-Eesti. «Kõrgrõhuala, mis seda ilma määrab, on meist põhjapool, meie oleme selle külma serva sattunud,» põhjendas sünoptik.

    Krõbekülmadest talveöödest loe postimees.ee-st

  2. Tsahkna: sotsiaalkindlustusamet peab jama kiiresti likvideerima

    Kui inimestele on laekunud abivahendi ostmise või üürimise eest oodatust suurem arve, siis sotsiaalminister Margus Tsahkna sõnul ei pea nad suuremat arvet maksma.

    OLULIST

    Sotsiaalministeeriumi järjekordsest jamast loe postimees.ee-st

  3. Pildid: Kiil ja Kaljurand pääsesid arestimajast vabadusse

    Harju maakohtu eilse otsusega elektroonilise valve alla lubatud Tallinna Sadama eksjuht Allan Kiil pääses täna arestimajast vabadusse. Foto: Tairo Lutter

    Harju maakohtu eilse otsusega elektroonilise valve alla lubatud Tallinna Sadama eksjuhid Ain Kaljurand ja Allan Kiil pääsesid täna arestimajast välja.

    OLULIST

    • Kiil lahkus Rahumäe arestimajast täna ennelõunal oma abikaasa autoga. Ajakirjanikele ei soovinud ta korruptsioonikahtlustuse kohta kommentaare anda.

    • Kohus otsustaski pärastlõunal Kiili ja Kaljuranna vahi alt vabastada, määrates nad elektroonilise järelevalve alla. Seega peavad mõlemad kahtlustuse saanud mehed kandma edaspidi jalavõru.

    Sadamameeste vabanemisest loe postimees.ee-st

  4. Prokuratuur: VTA ametnik võttis altkäemaksuna suitsukala

    Suitsukala. Foto: Lauri Kulpsoo

    Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab veterinaar- ja toiduameti endist ametnikku ametialastes süütegudes, sealhulgas selles, et ta võttis altkäemaksuna vastu neli kilo suitsukala.

    OLULIST

    • Süüdistuse kohaselt allkirjastas naine vähemalt kolmel korral tervisesertifikaadid, mille alusel transportis äriettevõte välismaale kokku ligi 64 500 kilo külmutatud kalatoodangut.

    • Naine kinnitas ametiisikuna oma allkirjaga, et ta on kalatoodangu üle vaadanud ning see vastab kehtestatud normidele, kuid uurimine selgitas, et tegelikult ta nõuetekohast kontrolli läbi ei viinud.

    Suitsukalakorruptsioonist loe postimees.ee-st

  5. Kölni politseil pole jätkuvalt ründajate osas ühtegi juhtlõnga

    Politseiauto patrullimas Kölni peamise raudteejaama ees. Foto: SCANPIX/REUTERS

    Kölni politseil pole siiani ühtegi juhtlõnga, kes võisid olla uusaastaööl toimunud massilise ahistamislaine taga, ütlesid eilsel pressikonverentsil ametivõimude esindajad.

    OLULIST

    • «Hetkel puudub meil teadmine, kes olid rünnakute taga,» ütles ajakirjanikele kohalik politseijuht Wolfgang Albers.

    • Kolmveerand ühe ajal öösel oli olukord taas rahunenud, kuigi mõned bravuurikatest meestest olid jätkuvalt kesklinna piirkonnas, kogunedes lihtsalt väiksemates seltskondades.

    Kölni rünnakute ja nende uurimise tagamaadest loe postimees.ee-st

  6. Põhja-Korea väidab, et katsetas vesinikupommi: mida arvab maailm?

    Põhja-Korea juht Kim Jong-un kirjutamas alla dokumendile, mis puudutab väidetavalt riigi esimest vesinikpommi katsetust. Foto: Reuters/Scanpix

    Totalitaarne Põhja-Korea teatas, et viis edukalt läbi vesinikupommi katsetuse. Kui väited saavad kinnitust, oleks tegu riigi neljanda tuumapommikatsetusega alates aastast 2006.

    OLULIST

    • Maailma suuriigid on suhtunud uudise paikapidavusse skeptiliselt, ehkki lõplikuks kinnitamiseks või ümberlükkamiseks kulub päevi või nädalaid, kuni analüüsitakse õhust võetud proove.

    • Lõuna-Korea asevälisminister Lim Sung-nam ütles, et katsetus on «selge ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide rikkumine ja väljakutse rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.»

    Põhja-Korea väidetavast raketikatsetusest loe postimees.ee-st

  7. Microsoft tõmbab IE 8, 9 ja 10 järgmisel teisipäeval juhtme seinast

    Internet Explorer Foto: TAMARA SHOPSIN/NYT

    Microsoft lõpetab 12. jaanuaril toe pakkumise oma vanematele veebilehitseja versioonidele Internet Explorer 8, 9 ja 10.

    OLULIST

    • Seega jääb Microsoftilt ametlikult käibesse kaks veebilehitsejat: Internet Explorer 11 ja Windows 10 kasutajaile mõeldud Edge.

    • Mis puutub Eesti kasutajaid, siis Edge’il puudub siiani meie ID-kaardi tugi ja paljud veebikeskkonnad – näiteks Eesti Telekom, pangaveebid ja ka riigiportaal  eesti.ee - paluvad kasutajail kasutada Internet Explorerit.

    Microsofti veebilehitsejapuhastusest loe postimees.ee-st

  8. Suur kalapidu jääb sel talvel pidamata

    Eelmise aasta 14. veebruaril mustendas Viljandi järve jää neljandat korda talvise kalapüügivõistluse osavõtjatest. Tänavu seda erilist vaadet nautida ei saa. Foto: Elmo Riig / Sakala

    «Me lihtsalt ei tahtnud asjatut riski võtta,» põhjendab neljal eelmisel talvel Viljandi järvel suurt «Kalafesti» korraldanud meeskonna liige Martin Meier lühidalt seda, miks on otsustatud rahvarikas ettevõtmine tänavu ära jätta.

    OLULIST

    • «Ilmaolud olid detsembris nii hullud, et me ei julgenud ettevalmistustega pihta hakata. Järv sai esimest korda kaane alla alles pärast jõule ning see pani kahtlema, kas seekord üldse nii paksu jääd tekib, et võiks tuhanded inimesed korraga peale lasta.»

    • «Olin peaaegu nutmapuhkemise äärel, sest teist sama tähtsat puhkehooajavälist üritust meil pole. Selle kadumine ei jäta tühja kohta üksnes südamesse, vaid ka paljude kohalike meelelahutus-, majutus- ja toitlustusasutuste kassasse.»

    Suure kalapeo traditsiooni katkemisest Viljandis loe postimees.ee-st

  9. Kontaveit jõudis kindla võiduga Hiinas veerandfinaali

    Anett Kontaveit Foto: Scanpix

    Hiinas Shenzhenis toimuval 500 000 dollari suuruse auhinnafondiga WTA tenniseturniiril võitis Anett Kontaveit (WTA 91.) teises ringis kohalikku tennisisti Saisai Zhengi (WTA 72.) ülikindlalt 6:1, 6:2.

    OLULIST

    • Veerandfinaalis kohtub Kontaveit ameeriklanna Alison Riskega (WTA 97.), kes oli täna 3:6, 7:5, 6:1 üle Su-Wei Hsiehist (WTA 93.).

    • Kontaveit on turniiril alistanud juba kaks maailma esisaja mängijat, kuna avaringis oli eestlanna 6:4, 7:6(5) üle kasahhitarist Jaroslava Švedovast (WTA 67.)

    Anett Kontaveidi võidukast tennisemängust loe postimees.ee-st

  10. Neitsi Maali 2015 laureaat on Riho Unt filmiga «Isand»

    «Isand», režissöör Riho Unt.  Foto: Kaader filmist

    Täna kuulutati kinos Sõprus välja Eesti filmiajakirjanike ühingu aastapreemia Neitsi Maali laureaat. Pronkskuju 2015. aasta parima Eesti filmi eest läks Riho Undi lühianimatsioonile «Isand».

    OLULIST

    • 2015. aasta vältel langes filmile osaks ka märkimisväärne rahvusvaheline tunnustus: maailma ehk olulisimal animafilmide festivalil Annecys Prantsusmaal sai film pärjatud Žürii auhinnaga lühifilmide kategoorias, ülejäänud kümnekonna auhinna seas on ka näiteks Ottawa ja Espinho festivalide peaauhinnad.

    • Lisaks Neitsi Maalile anti välja ka EFÜ aasta levifilmi ja aasta filmiajakirjaniku auhinnad. Aasta levifilmiks valiti ka parima filmi Oscari saanud «Lindmees ehk (võhiklikkuse ootamatu voorus)», mille lavastajaks on Alejandro Gonzalez Iñárritu. Aasta filmiajakirjaniku tiitliga pärjati Tõnu Karjatset «sihikindla ja viljaka töö eest nii raadios kui ka digi- ja trükimeedias».

    Filmiajakirjanike lemmikutest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles